Lecții despre animale pentru copii – Camuflajul animalelor

Animalele au abilitatea uimitoare de a se adapta la mediul în care trăiesc. Lecția de mai jos îi învață pe copii despre camuflaj, un avantaj valoros pentru supraviețuirea multor specii de animale. Desigur că nu toate animalele folosesc camuflajul ci se adaptează la mediu în mod diferit – adaptarea la temperatură, la sursele de apă sau de hrană, precum și adaptări care le protejează de pericole cum ar fi conviețuirea într-un grup mare sau mic.

Puteți da copiilor mai multe exemple de adaptare la mediu caracteristice unor animale despre care ați mai vorbit în alte lecții.

Camuflaj-7

Camuflajul

În timp ce unii dintre noi se disting într-o mulțime, alții tind să se contopească și, la fel se petrece și în regatul animalelor. Acest plan de lecție despre camuflajul animalelor explică o parte din concepte și oferă o activitate amuzantă care îi ajută pe copii să înțeleagă cum funcționează camuflajul.

Camuflaj-6

Informații despre camuflaj:

  • Culoarea și/ sau modelul (de pe piele/ blană) îi permit deseori animalului fie să iasă în evidență față de mediul din jur, fie să se integreze, contopească cu acesta. Această integrare îi permite să scape de animalele de pradă sau să vâneze mai eficient, fiind mai greu de văzut.

  • Atunci când animalul de integrează în peisaj asta se numește camuflaj. Camuflaj-1

  • De exemplu, multe animale trăiesc în zone înzăpezite, unde culoarea este mai mult albă – cum este ursul polar, vulpea polară. Multe animale trăiesc în zonele de deșert și sunt colorate în culorile nisipului, multe alte animale care trăiesc printre arbori au culoarea verde, multe animale care trăiesc printre stânci se potrivesc cu culorile acestora și multe animale care trăiesc lângă sol sunt colorate ca acesta. La fel se poate spune despre pești, păsări sau insecte. Modelele, cum sunt dungile sau petele pot de asemenea ajuta la camuflarea unui animal.

  • Un cameleon își poate chiar schimba culoarea pentru a se contopi cu mediul lui.

  • Animalele care ies în evidență sunt deseori colorate foarte aprins, aceasta deoarece în lumea animalelor culorile aprinse înseamnă pericol sau otravă.

  • Uitați-vă împreună cu copiii la fotografiile câtorva animale, pentru a deosebi care sunt animalele care se camuflează și care sunt cele care ies în evidență.

  • Faceți o planșă mare cu siluete de animale (sau folosiți planșe de colorat individuale gata făcute) și colorați-le împreună cu elevii cu culori și modele din jur, în așa fel încât animalele din acea planșă să se poată camufla în clasa voastră.

Camuflaj-3

Întrebări:

  • Cum se numește acea adaptare a animalului atunci când se contopește cu mediul în care trăiește?

  • Care sunt cele două motive pentru care un animal se integrează cu mediul său?

  • Care sunt cele două moduri în care un animal se poate integra în aspectul mediului în care trăiește? Camuflaj-4

http://www.sciencekids.co.nz/lessonplans/animals.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.