V-am povestit în articolul trecut câte ceva din cele ce s-au discutat la evenimentul Re-think future în ce privește educația, de la noi și din alte țări. Una din ideile susținute de mai mulți vorbitori a fost și aceea a unei mai bune pregătiri a viitorilor profesori. Iar Doamna Ecaterina Andronescu, fost ministru al educației și actual președinte al comisiei Senatului pentru educație, a susținut ideea de a crea pe lângă fiecare universitate care pregătește profesori câte o școală de exercițiu. Ideea în sine nu e rea, deși mie mi-a ridicat automat o mulțime de întrebări pe care nu am avut ocazia să le adresez în timpul evenimentului. Ceea ce nouă ni se pare mai eficient este ca, pe lângă instituirea acestor școli de exercițiu pentru studenți, să se instituie și un sistem de mentorat al profesorilor începători, care să nu poată deveni profesori plini, la fel ca și medicii, decât după acumularea unei experiențe demonstrate, alături de un profesor cu experiență – mentor format pentru această activitate de îndrumare. Pentru că, la fel ca și medicii, profesorii au o responsabilitate uriașă, intervenind ”pe viu” asupra creierului și sufletului copiilor, iar nepriceperea poate să coste viitorul acestora – atât în ce privește rezultatele, cariera, sănătatea și evoluția lor socială. Și, așa cum s-a subliniat în repetate rânduri, nici o țară nu-și poate permite astăzi să rateze viitorul copiilor, care se nasc din ce în ce mai puțini.
Sperăm ca oficialii noștri din domeniul educației să reflecteze cât se poate de serios asupra tuturor aspectelor implicate de o astfel de propunere.
Din acest motiv, vă propunem pentru astăzi un articol scris de Directorul American International School West din Cairo, Egipt, Les Potter, Ed. D. Menționăm că școlile din această rețea sunt instituții de educație cu un mare prestigiu și că desfășoară o educație de calitate, utilizând cele mai moderne echipamente și metode – sunt printre primele școli din lume care, încă de acum mulți ani, au adoptat și promovat metodele create de echipa Project O de la Harvard și cultura gândirii la toate nivelurile de pregătire (K-12).
Dar, să-i dăm cuvântul Dlui Potter, care a început să publice în Education World o serie de articole despre programele de mentorat adresate profesorilor începători.
Mentoratul, așa cum spune B.A. Lankford, este o relație în care o persoană mai experimentată facilitează dezvoltarea largă a unei persoane mai puțin experimentate, prin acțiuni regulate și pe o lungă perioadă de timp.
În cea mai simplă formă a sa, un profesor veteran se oferă voluntar sau este desemnat să ghideze un profesor novice pentru un anumit timp, pentru a-l ajuta să facă o tranziție lină de la statutul de proaspăt absolvent la cel de profesor. Modul în care sunt îndrumați (de către mentor) noii profesori va determina probabil cât de mult succes vor avea în viitor și cât de mult vor rămâne în această profesie.
Să ai un bun program de mentorat înseamnă un climat pozitiv pentru noii profesori și totodată pentru profesorii aflați deja la catedră, deoarece mulți profesori experimentați vor lucra cu cei noi. Interacțiunea cu inspectoratul central sau cu alte regiuni în acest efort și impactul asupra facultăților va fi pozitiv.
Cercetările arată că profesorii începători au nevoie să știe cum să stăpânească un număr important de idei și concepte pentru a putea fi eficienți.
Ce ar trebui profesorii începători să:
-
Aibă o cunoaștere temeinică a ariei de conținut pe care o vor preda.
-
Știe cum se conectează subiectul de-a lungul ariilor de curriculum și cum aceste idei pot fi integrate succesiv cu alte subiecte, pentru a se asigura că ceea ce învață elevii le este util în viața de zi cu zi.
-
Înțeleagă că elevii sunt în diferite stagii ale creșterii cognitive, sociale, fizice și emoționale.
-
Învețe cum să motiveze toții elevii – inclusiv pe cei care sunt în situații de risc, nemotivați sau au nevoi speciale.
-
Învețe cum să le pese de toți elevii, tratându-i cu demnitate și respect.
-
Cunoască diferitele stiluri de învățare, metode și strategii de predare.
-
Evalueze cunoștințele elevilor și să observe și evalueze abordările de învățare ale elevilor.
