Un alt subiect despre care s-a vorbit la Conferința Rethink Future a fost învățarea, cercetarea și lucrul bazat pe mediul online care, așa cum ați văzut și din alte articole ale noastre, dă tuturor șansa să participe la programele de formare care îi interesează sau la proiecte educaționale/ de cercetare colaborative de la distanță sau chiar să muncească fără a fi nevoiți să călătorească sau să cheltuiască o avere cu banii de drum, cazare etc.
În această idee, ne-am gândit că ar fi util pentru voi să aflați câte ceva despre uneltele existente – unele gratuite, altele nu – care vă permit să învățați sau să desfășurați o activitate de cercetare utilizând acest mediu online, extraordinar de bogat în informație și resurse.
Articolul de mai jos, pe care l-am găsit în revista online eLearning Industry este scris de Antonio Tooley, profesor de ESL și blogger, pasionat de călătoriile în natură cu bicicleta.
Articolul vă va da câteva informații care vor face procesul vostru de cercetare sau învățare mai eficient, prin utilizarea acestor unelte de cercetare online.
10 Unelte minunate de cercetare online
Învățarea online a deschis pentru mulți oameni oportunitatea de a se educa singuri, învățând noi abilități și obținând diplome de facultate chiar dacă nu sunt în măsură să participe la cursuri în modul tradițional. Unii pur și simplu nu au timp sau bani pentru a se muta în alt oraș, sau lucrează cu normă întreagă și au familii – ceea ce înseamnă că această învățare online, eLearning, este singura lor opțiune.
Oricât de grozavă ar fi învățarea online, ea are câteva neajunsuri. Evident, îți cere să fii online în majoritatea timpului, ceea ce este în regulă, dacă faci o cercetare, scrii, rezolvi teste online sau participi la ore de clasă virtuale.
Dar să fii online te face să fii de asemenea pradă amânărilor și distracțiilor. Mai este o altă problemă, a menținerii acelor gigabiți de informație și date de cercetare organizate și să ai un hardware (computer, laptop etc.) suficient de puternic, care să-ți permită comunicarea în timp real. Acestea sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă cei care învață în formula eLearning. Din fericire, este ceva ce tu poți face pentru a face experiența de învățare eLearning mai eficientă și stimulantă, în special partea de cercetare (pentru că acum puterea computerului tău poate fi completată de instrumentele din cloud – cele pe care nu trebuie să le instalezi în propriul computer/laptop, n.n.) Noi am pregătit o listă cu 10 unelte de cercetare online pe care orice învățăcel online ar trebui să le stăpânească.
1. Todoist
Cercetarea este o activitate care consumă timp intens, ceea ce înseamnă că ai nevoie de o unealtă care să-ți organizeze atât viața profesională cât și pe cea personală. Te sfătuim să încerci Todoist. Todoist îți permite să îți gestionezi toate proiectele și să le accesezi de pe orice platformă pe care o ai, incluzând computerul desktop, laptop-ul sau alte unelte portabile (tabletă, telefon). Poți să-ți împărtășești însărcinările și poți colabora cu alte persoane. O funcțiune isteață este cea care acordă puncte “karma” utilizatorilor care au succes în împărțirea proiectelor în sarcini.
– https://todoist.com/?utm_campaign=elearningindustry.com
2. EndNote
EndNote este o unealtă de cercetare multifuncțională care te ajută să cauți informații în bazele de date online și texte integrale pe baza rezumatelor, ca și să îți gestionezi și completezi toate referințele. Ca și Todoist, EndNote îți permite să împărtășești datele tale de cercetare cu colaboratorii tăi. Dacă preferi să lucrezi singur, poți face și asta, salvând, organizând și marcând rezultatele cercetării tale pentru a avea un acces mai bun la ele. Alte funcțiuni includ creatorul de bibliografie care este capabil să creeze citate în peste 6.000 de stiluri, ca și o funcțiune care îți sugerează automat notițe de jurnal.
– http://buy.endnote.com/store/endnote/DisplayHomePage?utm_campaign=elearningindustry.com
3. EduGeeksClub
Din când în când, în timp ce-ți vei face cercetarea, vei ajunge în fața unui obstacol insurmontabil. În loc să renunți, poți să te îndrepți spre EduGeeksClub pentru a obține un ajutor profesional în cercetare. Intră în contact cu experți în domeniul cercetării și învață toate secretele din interiorul și din afara domeniului cercetării. De asemenea, poți să le ceri o lucrare de la ei pe care o poți folosi apoi ca resursă pentru eseul, lucrarea sau dizertația ta. Ei furnizează de asemenea servicii de editare și corectare de text.
