La ce vă gândiți când spuneți Moș Crăciun sau Santa? La acel bătrân jovial care zboară cu sania trasă de reni să împartă daruri tuturor și, în special copiilor, râzând cu bunătate – Ho, ho, ho? La bradul împodobit cu luminițe, globuri și podoabe minunate; la casa plină de râs, veselie, colinde și oameni minunați – din familie, prieteni? La masa încărcată cu bucate gustoase, la cadourile frumoase pe care ni le facem unii altora, la veselie, petrecere, voie bună… E o perioadă frumoasă în care tuturor ne place să ne răsfățăm cu cele mai bune și frumoase lucruri și să petrecem.
– Colinda, colinda,
Iată vin colindători,
Zorile-s dalbe,
Noaptea pe la cântători..
Nouă aceste sărbători ne aduc în amintire nenumăratele ieșiri la colindat, alături de colegi și prieteni, de copii mai apoi – ai noștri, ai prietenilor, cei din Ansamblul Aezii – colindele prin care încercăm să aducem aminte oamenilor de adevăratul spirit al acestei sărbători și de frumoasele tradiții ale românilor. Și de lungile zile în care, copii, tineri sau adulți, făceam ”clacă”, pentru a meșteri felicitări unicat cu scene care înfățișau aceste tradiții din viața satului, podoabe pentru brad și când, negăsind abundența de lucruri de astăzi, cream jucării, hăinuțe sau croșetam tot felul cadouri ”altfel” pentru familie și prieteni și ne băteam capul cum să le ambalăm mai frumos, fără hârtie glasată și pungi de plastic. Suntem nostalgici? Poate. Dar văzând abundența de lucruri și jucării, multe inutile din magazinele de astăzi (în special făcute din plastic!), nu nr putem împiedica să ne gândim că a fost o perioadă (înainte de avântul consumerismului) când spiritul sărbătorilor Crăciunului era mai viu în sufletul nostru.
Și nu este doar impresia noastră, sunt din ce în ce mai multe voci care încearcă să ne atragă atenția că, în febra cumpărăturilor stimulate de reclame, am cam uitat de ce ar trebui să ne bucurăm, de fapt.
Și am mai uitat că ar trebui să ne preocupe, chiar și în zilele de sărbătoare, sănătatea noastră și a planetei, care suferă și ne tot atrage atenția că am depășit niște limite cu acest consumerism. Până și Moșul este preocupat de câțiva ani că sărbătoarea lui și obiceiurile noastre ne pun în pericol sănătatea, în special a copiilor (of, dulciurile!) și ne fac să pierdem din vedere lucruri esențiale.
Ei bine, da, Moșul nu este numai un personaj plin de bunătate și darnic, care încearcă să aducă în casele noastre bucurie și dragoste. Tocmai pentru că vrea să poată aduce mult timp de acum încolo bucurie în casele tuturor și pentru că, în zborul lui deasupra tuturor țărilor și continentelor a văzut lucruri nu tocmai frumoase – păduri, ape și terenuri distruse de lăcomie și iresponsabilitate sau năpădite de gunoaie, specii de animale care dispar, milioane de oameni și copii care mor de foame sau duc o viață de sclavi ca să putem noi cumpăra lucruri ieftine și cadouri strălucitoare, (de multe ori inutile și care ajung foarte repede la coșul de gunoi), precum și mult prea mulți oameni care folosesc această sărbătoare doar pentru a petrece fără limite. Toate astea și multe altele i-au stârnit Moșului îngrijorarea și l-au făcut să se întrebe ce ar putea face el ca să readucă în inima oamenilor spiritul Sărbătorilor Crăciunului și cum ar putea să oprească risipa încurajată de companiile care ne tot îndeamnă să consumăm mai mult și mai mult, chiar dacă noi, copiii noștri nu avem nevoie de lucrurile pe care ni le vând ele.
Chiar și ”centrul de operațiuni” al Crăciunului din Laponia este amenințat de distrugere datorită încălzirii globale. Vara asta, în întreaga zonă din apropierea Cercului Polar de Nord s-au înregistrat temperaturi cu mult peste limitele normale.
Da, Moșul știe că avem nevoie să devenim mai sustenabili, chiar și de sărbători (când ne cam place să ne răsfățăm și să uităm de cumpătare), așa că și-a propus să caute ajutorul specialiștilor. A făcut apel la companii de consultanță în sustenabilitate, care au analizat Crăciunul ca pe oricare altă companie și au făcut pentru ”compania Hohoho” o analiză riguroasă și o strategie* de lucru.
* http://hohoho.sustainability.com//index.php?slide=santa/index.php&slide=slide1
Anul acesta, Elfii Moșului nu s-au uitat la cercetătorii din JRC (Joint Research Center) nu doar ca să afle dacă au fost cuminți sau neastâmpărați. Moșul i-a trimis la Serviciul Științific European ca să afle cum s-ar putea folosi cunoașterea științifică și uneltele pe care le-a creat știința pentru a crește eficiența operațiilor de livrare de cadouri și cum își poate reduce Moșul amprenta de carbon.
