Pentru a vă îmbunătăți clasa sau toată școala, utilizați tabloul cu date

Tabloul cu date sau Peretele cu date (data wall) este un instrument folosit pe scară largă pentru a reprezenta vizual progresul elevilor și pentru a permite personalului școlii să monitorizeze schimbările care intervin de-a lungul timpului.

1-Data-wall-5

Știm că sunteți cu toții agasați de sumedenia de hârtii și rapoarte pe care trebuie să le completați și că toate aceste date sfârșesc în dosare și bibliorafturi, fiindu-vă de prea puțin folos. Până la urmă, tot ceea ce scrieți acolo rămâne doar în memoria voastră și în hârtii pe care prea puțini le citesc sau se obosesc să le sintetizeze, să le coreleze, pentru a fi utile în analize care să ducă la un real progres. Realitatea tristă este că, dacă datele pe care le completați nu sunt făcute vizibile, nu sunt transparente pentru toată lumea din școală, ele devin cvasi-inutile. O modalitate de a face vizibile și utile datele furnizate de toți profesorii este punerea lor, într-o formă sintetizată, la un loc vizibil pentru toată lumea – unde să poată fi consultate, analizate, discutate, completate. Acest instrument de lucru se numește data wall – tablou de date. El poate fi utilizat și la nivelul unei clase, al unui grup de clase, pentru rezultatele la una sau mai multe materii importante sau la nivelul întregii școli. Iată cum a fost utilizat acest instrument în școli din Australia – un articol scris de Rebecca Vukovic în revista Teacher Magazine. Vom reveni și cu alte exemple.

1-Data-wall-1

Școlile din vestul Australiei sunt concepute pe baza expertizei în curriculum a consultantului internațional Lyn Sharatt*, care are ca obiectiv îmbunătățirea întregii școli.

* https://www.lynsharratt.com/

Una din strategiile cheie pe care le folosește Sharratt este să utilizeze tablouri de date (data walls), care reprezintă vizual progresul elevilor și permite personalului să monitorizeze schimbările care apar pe parcursul timpului. Gabrielle Doyle, Director de predare și învățare (Teaching and Learning) al rețelei de școli catolice Catholic Education Western Australia, spune că, utilizând aceste data walls, mai multe școli au experimentat o îmbunătățire a rezultatelor elevilor. Dar ea atrage atenția că aceste data walls trebuie să fie foarte vizibile și ” sară în ochi” pentru a avea cu adevărat un impact durabil asupra personalului.

Ai putea avea un tablou de date magnific, dar dacă nimeni nu vorbește despre el asta nu va avea nici un impact – ei bine, va fi ca un tapet,” spune Doyle.

Vei dori de fapt un tablou de date dezordonat, făcut din bucățele care să-i facă pe oameni să argumenteze, să vrea să scrie note pe el, să plece ca să afle mai multe și să vină înapoi să completeze informația.”

După ce a citit cărțile lui Sharratt și a aflat despre munca ei cu Catholic Education Diocese din Parramatta, Doyle s-a gândit că sistemul ei ar putea înflori în școlile din vestul Australiei sub conducerea ei.

1-Data-wall-4

Când am devenit Director pentru Învățare aici, am petrecut mult timp analizând rezultatele noastre pe termen lung și sistemul nostru și am remarcat că exista un grup de școli care, pentru variate motive – poate pentru că erau școli regionale, pentru că aveau o mulțime de personal nou sau o populație de tranzit, poate că erau situate în zone cu nivel socio-economic scăzut sau erau școli cu directori noi – dar în mod constant, după cinci sau șase ani, rezultatele la învățătură din clasele 9-12 nu arătau că elevii făceau un progres suficient față de timpul pe care îl petreceau în școală,” împărtășește Doyle. ”Așa că am abordat-o pe Lyn ca să văd dacă este pregătită să lucreze cu noi ca un instructional coach (antrenor de instruire), ceea ce și era!”

De aici, Doyle și echipa ei au început să contacteze școlile pentru a le invita să ia parte la proiect. Ei au strâns un grup de nouă școli gimnaziale și cinci școli primare care să participe.

Din punct de vedere logistic este chiar mult, deoarece ei toți trebuiau să călătorească, așa că am decis să o întâlnim pe Lyn pentru două zile întregi la începutul și la sfârșitul anului și să parcurgem parametrii și procesul ei, iar noi să susținem școlile de la nivel central prin consultanții care erau aici și prin birourile regionale.

Școlile trebuiau să dezvolte o echipă condusă de director, deoarece acest proces este bazat pe un leadership instrucțional care îl vede pe director ca având cel mai mare impact asupra profesorilor iar pe profesori ca având cel mai mare impact asupra elevilor. Aceasta se bazează pe modelul de leadership instrucțional – care este munca lui Viviane Robinson de la Universitatea din Auckland.”

