Invitație la o altfel de competiție

Deși noi, în principiu nu suntem de acord cu competiția în educație, deoarece fiecare copil trebuie să intre în competiție doar cu propriile provocări și limite, astăzi vă invităm totuși la competiție, mai bine zis la o altfel de competiție, în care este pusă la lucru presiunea socială pozitivă pentru a-i stimula pe copii să citească mai mult, încă din primele clase.

Competitie-1

Competiția se adresează copiilor – individual sau în grup și educatorilor lor, părinți, învățători, profesori.

Totodată, vă invităm și la o altfel de competiție, de data aceasta adresată doar adulților, dar despre aceasta, mai târziu.

Pentru că, în primul rând vreau să vă facem cunoștința cu KIDIBOT (poate unii dintre voi deja îl cunoașteți și asta nu poate decât să ne bucure).

KIDIBOT – Aventurile cititului – este un site cu scop educațional creat pe baza pasiunii pentru citit a unei învățătoare și la inițiativa Asociației StartEvo, cu sprijinul unor sponsori.

Site-ul propune copiilor (și educatorilor lor) să intre împreună într-o competiție de tipul unei provocări de joc, bazată pe o poveste fantastică:

– ”Cine citește mai mult ne poate salva planeta de atacul extratereștrilor răutăcioși!”

Iată câteva spicuiri din informațiile pe care le-am găsit pe acest site:

– „În ziua de azi copiii stau prea mult în fața ecranelor şi prea puțin în fața cărților. Am vrut să dăm o șansă în plus copiilor din România să iubească lectură şi până acum se pare că am reușit. Sperăm să schimbăm cât mai multe destine făcând cititul cool.” – declară Constantin Ferșeta, Vicepreședinte Asociația StartEvo.

– „Inspirația proiectului ne-a venit din dragostea și pasiunea doamnei Prof. Învățător Cristina Iordache care a insuflat elevilor dorința de a citi încă din clasa Pregătitoare. Acum, în clasa a II-a, fiecare elev are deja un portofoliu bogat de cărți citite și s-a creat o isterie frumoasă, să vrea să citească și altele. Proiectul a urmat firesc ca o unealtă de testare a cunoștințelor pusă sub formă de joc social inovator.” – spune și Alina Ferșeta, Președinta Asociaţiei StartEvo.

Competitie-2

Fondatorii acestui site și-au dorit următoarele:

  • Să găsească o modalitate prin care copiii lor și ai voștri să VREA sa citească mai mult.

  • Să găsească o modalitate COOL prin care ei să interacționeze pozitiv cu restul de copii

  • Să își facă prieteni dintre copiii care VOR să citească cât mai mult, copii faini, cu părinți faini. Să trăiască într-o presiune socială pozitivă

Iată și mesajul pentru părinți și profesori ai fondatorilor acestui site:

https://www.kidibot.ro/pentru-parinti-si-profesori/

Și iată și povestea pe care se bazează provocările pe care le puteți găsi pe site:

Competitie-5Povestea lui Kidibot

Kidibot este un roboțel simpatic, autonom, care a ajuns pe Pământ de pe alta planetă. Nava spațială cu care a venit Kidibot a întâlnit un câmp de asteroizi și s-a stricat. A aterizat într-o pădure și a reușit să o ascundă. Luându-și inima în dinți (mai precis procesorul cuantic), Kidibot a ieșit din pădure și a intrat într-un oraș. Ajuns aici, i-a îndrăgit pe copii, pentru că puii de oameni sunt deștepți, curioși, ambițioși, curajoși, inventatori, simpatici și le place să se joace în echipă. Copiii l-au plăcut și ei pe KIDIBOT. Și l-au ascuns de adulții de la Guvern, care l-ar fi dezmembrat, ca să îi afle tehnologia. Dar Kidibot ascunde un secret. El știe că în Univers sunt nenumărate specii de extratereștri. Unele sunt mai bune, altele sunt mai rele. Unele mai avansate, altele în Epoca de Piatră. Iar planeta Pământ urmează să fie atacată de o specie răutăcioasă și cam prostuță – crocobeții

KIDIBOT îi va ajuta pe copii să lupte cu acești CROCOBEȚI.

Planeta se poate salva doar cu inteligență. Doar cei deștepți, care citesc și învață mult pot sa devină eroi și să contribuie la salvarea planetei noastre. Pentru că cei mai educați sunt și cei mai puternici.

De aceea, KIDIBOT și echipa lui are nevoie de ajutorul tuturor copiilor. El ne ajută să ne luptăm cu extratereștrii, dar și noi trebuie să îl ajutăm. Noi, copiii, trebuie să devenim din ce în ce mai buni și mai deștepți. Iar asta o putem face citind și învățând.

Competitie-4Intră și tu în lupta pentru salvarea Pământului.

Intră într-o echipă de luptători ninja inteligenți.

Antrenează-te continuu.

Devino mai bun. Câștigă puncte dovedind că ai citit cât mai multe lecturi și ajută-ți echipa să învingă.

Fă-l pe KIDIBOT și pe colegii tăi de echipă mândri de tine!

Astfel, când vei absolvi Academia Kidibot, vei putea să treci la nivelul major următor: Atacul stelar. (Nu ți-am spus încă, dar Kidibot ne-a dat o parte din tehnologia lui. Ne va ajuta să ne deplasam printre stele, să exploram Galaxia și să reușim să stopăm înaintarea extratereștrilor).

Echipa ta are nevoie de tine. Kidibot are nevoie de tine! Intră acum!

https://www.kidibot.ro/

Competitie-3

Vă invităm și voi să descoperiți împreună cu copiii și/sau elevii voștri provocare și resursele puse la dispoziție de acest site educativ, care a câștigat anul trecut locul trei la prima ediție a Competiției Digitaliada, care a avut loc anul trecut.

Ei și acum, câteva cuvinte despre cea de a doua competiție – ați ghicit – este vorba despre Digitaliada – a doua ediție a competiției naționale (inițiată de Fundația Orange) care premiază cele mai bune materiale educaționale digitale create de educatori (învățători, profesori, alți experți), de profesioniști din domeniul IT sau organizații.

Competitie-6

Competiția se desfășoară pe www.digitaliada.ro, în perioada 22 ianuarie – 15 martie 2018, iar materialele vor fi evaluate de o comisie de experți în educație și conținut digital. Concursul #Digitaliada oferă ca premii echipamente electronice și IT și se adresează tuturor persoanelor interesate să creeze și să pună la dispoziția publicului larg materiale didactice în format digital pentru clasele V-VIII. Pe site-ul competiției puteți găsi și multe materiale didactice interesante, deja create de participanții la prima ediție a competiției și de echipa Proiectului Digitaliada –

http://digitaliada.ro/econtinut

Dacă veți decide să intrați în una din aceste competiții, noi vă urăm tuturor – Mult succes! – la citit sau la participarea în competiția Digitaliada.

2 thoughts on “Invitație la o altfel de competiție

  1. Multumim frumos pentru prezentarea despre Kidibot. Acum am vazut ca ati scris despre noi 🙂

    Daca aveti orice sugestii despre cum putem sa mai motivam copiii din Romania ca sa citeasca si sa invete mai mult, sa ne spuneti 🙂

    Like

  2. Pingback: Să regândim viitorul orașelor, al educației și economiei – SMART | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.