Unul dintre cititorii noștri ne-a întrebat dacă nu avem și idei de lecții pentru istorie. Tot Gary Hopkins este autorul următorului plan de lecție, care integrează cercetarea și cunoștințele despre istorie cu arta limbajului și alte arte. Trebuie să recunoaștem că planul inițial avea ca subiect, evident, istoria SUA. Dar noi vă propunem să abordați istoria României din cei 100 de ani de la Marea Unire, pentru că tot celebrăm în acest an Centenarul.
Subiecte
-
Arte & Științe Umaniste
– Arta limbajului
– Arte vizuale
– Dans, muzică -
Studii sociale
– Istorie
– Istoria României
Clasele
-
3 – 5
-
6 – 8
-
9 – 12
Scurtă descriere
Echipe de elevi creează și prezintă informații despre o decadă a istoriei din ultimii 100 de ani ai istoriei României, într-o formă dramatizată.
Obiective
Elevii
-
lucrează în colaborare – cercetează pentru a obține informații mai aprofundate, pentru a crea un concept de prezentare utilizând diferite limbaje artistice.
-
lucrează creativ pentru a produce o dramatizare și alte forme de prezentare vizuală a informației despre decada atribuită/ aleasă.
-
Includ în prezentarea lor informații despre o serie de evenimente și idei ale decadei, incluzând informații despre istorie, oameni, locuri, cultură, tehnologie.
Cuvinte cheie
centenar, decade, istoria secolului 20/ 21
-
o largă varietate de resurse valabile – resurse de informare (cărți, dicționare, site-uri, persoane-resursă – părinți, bunici, prieteni de familie, muzee etc.), materiale pentru realizarea prezentării – materiale grafice, coli, culori; costumație, elemente de recuzită și decor, muzică etc.
Planul de lecție
După ce testele sau tezele de sfârșit de an s-au încheiat și notele finale au fost stabilite, de ce să nu introduci un proiect care îi va direcționa pe elevi asupra învățării distractive? Pentru acest proiect, ”Decade”, echipelor de elevi li se atribuie câte o decadă din perioada Centenarului. Sarcina lor este să afle informații despre oameni, locuri, evenimente și lucruri care reprezintă acea decadă din istoria României. Provoacă elevii să devină creativi și grupul lor să creeze o prezentare dramatizată a decadei care li s-a repartizat. Prezentările lor pot avea forme diverse, incluzând prezentare de imagini/ slide-uri, fotografii vechi, dramatizări (mici scenete), poeme (recitare combinata cu proiecție de imagini), interviuri (reale sau create/jucate) care furnizează informații despre evenimente și idei ale acelei decade, incluzând informații despre istorie, oameni, locuri, cultură, tehnologie. Pot de asemenea căuta filme video, din care să includă scurte fragmente în prezentarea lor (cum este acest exemplu*).
https://www.youtube.com/watch?v=YkZyejHU5Aw – O zi din viața unui copil de pionier american
Evaluare
Dacă această activitate este utilizată ca un proiect de sfârșit de an, evaluarea nu este esențială. Evaluarea poate fi făcută doar informal; de exemplu, fiecare elev ar putea împărtăși verbal sau scris: 1. Ce i-a plăcut mai mult la fiecare prezentare și 2. Ce ar aduce ca o critică/ sugestie la fiecare prezentare.
Sursa planului de lecție – Gary Hopkins, Education World