”Satul” online și Flipped Learning

Într-o serie de articole anterioare v-am vorbit despre Flipped Learning – Învățarea răsturnată, despre avantajele ei și chiar v-am spus că este considerată de UNESCO o soluție pentru a putea aduce un învățământ de calitate în zonele defavorizate.

Am găsit zelele trecute niște resurse de formare gratuite pentru profesori (din păcate, doar în limba engleză), iar una din aceste resurse este accesibilă pentru profesorii de limba engleză (și nu numai) din toată lumea în EVO – Electronic Village Online.

Prezentarea acestei resurse este făcută de o profesoară din Columbia, Marta Ramirez, care a devenit recent unul dintre membrii conducerii acestei structuri de formare a profesorilor. Și am considerat că este util să vă prezentăm și noi această resursă, deoarece am văzut că până acum nici un profesor de limba engleză din România nu a participat la sesiunile EVO, de unde am dedus că această resursă nu este cunoscută.

EVO-3

În cei trei ani de când am fost implicată în sesiunile de formare online ale EVO, am fost întotdeauna întrebată ce sunt acestea. M-a surprins să aflu că o oportunitate de dezvoltare profesională atât de bogată și accesibilă nu este atât de cunoscută cum ar trebui să fie. Dacă tu, cititorule, ți-ai pus această întrebare încă de la început, vei avea o surpriză plăcută!

Ce este EVO?

EVO înseamnă Satul Electronic Online, care este un spațiu unde are loc dezvoltarea profesională a profesorilor de limbă engleză din întreaga lume. Inițiativa a fost concepută în anul 2000, de Christine Bauer-Ramazani, Tom Robb, și Susan Gaer ca un proiect pentru Asociația TESOL (Teaching English to Students of Other Languagespredarea limbii engleze pentru elevii de alte limbi), în cadrul secțiunii Computer Assisted Language Learning (învățarea limbajului asistată de computer). Acest proiect care funcționează de 18 ani, a fost deschis membrilor dar și ne-membrilor TESOL. Așa că toată lumea poate participa! În luna Ianuarie, în jur de 15 sesiuni diferite de formare sunt oferite de educatori voluntari hotărâți să contribuie la ”fântâna” globală de cunoaștere pe care o poate oferi învățarea online.

De-a lungul anilor, de când a început, EVO a oferit mai mult de 200 de sesiuni de formare variate.

Am menționat că totul a fost gratuit? Eu am auzit de EVO în 2015 și nu mi-a venit să cred că astfel de profesori pasionați și dedicați pot oferi o astfel de varietate de sesiuni de câte cinci săptămâni fără nici un fel de cost: totul din dragostea de a preda și împărtăși. Așa că m-am înscris în 2016 la două sesiuni: Flipped learning și Learning Pronunciation differently. Ce pot să spun? Experiența asta mi-a schimbat viața. Prin intermediul sesiunii de Flipped Learning am auzit prima oară despre răsturnarea clasei și am decis să încerc și eu. Acum sunt o avocată a învățării răsturnate și primul fan al clasei răsturnate! Chiar am publicat prima mea cate pe această temă – Innovations in Flipping the Language Classroom – Teorie și practică*

* https://link.springer.com/book/10.1007%2F978-981-10-6968-0

EVO-1

Sesiunile despre Flipped Learning

Toate sesiunile pe care le oferă EVO sunt de cea mai bună calitate și fără îndoială te îmbogățesc. Cu toate acestea, dacă vrei să afli mai multe despre sesiunile de flipped learning, lasă-mă să-ți spun câte ceva despre cum funcționează. Într-o perioadă de cinci săptămâni, participanții învață despre ce este Învățarea răsturnată și ce să țină minte atunci când aplică asta în contextul lor. Noi reflectăm asupra conținutului, flexibilității, diferențierii, spațiilor de învățare, învățării active, unelte, împărtășire și colaborare, printre altele. Participanților li se furnizează un număr de articole de la diferiți autori sau chiar unele scrise de moderatori, resurse variate și li se recomandă unelte de predare cu care ei trebuie să planifice lecții răsturnate (sau o clasă răsturnată) până la sfârșitul sesiunii. Procesul de planificare include auto-evaluarea, co-evaluarea și o mulțime de reflecții despre predare care îmbogățesc procesul atât pentru participanți cât și pentru moderatori.

Iată uneltele pe care le-am folosit în acest an:

ANVIL – pentru a accesa conținutul cursului

Google+ – pentru a poșta, comenta și împărtăși idei

Flipgrid – pentru prezentări

Twitter – @evo_flipped

Zoom – pentru sesiunile live de duminică

EVO-2

Participanții și invitații speciali

Anul acesta am avut 243 de participanți din diferite țări ale lumii.

Am avut de asemenea invitați speciali care sunt bine cunoscuți în lumea flipped learning. Anul acesta, în sesiunile live, am avut onoarea vorbim cu Helaine Marshall, Robyn Brinks Lockwood, și Una Cunningham! Aceștia ne-au luminat cu experiența lor și ne-au dat sfaturi. Anul trecut i-am avut pe Jon Bergmann, Ken Bauer și Kate Baker, alături de Helaine Marshall și Robyn Brinks Lockwood. Fiecare an a adus o nouă perspectivă din partea acelor oameni experimentați în acest stil de predare, care au contribuit la învățarea noastră cu perspectiva și stilul lor unice.

EVO-5

Ce poți face tu cu EVO

Dacă nu ai avut niciodată șansa să participi la o sesiune EVO, te încurajez să o faci. Vor mai fi multe sesiuni și te asigur că nu vei regreta. Mai mult, dacă ești profesor de limba engleză și vrei să-i înveți pe alții ceva, împărtășindu-ți pasiunea și timpul, simte-te liber să trimiți o propunere pentru o sesiune de formare în momentul în care se lansează invitația pentru participanți. Urmărește EVO pe Twitter pentru a fi la curent.

Sursa: https://flippedlearning.org/syndicated/flipped-learning-pd-at-electronic-village-online/

Referințe:
– Sessions year by year: http://academics.smcvt.edu/cbauer-ramazani/TESOL/EVOL/portal.htm
– Professional Development: The Electronic Village Online
of the TESOL CALL Interest Section retrieved from http://www.tesl-ej.org/ej30/int.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.