-
Cunoască cele mai noi resurse de curriculum și tehnologie.
-
Utilizeze tehnici de management al clasei eficiente/ de succes.
-
Aibă abilitatea de a reflecta asupra, critica și a-și îmbunătăți propria predare.
-
Cunoască standardele academice și curriculum-ul școlii, regiunii și statului.
Aceste elemente pot fi întărite prin relația cu mentorul. Ochiul binevoitor și urechea sensibilă a unui mentor pot furniza un suport necesar dar și critic pentru profesorul începător. Dacă este făcut corect, mentoratul este o unealtă valoroasă care să-i ajute pe profesorii începători să-și îmbunătățească profesia, să rămână concentrați și să se adapteze.
Dacă inspectoratul școlar nu are un program de mentorat formal și este nevoie de acesta, amintiți-vă că acest program trebuie să fie croit în conformitate cu nevoile fiecărei școli. Programele de mentorat pot lua multe forme și pot servi mai multor scopuri. Ele pot ajuta un profesor începător să devină mai bine adaptat cerințelor meseriei de profesor, ele îl pot ajuta să învețe procedurile administrative și ele îl pot ajuta să realizeze mai multe în clasă.
Cel mai bine este să permiți profesorului veteran să îl selecteze pe acel profesor începător pentru care va fi mentor. Desemnarea mentorilor pentru noii profesori poate fi contra-productivă, deoarece ei uneori pot avea conflicte de personalitate sau poate că veteranul nu este un educator suficient de ”puternic”. Dacă mentorul alege cu cine vrea să lucreze, există de cele mai multe ori o mai mare angajare din partea lui și mai puține probleme.
Directorii pot minimiza obstacolele din calea unui mentorat eficient. Îndrumarea, atunci când se întâmplă, poate fi hazardată, în cel mai bun caz. Deseori, mentorul primește doar un training formal, neglijabil. Nu i se reduc sarcinile proprii de muncă și nu primește nici o compensare financiară suplimentară. În multe cazuri, este o sarcină ne-plătită și pentru care nici nu i se mulțumește. Calitatea programelor de mentorat din instituțiile școlare depinde deseori de abilitatea personalului de a incorpora conceptele și activitățile de dezvoltare profesională în curriculum și de a se consulta cu și a utiliza membrii personalului pentru a-l ajuta pe profesorul începător să se îmbunătățească.
Mentorul meu mă întreba întotdeauna: Ai făcut ceva astăzi, cât de mic, ca să îmbunătățești viața elevului? Dacă răspundeam Da, atunci îmi făcusem partea pentru acea zi. În mă mai întreb singură asta. – Kelly H., profesor
Este benefic să lucrezi cu un comitet format atât din profesori experimentați cât și începători pentru a stabilite obiectivele și structura programului de mentorat.
Pentru a construi un program de succes tu, ca director sau alt oficial trebuie:
-
Evaluezi nevoia pentru un program de mentorat. Îi va ajuta asta pe noii profesori?
-
Identifici componentele esențiale ale unui program de mentorat eficient.
-
Decizi ce ar trebui să îndeplinească/obțină programul. Aceasta poate include pedagogie, managementul clasei, acomodarea cu noua poziție, managementul timpului, noi idei de predare, lucrul în echipă și așa mai departe.
-
Concluzionezi cum îi va ajuta pe noii profesori.
-
Decizi cum va fi implementat programul.
-
Stabilești structura programului. Va fi un sistem informal/formal de ”colegi” de predare și așa mai departe.
-
Determini costurile programului și modul în care se vor procura fondurile.
-
Consideri timpul implicat. Acesta poate să meargă de la minimal la extins.
-
Scoți în evidență responsabilitățile profesorilor-mentori, ale profesorilor începători și directorilor/administratorilor. Ce rol joacă fiecare? Ce se așteaptă de la profesorii începători? Cum vor fi selectați și formați mentorii?
-
Evaluezi programul.
-
Directorii trebuie să supravegheze programul și să corecteze aspecte diferite pe măsură ce și când este nevoie. Evaluează de-a lungul și la sfârșitul programului.
Va mai urma, tot pe această temă. Les Potter, Ed. D.
Sursa. http://www.educationworld.com/blog/developing-mentoring-program-beginning-teachers