– https://www.edugeeksclub.com/research-paper/?utm_campaign=elearningindustry.com
4. Zotero
O altă unealtă esențială pe care toți cei care învață online ar trebui să o folosească este Zotero. Zotero se integrează în browserul pe care îl folosești și își utilizează abilitatea inteligentă de a recunoaște automat conținut util pentru tine. După asta, tot ceea ce trebuie să faci tu este să salvezi acel conținut în librăria ta personală în care poți găsi totul ușor, cu un singur click – o altă funcțiune din Zotero. Programul suportă documente audio, video, în format PDF ca și majoritatea formatelor de imagine.
– https://www.zotero.org/?utm_campaign=elearningindustry.com
5. RefWorks
RefWorks este o unealtă bazată pe browser care are abilitatea de a-i ajuta pe cei care învață să găsească datele de cercetare potrivite, să le organizeze, depoziteze și să le împărtășească cu ușurință cu colegii și colaboratorii. Toată acea informație din cercetare și lucrare scrisă are nevoie să fie susținută de citate corecte, iar RefWorks le generează pentru tine automat, la fel ca și bibliografia, în orice stil dorit. Dacă nu ești sigur cum poți folosi întregul potențial, există o mulțime de tutoriale despre cum să o faci, chiar pe site.
– https://www.refworks.com/refworks2/default.aspx?r=authentication::init
6. DataElixir
Una din cele mai bune căi de a te menține la zi cu cele mai noi știri, dezvoltări și date din știință este să găsești un site care administrează toate acestea zilnic. Noi îți recomandăm Data Elixir. Fie că ești un învățăcel online, un om de știință sau cercetător, poți beneficia mult din colecția lui săptămânală de date din cele mai bune resurse și de știri, iar tu nu trebuie să faci nici un fel de efort. Tot ce ai de făcut este să îți înscrii adresa de mail pentru a primi gratuit un buletin de știri săptămânal, și asta e tot.
7. Paperpile
Paperfile este un soft de management al referințelor care, similar lui Zotero, lucrează ca o extensie a browserului Google Chrome, făcându-l accesibil pentru utilizatorii de Windows, Mac OS și Linux. Își recomandăm să îl folosești pentru a găsi și importa date din platforme ca Google Scholar, PubMed, sau arXiv. Poți exporta cu ușurință toate documentele PDF și date către Google Drive, ceea ce înseamnă că ai oportunitatea să lucrezi în modul de editare colaborativă pentru lucrările tale. Colaborarea nu ia sfârșit aici, deoarece tu poți trimite date între Paperpile și Zotero, de exemplu, ca și către Mendeley.
8. DeepDyve
Accesul la lucrările de cercetare de înalt nivel ca și la jurnalele universitare te poate costa bani frumoși, așa că este important ca tu să știi ce obții pentru banii pe care i-ai plătit. Singura problemă este că ție ți se permite doar să vezi gratuit rezumatul și să decizi dacă vrei să cumperi sau nu întreaga lucrare, pentru ca apoi să realizezi că nu îți este de nici un folos. DeepDyve îți permite să ai acces la întregul text pentru o scurtă perioadă de timp, suficient pentru a-ți da seama dacă lucrarea este exact ceea ce cauți.
9. ContentMine
ContentMine este o resursă online care are ca scop să aducă peste 100.000.000 de fapte științifice către oameni, convertind cunoașterea colectivă a lumii care este prezentă în literatură științifică într-un conținut care poate fi citit pe computerul tău. Toate uneltele, funcțiunile și serviciile lui sunt gratuite și pot fi liber accesate. Ei citează deseori Wikipedia și proiecte similare deschise, ca sursă pentru inspirația lor.
10. Plagiarism Checker
Pentru a putea scăpa de conținutul duplicat, rulează programul de verificare a plagiatului, care va scana și determina dacă într-o lucrare este un conținut duplicat. Dacă este, tu fie trebuie să furnizezi citate mai bune, fie să-ți rescrii lucrarea în așa fel încât să fie mai personală.
Acestea minunate 10 unelte de cercetare online vor schimba pentru totdeauna în bine modul în care tu faci cercetare, iar procesul tău de învățare online va deveni mai concentrat și eficient. La urma urmei, asta este ceea ce contează cel mai mult!
Sursa: https://elearningindustry.com/10-online-research-tools-every-online-learner-know