Iată un articol recent al Prof. George Couros (inspector școlar și director de școală), care se adresează în principal directorilor, inspectorilor și tuturor celor implicați în politicile pentru educație, dar care poate fi interesant și pentru educatori, în general.
Întrebarea nerostită din acest articol este: Ce este mai important, valorile pe care trebuie să se fundamenteze educația de astăzi sau regulile impuse de sistem sau de școală și, cum putem să le ajustăm pe ultimele pentru a nu afecta valorile și obiectivele educației?
Ca în oricare altă profesie, educatorii ar trebui să fie capabili să se uite înapoi și să se gândească, ”De ce am făcut asta?” Dacă nu ești capabil să faci asta, s-ar putea să nu se fi petrecut cine știe ce creștere.
La începutul carierei mele, îmi amintesc că am pășit în clasa unei colege și am remarcat că elevii ei aveau mâncare și apă pe pupitre. Serios, am fost consternat deoarece regula școlii era, ”Să nu fie nici un fel de mâncare și băutură în clase”, și eu nu eram dintre cei care să nu urmeze regulile. Când i-am spus colegei că faptul că ea ignoră regulile ne face pe noi să arătăm prost, ea mi-a spus, ”Este cu adevărat greu pentru copii să învețe când să le fie foame”. Mi-ar place să spun că am înțeles asta atunci, dar nu e așa. Îmi făceam mai mult griji despre urmarea regulei decât despre a face ceea ce era bine pentru elevi deoarece, cu toată onestitatea, mă gândeam că regula FĂCEA bine elevilor mei. Acum mă simt diferit.
Mi-am amintit toate astea deoarece am discutat cu un profesor despre cum fac ei ceva subversiv care vine în contradicție cu regulile școlii dar i-a ajutat pe elevii lor. Poziția mea este că principiul pe care trebuie să-l urmăm ca educatori este următorul:
“Fă tot ceea ce poți pentru a susține creșterea și succesul elevilor tăi.”
Când regula depășește bunul simț, regula e stupidă.
Dar eu știu că am avut întotdeauna această nevoie de a face ce este corect pentru șeful meu. Nu sunt genul ”cere iertare, nu permisiunea” deoarece nu vreau să fiu în acea poziție când sunt subversiv față de șeful meu și/sau față de colegi. Și știu o mulțime de profesorii care sunt așa.
Aș că, ce sugerez eu pentru a ne putea mișca înainte? Ca administratori (inspectori)/ directori, va trebui să ne uităm la politicile și ”regulile” existente în cadrul școlilor noastre și să vedem dacă ele îi pun pe profesori într-o poziție în care mai curând îi presăm să urmeze regula în loc să își deservească elevii.
Îmi plac valorile esențiale ale companiei de pantofi ”Zappos” și preambulul din fața acestora *:
Cele zece valori esențiale ale noastre de la Zappos sunt mai mult decât vorbe, ele sunt un stil de viață. Știm că acele companii cu o cultură puternică și un obiectiv mai înalt au performanțe mai înalte pe termen lung. Pe măsură ce continuăm să creștem, ne străduim să ne asigurăm că cultura noastră rămâne vie și bună. Verifică Jurământul de angajare, pe care îl utilizăm nu numai pentru a ne sublinia valorile, dar și pentru a ne angaja să le urmăm nu numai ca angajați la Zappos ci și ca afacere.
-
Să furnizezi WOW (exclamație de încântare) prin servicii
-
Să îmbrățișezi și să conduci schimbarea
-
Să creezi amuzament și puțină ciudățenie
-
Să fii aventuros, creativ și cu mintea deschisă
-
Să urmărești creșterea și învățarea
-
Să construiești relații deschise și oneste prin comunicare
-
Construiește o echipă pozitivă și un spirit de familie
-
Fă mai mult cu puțin
-
Fii pasionat și determinat
-
Fii umil
* https://www.zappos.com/c/code-of-conduct
Aceste valori esențiale dau direcția dar acolo este atât de multă flexibilitate în felul în care arată și poate fi aplicată fiecare valoare pentru a-și servi clienții lor.
Poate că, creând acest tip de ”valori esențiale” pentru școala sau organizația ta ar putea fi ceva care ajută la ghidarea și încurajarea fiecărui individ să facă ceea ce este cel mai bine pentru oamenii pe care îi servesc în mod direct.
Iată zece valori care mi-au venit în minte când m-am gândit la educație:
-
Fă tot ceea ce poți pentru a susține creșterea și succesul elevilor tăi.
-
Să crești și să înveți în modul pe care tu l-ai aștepta de la elevii tăi să o facă în clasă.
-
Împinge-ți colegii să crească împreună cu tine, dar susține-i, colaborează cu ei și împuternicește-i pe calea lor.
-
Prea multă comunicare este mai bună decât prea puțină.
-
Ai grijă de tine pentru a putea să-i susții mai bine pe alții.
-
Găsește bucurie în munca ta.
-
Ia-ți munca în serios dar niciodată nu te lua pe tine prea în serios.
-
Împărtășește-ți pasiunea cu alții în așa fel încât să-i putem ajuta pe elevi să-și găsească pasiunile lor.
-
Găsește și dezvoltă forțele și talentele mai întâi în elevii și colegii tăi. Începe întotdeauna cu pozitivul.
-
Nu doar aprecia oamenii, dar asigură-te că oamenii știu că sunt apreciați.
Care ar fi valorile esențiale în școala sau organizația ta? Ar putea ele crea pentru cultura ta și a comunității și cum vor pune ele personalul tău în situația în care ei vor putea fi întotdeauna corecți cu elevii lor?
Desigur, vor exista întotdeauna unele reguli și politici care sunt necesare, dar presupunerea mea este că deseori sunt prea multe și că limitează profesorii în loc să-i împuternicească.
Concentrându-ne pe acest tip de ”valori” ajută la dezvoltarea înțelepciunii și creează culturi unde educatorii sunt tratați ca profesioniști și asigură faptul că ei fac lucrurile corecte pentru cei pe care îi deservesc (elevii în principal, n.n.) în loc să le mute atenția către ce anume reguli trebuie să urmeze.
Pingback: 10 Valori esențiale în educație – Fii pe fază !
In sfârșit văd o lumină în fundul tunelului. Trebuie de schimbat modul de a educa tradiționalist. Pentrucă prezentul este fructul educației existente și credețmă; mă aflu în prezent și nu sunt deloc mulțumit de aspectul pe care îl are. Detalii la acest argument le puteți găsi pe situl problemesociale.com
LikeLike
Pingback: 4 Întrebări care să-i susțină pe elevi pe drumul spre succesul personalizat | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate