2 Întrebări la care să te concentrezi când vine vorba despre învățarea pe termen lung din clase

Am primit cererea de a arăta modele concrete de lecții, teste și despre cum fac alții, care se laudă cu un sistem mai bun de educație, deși noi arătam doar că și în alte țări se discută foarte mult despre necesitatea schimbării.

Am văzut și multe comentarii ale cadrelor didactice de la noi sau chiar ale unor rectori de universități care apără sistemul actual de educație cu comentarii ca: ”Noi nu avem nevoie să ne schimbăm sistemul, avem rezultate foarte bune, uitați-vă câți dintre elevii/ studenții noștri câștigă olimpiade și concursuri în străinătate sau sunt căutați la angajare, chiar și în țări dezvoltate tehnologic sau ca economie”. Dacă ne uităm la vârfuri, așa pare. Întrebarea este, rezultatele lor sunt datorate doar sistemului de educație, sau au intervenit și alți factori care au facilitat aceste reușite. Nu credem că putem demonstra că doar sistemul de educație este ”vinovat” pentru reușita lor – și cred că știm cu toții foarte bine asta, în special știu acești copii care, de multe ori se ”luptă cu sistemul” ca să reușească.

Problema este e alta – trebuie să ne uităm la rezultatele tuturor absolvenților – care așa cum o știm foarte bine, nu sunt deloc strălucite. Și mai trebuie să ne uităm la ce spun angajatorii despre așteptările pe care le au de la absolvenți. Pentru că este posibil și de multe ori, chiar așa se întâmplă, cel mai strălucit absolvent și câștigător de concursuri are dificultăți când intră în lumea reală a unei companii, care are alte cerințe astăzi. Lumea și economia s-au schimbat dramatic și noi tindem să uităm asta.

Credem că acestea sunt și motivele care l-au îndemnat pe George Couros să scrie articolul de mai jos și, la fel, pe autorii filmului ”Most likely to succeed” să realizeze acest documentar despre educația de azi.

Din păcate, nu vă putem oferi întregul documentar ci doar un scurt film cu interviurile realizatorilor și scurte secvențe din film (în engleză). Ne propunem să facem rost de filmul integral – ne dorim și noi să îl vedem.

Dar, să-i dăm întâi cuvântul lui George.

2-Intrebari-educatie-6
Este ”sezonul conferințelor” pentru mulți educatori și am văzut postate online un val de sesiuni gen ”60 de unelte în 60 de minute”. Promisiunea făcută deseori este că vei găsi acolo idei pe care le vei putea implementa de ”a doua zi!” pentru clasa ta.

E ăsta un lucru bun, sau un lucru rău?

În primul rând, să ai acces la idei nu este o idee rea. Dar să cauți un ”leac rapid” pentru clasa ta este mai mult o concentrare pe modul în care-i angajezi pe elevi decât o soluție necesară pentru un timp mai lung. Ideile contează pentru modul în care tu le aplici în contextul tău și nu în modul în care să le copiezi așișderea în clasa ta. Eu declar continuu că relațiile sunt fundamentul educației, așa că să-ți cunoști clasa este locul din care să pornești pentru a profita de descoperirea a ceea ce funcționează pentru elevii din fața noastră, nu de ce va funcționa pentru orice elev de oriunde. Dacă ar fi existat un singur lucru care să fi funcționat pentru orice elev din lume, fiecare educator ar ști asta deja.

Dar, cel mai important, noi le cerem elevilor noștri să fie ”rezilienți” și să ”gândească critic”, ceea ce este necesar, dar dacă mereu vom căuta lucruri simple pe care să le facem de a doua zi, modelăm oare aceleași aspirații ca pentru elevii noștri în propria noastră dezvoltare profesională? Cele mai bune idei nu sunt deseori ușor de implementat și cer timp, dar din acestea obținem majoritatea valorilor pe termen lung.

2-Intrebari-educatie-4

Dacă te gândești ce facem noi cu elevii în clasă, iată câteva întrebări la care să te gândești:

  1. Ce vor ”crea” elevii cu învățarea pe care au căpătat-o în clasa mea sau în școală?

  2. Cum îi va ”împuternici” asta pe elevi pe termen lung să învețe și să creeze de unii singuri?

Citind aceste întrebări nu înseamnă că ”consumul” sau ”conformitatea și angajamentul” nu sunt parte a procesului din clase și școli. Înseamnă doar ca noi să ne concentrăm pentru a merge mult dincolo de aceste măsurători.

Educația nu este o încercare ușoară. Oricine și-a petrecut vreodată timpul într-o clasă poate să îți spună asta. Dar provocarea este cea mai bună parte a acestui proces. Învățarea profundă și presiunea pe care le creăm pentru elevii noștri și pentru noi înșine sunt cele care promovează pe cei care învață spre un loc unde învățarea serioasă devine o normă și nu o excepție.

Cea mai importantă atitudine care poate fi găsită este dorința de a continua să înveți” – John Dewey

Sursa: https://georgecouros.ca/blog/archives/8331

2-Intrebari-educatie-5
Cât despre documentarul de lung metraj ”Most likely to succeed” (Cel mai probabil că vor reuși – regizor Greg Whiteley) acesta a fost motivat de dezbaterile existente la nivelul politicilor locale și naționale din SUA – cu toate părțile propunând propriile soluții pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație tradițional. Filmul examinează cât de multe dintre metodele educaționale s-au păstrat pentru mult prea mult timp și de asemenea cum, problemele din sistemul de educație au un profund impact asupra economiei naționale. Și la ei, deși tinerii obțin o diplomă care odinioară îți asigura un loc de muncă, jumătate dintre absolvenți sunt incapabili să se angajeze. Personalitățile intervievate găsesc că problema nu este la nivelul economiei ci al sistemului educațional, care a fost dezvoltat ca model în zorii Erei Industriale pentru a antrena muncitori supuși, schimbându-se de atunci prea puțin, în ciuda modificărilor dramatice de pe piața muncii, produse datorită evoluției tehnologiei.

2-Intrebari-educatie-7

Cu o lume a informației atât de bogată aflată doar la un click distanță și cu locurile de muncă moderne care cer abilități cum sunt colaborarea, gândirea critică, creativitatea, inițiativă, asumarea de responsabilități etc., sistemul învechit de învățare a devenit ineficient. Filmul propune și un model funcțional, implementat la Liceul San Diego’s High Tech, care a înlocuit sistemul testelor standardizate și subiectelor compartimentate pe materii cu învățarea bazată pe proiecte și un curriculum centrat pe elev, pentru a vedea dacă acest model diferit poate face să renască dragostea de a învăța și poate oferi o schimbare de paradigmă în educație.

Vă invităm să vizionați interviurile cu realizatorii și scurte fragmente din film, aici:

https://www.youtube.com/watch?v=iez92IQUHdc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.