1-Data-wall-9

Doyle și echipa ei s-au întâlnit de asemenea o dată pe săptămână cu echipa fiecărei școli și au realizat un management de caz pentru fiecare. ”Ne-am întâlnit – eu, ca Director al Predării și Învățării cu cei care s-au numit School Improvement Advisor (consilier de îmbunătățire a școlii) și School Support Consultant (consultant de suport al școlii), și am avut 15 minute de conversație în jurul uneia din aceste școli despre care consideram că merită să discutăm.

Astfel, fie că școala avea nevoie de un altfel de ajutor, fie era o școală care mergea cu adevărat bine” – deoarece cei doi consultanți alegeau școala. Ei spuneau, ”Credem că această școală s-a împotmolit sau este vulnerabilă” și purtam o conversație care începea cu punctele tari ale acelei școli: Ce făceau ei cu adevărat bine? Ce date analizăm noi? Ce ne spun aceste date? Și, partea importantă era, Ce schimbăm noi ca și consultanți pentru a ajuta această școală mai bine? Și ăsta este felul în care am făcut asta.”

Doyle spune că ea și echipa ei sunt acum în negocieri cu o universitate pentru a evalua în mod formal aceste program. Ei se uită cu atenție și la datele NAPLAN* (Autoritatea pentru curriculum și evaluare din statul Victoria), la sistemul de date al școlilor catolice și la datele privind bacalaureatele – Western Australian Certificate of Education (WACE).

* https://www.vcaa.vic.edu.au/Pages/prep10/naplan/schools/dataservice.aspx

1-Data-wall-7

Am fost de asemenea să vorbim cu școlile pentru ca ei să se uita la datele pe care le au, iar unele dintre ele au fost de acord cu asta, ”da, aveți imaginea corectă” iar altele au spus, ”nu, ăsta este doar un fragment”.

Iar ăsta este un lucru cu adevărat important despre aceste tablouri de date și date. Că ele sunt doar un fragment. Nu este niciodată vorba despre întreaga poveste… tu trebuie să continui să pui întrebări despre datele pe care le ai și trebuie să continui să cauți alte surse de date.”

În timp ce în acest exemplu, tablourile de date s-au bazat în mare parte pe munca lui Sharratt, Doyle spune că e sigură că este ceva care se poate reproduce și în alte școli.

Cu siguranță că tablourile de date sunt o parte a muncii lui Lyn, dar unele școli care nu sunt în proiect utilizează aceste data walls în mod diferit sau le utilizează foarte eficient, așa că nu este vorba doar despre un grup de școli,” spune ea.

Călătoria fiecărei școli a fost foarte diferită… de exemplu avem o școală elementară care a avut 450 de elevi pe tabloul de date și au urmărit nivelul abilităților de citire. Am văzut licee care au data walls pentru toți elevii lor din clasele a 7-a și a 8-a. În Parramatta am văzut tablouri de date pentru școli întregi cu câte 1200 de elevi, așa că este cu adevărat fezabil dar nu este niciodată un proces simplu – dar dacă le utilizezi, obții discuții bune pe baza lor.”

1-Data-wall-2

Doyle vorbește entuziasmată despre impactul pe care l-a avut programul asupra școlilor implicate.

A fost fenomenal să avem pe cineva cu abilitățile și talentul lui Lyn. Ea ne-a inspirat și noi am urmat-o – Lyn nu lucrează doar cu școlile, ea a lucrat de asemenea cu consultanții noștri. Noi am muncit cu adevărat din greu pentru a crește capacitatea consultanților noștri de a putea să lucreze cu școlile, pentru a dezvolta capacitatea directorilor care trebuie să conducă acest proces și pentru a dezvolta capacitatea echipelor din școli.

Și, în timp ce Doyle pledează pentru utilizarea tablourilor de date în școli, ea atrage atenția împotriva utilizării lor în formă electronică. ”Cred că trebuie să fim atenți atunci când numim formatele digitale “data walls”, deoarece scopul unui tablou de date este că e imperativ din punct de vedere moral ca tu și elevul să stați față în față, iar tu nu poți închide laptop-ul dacă lucrezi cu un format electronic.”

Este cu adevărat vorba de un imperativ moral – că este responsabilitatea ta să ajuți acel elev sau acei elevi și ai nevoie ca și colegii tăi să facă asta. Așa că, deși cred că tu poți obține unele date grozave pe laptop sau că poți crea profile ale celui care învață și tot felul de lucruri asemănătoare, ai nevoie de acel imbold psihologic și cognitiv și emoțional al acelei fețe care se uită la tine, spunând – Trebuie să scoți din mine ce e mai bun.”

Tu folosești tablouri de date în clasa sau școala ta?

Cât de des discutați în jurul datelor? Ești de acord cu punctele de acțiune?

Ca lider de școală, cum te asiguri că aceste tablouri de date au un impact durabil asupra personalului?

Sursa: https://www.teachermagazine.com.au/articles/data-walls-to-target-whole-school-improvement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.