Lecții despre animale – Păianjenii

Înfricoșătorii păianjeni târâtori sperie mulți oameni, dar ei nu merită o astfel de reputație. Această lecție vă propune unele activități amuzante pe care le puteți încerca în timp ce-i învățați pe copii despre păianjeni.

Spiders-1

Faceți un păianjen

Acest plan de lecție se concentrează pe a-i învăța pe copii despre păianjeni în timp ce îi lasă să devină creativi, făcându-și propria pânză de păianjen și terminând-o ca un colaj care arată frumos. Faceți o pânză de păianjen cu această activitate care este perfectă pentru copii.

Spiders-7Ce aveți nevoie:

 • Pentru pânzele de păianjen: Lână, țepușe și sârmă subțire/ bețișoare.

 • Pentru păianjeni: Caserole de iaurt (mici), bucăți de hârtie sau pompoane, un capsator, curățitoare de pipă, ochi și lipici

 • Pentru colaj: Hârtie neagră, fâșii de hârtie colorată, creioane.

Introducerea:

 • Vorbiți despre păianjeni cu elevii (le puteți da informații științifice – celor mai mari, presărate cu cele practice și amuzante, ca în exemplul de mai jos*, n.n.)

 • Cereți copiilor să descrie un păianjen.

 • Cum arată (culoare, mărime, picioare etc.)

 • Unde i-au văzut copiii?

 • Cum își prind păianjenii prada?

Spiders-5

Activități:

Faceți o pânză de păianjen:

 • Arătați copiilor materialele cu care vor lucra și discutați idei despre cum pot face o rețea ca pânza păianjenului folosind aceste materiale.

 • Începeți cu un cadru și prindeți de el fire de lână.

 • Demonstrați cum să împletească lâna în jurul cadrului.

 • Pune-i pe copii să-și facă pânza.

Faceți păianjeni:

 • Utilizați cercuri de hârtie umplută sau caserole de iaurt pentru corp, curățitoare de pipă pentru picioare, colorați, lipiți ochii etc..

 • Lăsați copiii să-și facă păianjenii și să-i pună pe pânza pe care au făcut-o.

Spiders-3

Colajul:

 • Terminați făcând un colaj din pânza de păianjen și păianjeni.

 • Copiii atașează pânza și păianjenii pe un carton negru.

 • De la acesta, ei îl pot face să arate cât mai grozav folosind hârtie și/ sau creioane colorate, sclipici, mărgeluțe etc.

Sursa lecției: http://www.sciencekids.co.nz/lessonplans/animals.html

SpidersTitled

* 9 Motive pentru care păianjenii pot fi considerați utili pentru oameni

Păianjenii au reușit să capete o reputație proastă. Mulți copii și oameni maturi îi consideră înfricoșători, chiar înspăimântători. În fiecare an, când începe să se facă frig, păianjenii încep să se mute în casele noastre și, pentru unii, începe panica indusă de această invazie. Și dacă asculți dovezile anecdotice, te vei gândi că ei devin din ce în ce mai mari cu fiecare an. Chiar dacă tu ai o fobie față de păianjeni, noi ar trebui să le acordăm respectul pe care îl merită. Ei nu vor să ne facă rău (asta dacă noi nu îi atacăm primii) și, de fapt, ei fac lumii un serviciu. Iată opt motive pentru care păianjenii sunt utili oamenilor.

Spiders-2

1) Ei mănâncă insecte dăunătoare

Dieta păianjenilor constă din insectele dăunătoare care pot fi găsite în case, cum sunt gândacii, urechelnițele, muștele, moliile și nesuferiții țânțari. Chiar și în grădină sau în parcuri ei reduc numărul muștelor, țânțarilor, viespilor etc. Păianjenii sunt de partea noastră!

2) De aceea, ei previn de asemenea răspândirea bolilor.

Unele din aceste insecte dăunătoare pot fi cauza răspândirii bolilor, Muștele, de exemplu, pot răspândi tifosul și ciuma. Sunt destul de rele, nu-i așa? Alte insecte care poartă boli includ țânțarii, puricii, căpușele și gândacii.

3) Păianjenii atacă oamenii foarte rar

Păianjenii nu au nici un motiv să atace oamenii, o fac doar când se simt amenințați. Noi nu suntem o sursă de hrană pentru ei – ei nu ne sug sângele, cum o fac puricii, de exemplu. Chiar și cei mai mortali păianjeni sunt non-agresivi. Cercetătorii de la National Geographic Spun că păianjenul ”văduva neagră” va mușca doar ca să se apere, de exemplu atunci când cineva se așează pe el.

4) Veninul păianjenilor poate fi folosit în medicină

Veninul văduvei negre poate cauza dureri ale mușchilor, amețeală și paralizia diafragmei – ceea ce e potențial un pericol de moarte, dar acest venin este utilizat în medicină, în moduri inventive. Oamenii de știință din Chile, de exemplu, i-au explorat potențialul în disfuncțiile erectile și ca pilule de contracepție pentru bărbați.

Spiders-6

5) Mătasea păianjenilor poate fi utilă în aviație și apărare.

Oamenii de știință studiază de ani de zile calitățile extraordinare ale acestui material, precum și conceptul să tăria pânzelor de păianjen. Au fost chiar visători care și-au imaginat că i-ar pune pe păianjeni la treabă, ca să facă mătase pentru noi – dar nu funcționează. Micuții păianjeni nu pot produce mătase atât de rapid pe cât am vrea noi, oamenii. În schimb, pe baza studiilor depsre mătasea lor, s-a produs o mătase artificială foarte tare care este utilizată la producerea parașutelor și chiar a vestelor anti-glonț.

6) În unele țări, tradițional, sunt simbolul norocului.

The money spider (moneda păianjen) a căpătat acest nume dintr-un anumit motiv – este menită să aducă noroc. În China antică, păianjenii erau numiți ‘ximu’, insecta fericită. Se credea că poartă în mod deosebit noroc dacă coboară pe firul lor din tavan, ca și cum ar coborî din ceruri.

7) Sunt benefici pentru mediu.

Consumul de insecte al păianjenilor nu este grozav doar pentru casă. Ei sunt elemente esențiale ale ecosistemului. Ei mănâncă insecte care se hrănesc din arborii, plantele și recoltele noastre, cum sunt afidele (puricii de plante) și omizile. Potrivit expertului în păianjeni de la American Museum of Natural History Norman Platnick, noi oamenii am suferi de foame dacă nu ar exista păianjenii.

8) Și ei ne dau… beteală!

Un fel de beteală… O poveste populară din Estul Europei spune că văduva unui muncitor sărac le-a adus copiilor ei un brad pentru Crăciun, dar nu și-a permis să-l decoreze. În ajunul Crăciunului, copiii erau triști pentru că nu-și împodobiseră bradul. Dar în ziua de Crăciun, când s-au sculat, bradul lor era acoperit cu pânze de păianjen care străluceau în lumina soarelui. Și așa s-a născut beteala. Ar putea fi doar o legendă, dar este una frumoasă.

Și încă unul…. Păianjenii au fost sursa de inspirație pentru… Spider-Man.

Și este grozav.

Sursa: https://metro.co.uk/2015/11/27/9-reasons-why-spiders-might-actually-be-useful-for-humanity-5529432/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.