Tot Shelly vă propune alte idei de proiecte STEAM pentru această perioadă festivă, în care copiii – acasă, împreună cu părinții, sau la școală, împreună cu profesorii – și elevii voștri vor învăța cum să facă singuri ornamente pentru pomul de Crăciun și, totodată puțină chimie.
Ne place să facem ornamente de Crăciun pentru pom. Când copiii mei erau mai mici, ornamentele noastre erau lucruri iscusite și drăguțe. De obicei se cunoșteau degețelele lor în lucrușoarele care cereau finețe, dar acum degetele băiatului sunt mai mari decât ale mele și avem nevoie de ceva care să fie atrăgător pentru copiii mai mari. Ornamentele create cu ajutorul științei și al proiectelor STEAM sunt soluția perfectă. Pentru a vă inspira pentru proiectele voastre de creare de ornamente pentru Crăciun, am strâns o listă cu cele mai bune proiecte inspirate de STEAM și Știință.
Există o mulțime de căi prin care poți aduce puțină știință și artă (STEAM) atunci când îți faci planuri să creezi ornamente. Rezultatele sunt spectaculoase. Iar copiii sau elevii tăi vor spune cu plăcere prietenilor și familiei despre cum au făcut ei acele ornamente și ce lecții au învățat din asta. Acestea sunt acel gen de lecții care rămân lipite în minte copiilor, deoarece sunt amuzante, iar ei repetă lecțiile din nou și din nou, distrându-se.
Proiect științific cu ornamente de Crăciun – Chimia plasticului făcut din lapte
Pentru acest Crăciun am vrut să fac ceva diferit, aducând puțină știință în activitatea noastră de creare de ornamente. Am folosit unul din proiectele noastre favorite de la orele de științe – chimia plasticului din lapte. Acest experiment este perfect pentru a crea ornamente durabile, festive, pentru pomul tău de Crăciun. În plus, copiilor/ elevilor le va plăcea să le facă.
Dacă nu ați făcut niciodată plastic din lapte înainte, să știți că este foarte ușor, iar rezultatele sunt foarte durabile. Partea cea mai bună este că se utilizează materiale pe care probabil oricine le are deja în bucătărie! Așa că, să ne apucăm!
REȚETA DE PLASTIC
Lapte – Am descoperit că cel mai bine merge cel cu 1% grăsime, dar puteți încerca cu ce aveți la îndemână. Plasticul din lapte este o modalitate grozavă pentru a utiliza laptele care a depășit termenul de garanție dar încă nu s-a brânzit.
Oțet alb
O cană de măsurat
Un bol mare și 1 recipient rezistent la căldură
O sită fină (dimensiune mare) sau pânză de tifon pentru strecurat
Aragaz / plită sau cuptor cu microunde
Linguri
Șervete de hârtie
Forme de silicon cu modele festive
Vopsele (merg orice fel de vopsele) și pensule
Panglică sau agățători de metal pentru ornamente
Pistol pentru lipici cald
Spray cu lac transparent
Mai întâi, experimentul de chimie – fabricarea plasticului
Primul pas în proiectul nostru STEAM de Crăciun este să facem plasticul din lapte printr-un simplu experiment de chimie.
Dacă vrei să vezi imaginile procesului, le poți vedea în articolul original despre cum se face acest plastic, aici: https://www.steampoweredfamily.com/activities/make-plastic-from-milk/
Începe prin a încălzi laptele pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Amestecă constant pe aragaz sau folosește intervale scurte la microunde ca să nu supra-încălzești laptele. Vrei ca laptele doar să înceapă să scoată aburi.
Noi ne facem plasticul în loturi, folosind 2 căni de lapte odată. Am descoperit că putem face 3 ornamente din 2 căni de lapte.
Transferă laptele aburind în bol și adaugă 2 linguri de oțet. Amestecă ușor. Vei face bulgări de coagulare și zer, așa că vei remarca ghemotoace albe într-un lichid gălbui. Amestecă încetișor până se formează bulgării de coagulare complet. Asta ia mai puțin de un minut.
Separă bulgării de zer cu grijă (utilizând sita sau tifonul de strecurat). Vei dori să salvezi cât mai mulți bulgări posibil. Utilizând o lingură, presează și scurge ușor cât mai mult lichid posibil din bulgări.
Transferă-i apoi pe un prosop de hârtie mare. Împachetează prosopul în jurul bulgărilor și strânge-l – cu cât înlături mai mult lichid, cu atât mai bine. Înlocuiește prosopul de hârtie și stoarce din nou – repetă până este aproape uscat și s-a format o minge draguță.
