Ghirlande de cristal – alte ornamente făcute de copii

Pentru cine vrea să mai adauge o notă de strălucire pomului de Crăciun, iată încă o idee excelentă de ornamente făcute împreună cu copiii propusă de Shelly – o rețetă ușor de făcut din care rezultă un ornament spectaculos. Unde mai pui că se pot recicla ghirlandele mai vechi care și-au pierdut strălucirea…

Nouă ne place să avem pomul plin de ornamente făcute cu drag de copii. Fiecare piesă are istoria ei. Anul acesta l-am dedicat re-utilizării obiectelor vechi, așa că am făcut ornamente din taste de keyboard pe care le-am intitulat Chicka-Chicka Boom-boom și ghirlande de cristal. Așa cum știți, ne place și să amestecăm știința în creațiile noastre!

Aveam o tonă de ghirlande vechi. Când copiii erau mici am cumpărat câteva la magazinul cu lucruri de 1 dolar, iar copiii au decorat cu ele grilajul terasei. Problema este că ele au costat puțin, dar evident au fost de proastă calitate și au început să se rupă, așa că am decis să utilizez bucățile pentru a crea ceva nou și minunat!

Green-Garland-1

Consumabilele pentru ornamentele ghirlande de cristal

Bucăți de ghirlande verzi (credem că puteți încerca să utilizați și de alte culori, n.n.)
Panglică colorată
Borax (acid boric, se găsește în anumiți detergenți sau în magazinele naturiste, de ex. https://naturallhome.ro/ro/borax-500g)
Apă fierbinte
Un bol/ castron larg
Un băț (lung cât să depășească circumferința castronului)
Piese decorative cum sunt funde din panglică, clopoței, mărgele colorate mari etc.

Green-Garland-2

Instrucțiuni

Pentru a începe, luați ghirlanda veche și tăiați-i în bucăți (dacă nu e deja ruptă, cum sunt majoritatea ghirlandelor mele vechi!)

Faceți din bucățile de ghirlandă cercuri (puteți înfășura pe mai multe straturi) și legați strâns cu o panglică frumoasă. Aceasta va fi folosită pentru a ține ornamentul în timpul cristalizării și pentru a atârna ornamentul în pom, mai târziu.

Legați panglica în jurul unui băț și aveți grijă ca ornamentul să nu atingă marginile castronului/ bolului. Dacă se întâmplă asta, luați un bol mai mare. Este cu adevărat important să nu atingă laturile bolului.

Apoi veți prepara soluția de cristalizare. Îndepărtați ornamentul din bol/ castron și turnați apă fierbinte și Borax. Veți folosi 3 linguri de Borax la fiecare cană de apă fierbinte. Eu am folosi 7 căni de apă și 21 de linguri de borax pentru mărimea bolului pe care l-am ales. Amestecați până ce aproape tot boraxul se dizolvă. O parte din borax se va așeza pe fundul castronului, dar e în regulă. Introduceți în bol cercul de ghirlandă atârnat de băț, având grijă să-l așezați ca să fie complet scufundat și să nu atingă laturile.

Lăsați-l să stea netulburat pentru aproximativ 12 ore. Nu-l atingeți, nu-l loviți, nu-l clătinați etc. Orice mișcare poate afecta formarea cristalelor.

După 12 ore, scoateți bucata/ cercul de ghirlandă afară și puneți-l la uscat pe un prosop subțire (de bucătărie). Îndepărtați formațiunile de cristal în exces, frecându-le ușor.

Green-Garland-3

Acum decorați ghirlanda cu clopoței, fundițe, pompoane, mărgele – orice doriți pentru a face ghirlanda voastră de cristal unică și specială!

Noi am făcut de Halloween și figurine de cristal*, utilizând curățitoare de pipe divers colorate, modelate în diferite forme, dar aceste cristale nu sunt atât de durabile – ghirlandele sunt mai fine și mai flexibile. Dacă vreți să încercați și asta, o puteți face, doar să fiți atenți cum le manevrați – aveți doar ceva mai multă grijă.

De asemenea, dacă micuții sunt interesați să afle mai mult despre știința sedimentării și cristalizării, găsiți în același articol mai multe detalii.

* https://www.steampoweredfamily.com/activities/scented-halloween-crystals/

Green-Garland-6

Aceste ornamente arată absolut extraordinar în pomul luminat. Cristalele prind lumina și o reflectă, ca gheața. ȘI, dacă aveți lumini multicolore, ele le vor reflecta într-un curcubeu minunat de Crăciun.

Sper că vă veți bucura să aduceți puțin STEAM în sărbătoarea voastră!

Sursa: https://www.steampoweredfamily.com/activities/kid-made-crystal-wreath-ornaments/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.