După întâlnirea cu cercetătorii, purtătorul de cuvânt al elfilor a spus**:
“Încălzirea globală este o problemă pentru Santa, cum este și pentru noi toți, cei care lucrăm cu el. Suntem foarte îngrijorați de iernile blânde și de lipsa zăpezii. Santa deja caută un mijloc alternativ de transport, dar înainte de a renunța la reni, el ar prefera să facă ceva pentru a opri încălzirea globală. De aceea și-a luat angajamentul de a face toate operațiunile noastre neutre din punctul de vedere al amprentei ecologice.”
** https://ec.europa.eu/jrc/en/news/how-santa-claus-coping-changing-world? – Cum se adaptează Santa unei lumi în schimbare
Toate bune, dar ce ne facem că, în ”Operațiunea Santa” sunt implicate atât de multe alte companii care nu-și pun problema să devină sustenabile și au tot interesul să ne facă să uităm de cumpătare și de problemele despre care am vorbit mai sus.
Ei bine aici e rândul nostru să-l ajutăm pe Moș Crăciun. Ce putem face?
Iată mai jos niște idei transmise încă din 2012 de Victoria Moore, profesor universitar de Geografie și Managementul Mediului la Universitatea din Manchester, UK.
5 Mici căi care să ajute la salvarea planetei de Crăciun și pe Santa să devină sustenabil
Acest timp al bucuriei se apropie din nou și, în ciuda presiunii pe care sărbătoarea Crăciunului ar putea să o pună asupra bugetului nostru, nu ar trebui să fie la fel și pentru planeta noastră.
Există multe lucruri pe care le poți face pentru a transforma acest timp al indulgenței într-un Crăciun conștient, fără compromisuri.
Poți urma acești pași simpli pe care Victoria Moore ți-i propune ca modalitate prin care tu poți susține Crăciunul!
1.Devino un susținător al mâncării preparate acasă
S-a estimat că în perioada Crăciunului se produc cu 30% mai multe gunoaie decât în oricare altă perioadă a anului. Ambalajele de mâncare sunt cu certitudine o parte largă din acest gunoi suplimentar. Mai curând decât să cumperi felurile de mâncare și prăjiturile festive gata făcute, cum sunt antreurile, plăcintele cu carne, fursecurile și cozonacul de Crăciun din magazin, de ce nu le-ai face tu singur?. Nu numai că asta poate fi un mod amuzant și ”verde” de a celebra Crăciunul, dar rezultatul s-ar putea transforma chiar într-un cadou. Încearcă să coci de acest Crăciun plăcintele cu carne (sau alt preparat la care ești meșter!), să la ambalezi în celofan re-utilizat (pe care l-ai păstrat de la florile cumpărate sau primite). Leagă plăcinta cu o fundă festivă și atașează-i o etichetă cu ”home-made” pentru a crea un dar minunat chiar pentru un rege.
2. Adoptă felicitările digitale
Împrăștie urările festive trimițând celor dragi felicitări digitale. Nu numai că asta va salva hârtie și combustibilul de transport, dar băierile pungii tale îți vor mulțumi de asemenea.
3. Împachetează altfel
Conform celor mai recente cercetări, Crăciunul trecut englezii au aruncat la gunoi în jur de 227,000 de mile de hârtie de ambalaj specială pentru cadouri. Pentru a evita o astfel de pierdere, încearcă anul acesta să optezi pentru ziare, pagini de reviste sau țesături vechi pentru a ambala cadourile. Adaugă o pată de culoare și eleganță cu panglici/ funde de saten sau mătase, care pot fi utilizate an după an și te vor scuti să faci crampe la mână tot făcând în fiecare an funde noi.
4. Totul este despre dragostea față de locul în care ești
În loc să te îndrepți direct către supermarket în această perioadă, încearcă să-ți procuri carnea și legumele de sezon de la piața fermierilor locali. Asta nu numai că va reduce distanța pe care o parcurge mâncarea și amprenta ta de carbon, dar vor beneficia și comunitățile de fermieri locali din zona ta.
5. Ia o frunză din cartea Mamei Natură
De ce nu ți-ai face propriile decorațiuni utilizând materiale naturale, reciclabile (vă mai amintiți de rețetele lui Shelly și celelalte modele de decorații publicate de noi anul trecut?) Ilicele, vâscul și conurile de pin proaspete se pot transforma în minunate decorațiuni festive și vor adăuga un minunat element natural la sufletul casei tale. Vechile borcane de sticlă se pot transforma în minunate suporturi de lumânări atunci când sunt legate cu funde de Crăciun.
Așa că, de ce să nu încerci să faci acest Crăciun puțin mai ușor de suportat pentru Planeta Pământ? S-ar putea ca în multe locuri să nu avem un Crăciun cu zăpadă în acest an, dar cu câteva preparative bine gândite, putem face cu certitudine un Crăciun Verde.
Sursa: https://www.sustainablebusinesstoolkit.com/sustainable-santa-christmas-ideas/
Voi cu ce idei puteți contribui?
Ce faceți anul acesta ca să îl ajutați pe Moș Crăciun să salveze planeta?