Notă – Acesta este momentul perfect să adaugi sclipici, uleiuri esențiale sau alte lucruri care dau un aspect special plasticului. Vezi comentariile de mai jos pentru mai multe detalii.
Acum ia puțin din cheag și pune-l în forme. Presează cât mai bine ca să înlături cât mai mult aer posibil. Dacă ai niște forme mai adânci, nu trebuie să le umpli până sus, umple doar 1 cm.
În fine, lasă-le să se usuce 24 de ore. Pentru a accelera uscarea, poți să le pui în cuptor, la temperatură joasă (200F) pentru două ore. Pe la jumătatea procesului de uscare, scoate-le cu grijă din forme și pune-le pe o suprafață plată pentru a continua să se usuce.
Felicitări! Ai făcut plastic!
Finalizarea ornamentelor de Crăciun
O dată ce formele din plastic create s-au uscat, le poți picta utilizând pensule obișnuite și vopselele pe care le ai la îndemână. Vopselele noastre de la ora de plastică (acuarele sau tempera) au fost perfecte Pentru pictat, suprafața e fantastică și se usucă repede și ușor.
Nu este neapărat necesar să utilizezi spray-ul cu lac transparent, dar mie îmi place ca ornamentele noastre să fie cu adevărat rezistente și să dureze cât mai mult. Unele din ornamentele pe care le-am făcut cu aceste proiecte de ornamente au ani de zile și arată la fel de strălucitor ca unele noi. Așa că eu vă recomand să le dați cu un lac transparent cu uscare rapidă.
La sfârșit, cu pistolul cu lipici cald, adăugați panglica sau agățători ca să le puteți atârna în brad. În funcție de formele de modelat, puteți de asemenea să adăugați direct în formă o gaură prin care să treceți panglica. Fiți foarte atenți și utilizați o scobitoare sau ceva similar ca să faceți gaura. Personal, eu prefer să le lipesc pe spate, dar alegerea este a voastră.
Lucruri amuzante pe care le puteți face în plus cu ornamentele de Crăciun
Pentru o întorsătură amuzantă, puteți adăuga sclipici în plasticul din lapte. Cel mai bine este să îl adăugați în faza de stors în șervete de hârtie. O dată ce este destul de uscat, presărați sclipici și presați ca să intre în compoziție. Apoi repetați uscarea cu prosopul de hârtie încă o dată.
Adăugați uleiuri esențiale parfumate ca să le faceți să miroasă extraordinar! Noi am adăugat ulei de mentă în ale noastre și mi-aș fi dorit să lăsăm niște ferestruici de mirosit, pentru că este uimitor cât de bine miros. Le puteți adăuga tot în faza de uscare cu prosopul de hârtie. Una sau două picături sunt suficiente.
Utilizați lapte cu ciocolată. Am făcut plastic din lapte de mai multe ori și, la un moment dat, copiii au întrebat; ”Ce ar fi dacă am folosi lapte cu ciocolată! Oare ciocolata sau zahărul ar afecta reacția chimică?” Așa că, bineînțeles, a trebuit să testăm asta, și a funcționat perfect! Plus un pic de ulei esențial de mentă adăugat la ciocolată și ornamentele rezultate au mirosit atât de bine!
Vreți să le faceți să strălucească în întuneric? Încercați una din rețetele de mai jos, care le vor face să strălucească în special în lumina albastră a beculețelor:
– https://www.steampoweredfamily.com/activities/glow-dark-milk-plastic/
– https://www.steampoweredfamily.com/activities/secret-really-bright-glow-milk-plastic/
Știința din spatele ornamentelor făcute din plastic din lapte
Acesta este un experiment de chimie care lucrează cu polimeri. Polimerii sunt molecule care au format o structură regulată, de lanț. Laptele conține moleculele unei proteine numită Cazeină. În timpul reacției dintre laptele cald și acid (oțetul), moleculele de cazeină de desfac și formează un lanț lung numit polimer. Polimerul poate fi modelat și format ceea ce face ca el să fie un plastic. În acest caz se numește plastic de cazeină deoarece este compus din tipul de molecule din care se creează plasticul. O dată ce se usucă ele formează o structură de plastic foarte tare și durabilă.
Sursa: https://www.steampoweredfamily.com/activities/science-christmas-ornament-project/
PS. Aceasta este doar una din rețete, vom reveni curând și cu alte rețete din multitudinea de idei oferite de Shelly de la Steam Powered Family.
Sperăm să vă placă atât de mult încât să încercați acasă sau la clasă.