Acesta este ultimul plan pe care îl traducem pentru voi, din seria celor cinci propuse de Gary Hopkins. Ultimul este puțin probabil să fie aplicat la noi, deoarece este vorba de Cardul de raport al profesorului, realizat de elevii din clasele la care a predat acesta. Începând cu viitoarea postare, vă propunem o serie interesantă de articole scrise de directorul unei școli elementare, Ross Cooper, co-autor al cărții Hacking PBL (”demontarea” procesului de învățare bazată pe proiecte).
Subiecte
-
Arte & Științe Umaniste
– Arte vizuale -
Matematică
– Aritmetică
Clasele
-
3 – 5
-
6 – 8
-
9 – 12
Scurtă descriere
Vă propuneți să faceți ordine în clasa voastră, așa, ca de sfârșit de an? Organizați o licitație de sfârșit de an! O excelentă ocazie pentru puțină educație financiară și recapitularea cunoștințelor de aritmetică.
Obiective
Elevii
-
planifică și lucrează în cadrul unui buget
-
învață despre importanța cheltuirii inteligente a banilor
-
explică în scris matematica din spatele ofertelor de licitație.
Cuvinte cheie
licitație, curățenie/ ordine, sfârșit de an
-
obiecte pentru licitație (vezi sugestiile de mai jos)
-
o fișă cu ”banii pentru licitație” pentru fiecare elev (bani simbolici)
Planul de lecție
Această activitate poate fi una culminantă pentru acest sfârșit de an, dacă o planifici dinainte. Vezi notele de mai jos pentru a avea o idee despre cum poți face această licitație o activitate amuzantă și un proiect de sfârșit de an pentru arte.
Chiar dacă nu o planifici cu mult înainte, această activitate poate funcționa, dacă urmărești ideile lecției de mai jos.
Pentru a ține o licitație, ai nevoie de lucrurile pe care să le licitezi. Ai putea să nu ai un dulap plin cu operele de artă valoroase ale elevilor în clasă, dar probabil că ai alte lucruri de care nu ai fi supărat/ă să scapi când îți faci ordine în clasă. Așa că, de ce să nu vă amuzați, expunând aceste lucruri și dând elevilor ocazia să practice ceva matematică în același timp?
Colectează o mulțime de lucruri de care nu ai fi supărat/ă să scapi – cărți, markere, afișe, stick-uri, CD-uri, sau reviste, dulciuri, bilete de spectacol.. tu știi mai bine – și scoate-le la licitație.
Întreabă elevii dacă vreunul din ei a mai fost la o licitație? Cere-le să îți spună ce se petrece la o licitație.
Numește unul sau doi elevi care să joace rolul de ”bancheri”. Ei vor colecta ”banii” pe măsură ce ceilalți licitează și câștigă lucrurile scoase la licitație.
Înainte să înceapă licitația, dă fiecărui elev o fișă cu ”banii” fictivi pentru licitația clasei. Fișa are tipărită pe ea bancnote în valoare totală de 50 de dolari, în bancnote de 1$, 5$, 10$ și 20$. Pune-i pe elevi să utilizeze foarfecele pentru a separa cele 12 bancnote. (printează câteva fișe suplimentare în așa fel încât ”bancherii să aibă și ei bancnote pentru a da restul).
Deci, tu ai strâns o cutie plină de obiecte pe care vrei să le scoți la licitație. Acum scoate obiectele unul câte unul.
De obicei, licitațiile au o perioadă de inspecție în zilele sau orele dinainte, în care cei care vor să liciteze pot examina obiectele. În acest caz, tu ai putea licita ”în orb”, fără perioada de inspecție. Asta va adăuga un element de necunoscut la procesul de licitație. Elevii se vor întreba dacă trebuie să liciteze o sumă mare, să cheltuie o sumă mare din ”banii” fictivi la începutul licitației, deoarece nu știu ce obiecte interesante ar putea apărea mai târziu.
Explică elevilor procesul licitației. Licitarea pentru fiecare obiect va începe de la suma de 1$. Licitația poate continua cu o creștere de câte 1$ până la maxim 5$ peste ultima sumă licitată. Licitația se încheie atunci când suma licitată atinge maximul de 50$ sau când nimeni nu mai licitează peste o sumă mai mică. Elevii înmânează suma lor de ”bani” bancherului, în schimbul obiectului pe care l-au câștigat.
Planifică dinainte
Dacă vrei să planifici dinainte această licitație, ai putea să licitezi operele de artă ale elevilor, făcute de ei de-a lungul anului. Pentru fiecare proiect de artă pe care îl faci cu elevii de-a lungul anului, colectează câteva exemplare și pune-le deoparte. La sfârșitul anului, după ce anunțurile din buletinul de clasă sunt strânse, adu la lumină exemplele de opere de artă și afișează-le pe buletinul gol al clasei. Desemnează un număr pentru fiecare operă de artă (dacă ai planificat bine, vei avea puse deoparte câte una sau două lucrări pentru fiecare elev). Explică elevilor următoarele:
”Noi vom licita aceste opere de artă. Astăzi este ‘perioada de inspecție’, iar mâine lucrările vor fi licitate. Astăzi este singura ocazie pentru a examina lucrările ca să stabilești ce operă/e de artă vrei să ai. Mâine, ți se vor da ‘bani de licitație’ în valoare de 50$. Poți licita pentru lucrările pe care ai vrea să le iei acasă.”
Ai putea adăuga:
~Dacă ai fost la o licitație reală, știi că nu ai vrea ca cineva să știe ce vrei să licitezi. Așa că ține-ți gândurile pentru tine. În felul acesta, ceilalți nu vor ști ce consideri tu că este obiectul cel mai valoros pe care îl vei licita.”
Când elevii ajung în ziua următoare, operele de artă au fost îndepărtate de pe pereți. Elevii trebuie să-și amintească lucrările pentru care vor să liciteze cel mai mult. Apoi, câte una o dată, adu lucrările de artă din ”depozit” și prezintă-le pentru licitație.
Evaluarea
Fiecare elev trebuie să dea o socoteală exactă a banilor pe care i-a cheltuit. Ai putea cere elevilor să documenteze, scriind pe o foaie toate obiectele la care au licitat, suma maximă cu care au licitat și cantitatea finală de bani cu care obiectul a fost vândut. După ce se încheie licitația, întreabă elevii ce au învățat despre experiența unei licitații. Cere-le să spună despre lucrurile pe care le-ar fi făcut diferit dacă ar fi să re-trăiască licitația.
Sursa planului de lecție – Education World