Ajutând la înțelegerea lecturii cu post-it-uri

Dr. Judy Willis (neurolog și profesor) ne propune prin intermediul Edutopia, o strategie simplă, nestresantă care ajută elevii să se angajeze, să înțeleagă și să își amintească ceea ce au citit.

lectura-post-it-6

Elevii se plâng adeseori că nu își amintesc ceea ce au citit. În trecut, când i-aș fi întrebat despre practicile lor de lectură, ei și-ar fi amintit că deseori ajungeau la sfârșitul paginii fără să aibă nici o idee despre ce au citit chiar atunci.

M-am gândit la strategii care să se adreseze acestei probleme: Ce ar putea face elevii ca să rămână angajați în lectură, să o găsească mai plăcută și să-și amintească efectiv ceea ce au citit?

Depozitarea amintirilor cu ajutorul modelelor

Înțelegerea și reamintirea textelor, ca și orice nouă construcție de memorie, implică conectarea noului cu ceea ce este cunoscut (ex. utilizând rețelele de amintiri existente) Creierul face asta prin sistemul său de stocare a amintirilor în rețele neuronale pe baza modelelor relaționale. Când este expus la o nouă informație, creierul o evaluează utilizând modele pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului prin experiență. Cea mai bună angajare a creierului, înțelegere și memorare/ stocare apare atunci noua informație este identificată ca fiind legată de un model de amintire existentă, cum este o categorie sau schemă.

lectura-post-it-3

Angajamentul și memoria

Înțelegerea cu succes a lecturii utilizează strategiile de conectare a modelelor. Acestea includ activarea cunoașterii anterioare, realizarea de predicții și recunoașterea relevanței personale a intereselor, a experiențelor pozitive trecute sau a obiectivelor.

Discutarea obiectivelor dorite ale lecturii înaintea desemnării unei însărcinări de lectură ajută elevii să-și reamintească memorii legate de tema/ cartea dată din memoria proprie de lungă durată și crește conștientizarea asupra modului în care lectura poate fi relevantă la nivel personal. Realizarea predicțiilor mărește interesul elevilor și încurajează curiozitatea. Crearea de predicții de asemenea încurajează creierul să stea atent și angajat pe măsură ce elevii gândesc activ despre ceea ce citesc și construiesc înțelesul, înțelegerea și legătura cu circuitele de memorie durabilă.

lectura-post-it-5

Vorbind după lectură despre text cu notițe pe post-it

Am dezvoltat o strategie interactivă de lectură utilizând notițe pe post-ituri și mici teme de scriere pentru a-i ajuta pe elevii mei să se angajeze cu, să înțeleagă și să-și amintească ceea ce au citit. Strategia utilizează principiile generale ale modelării și legării noului de ceea ce este cunoscut. Deoarece induce la elevi activarea cunoașterii anterioare, crearea de predicții și legarea cărții de viața lor, promovează înțelegerea și memorarea lecturii. Ca educatori, noi știm strategiile care creează cititori de succes. Cu toate acestea, noi știm de asemenea că, (chiar) și atunci când noi sugerăm strategii cum este prezicerea sau realizarea de conexiuni personale, atât înaintea cât și în timpul lecturii independente, este puțin probabil ca majoritatea elevilor să le și utilizeze.

Una din căile prin care să-i împingem pe elevi să utilizeze aceste strategii pentru tema individuală de acasă la lectură (sau în timpul orelor de clasă, la lectura independentă, de grup, sau cu întreaga clasă) este să le dăm teme rapide și post-it-uri înainte de începerea lecturii. Însărcinarea este pur și simplu să completeze fiecare temă pe un singur post-it.

Acest proces este atrăgător în mai multe feluri. Nu există aici răspunsuri greșite, iar însărcinarea cere foarte puțin scris deoarece fraza este gata începută deja pe fiecare post-it în clasă – așa că acestă activitate are un stres redus și un rezultat înalt deoarece susține principiile generale ale înțelegerii lecturii.

lectura-post-it-7

Exemple de însărcinări rapide pe post-it

În aceste însărcinări (prompts), elevii se adresează direct textului, numindu-l ”tu” – ca și cum au o conversație cu el.

Să fie completat înainte de lectură pentru predicții sau avanpremieră (înainte-vedere):

 • Cred că tu îmi vei spune….

 • Deja știu niște lucruri despre tine, așa că prezic…

Să fie completat după o scurtă frunzărire a paginilor indicate:

 • Ce sugerează această secțiune de început despre ce va veni?

 • Ce sugerează această pictură (imagine, grafic, diagramă, hartă etc.) despre tema lecturii?

Să fie completat în timpul lecturii ca răspuns la ceea ce se citește:

 • Tu ești similar cu ceea ce am învățat înainte, deoarece îmi amintești de….

 • Aș fi preferat o imagine a… (elevii pot de asemenea schița, descrie sau alege de pe internet o imagine, grafică sau diagramă)

 • Asta nu este ceea ce m-am așteptat, adică….

 • Asta îmi dă mie o idee pentru…

 • Vreau să știu mai mult despre….

 • Această informație ar putea fi utilă pentru mine, deoarece mă interesează să știu despre…..

 • Cred că asta va fi la test pentru că….

lectura-post-it-4

De ce funcționează asta?

Beneficiile lecturii cu un plan explicit de angajament, înțelegere și memorare includ un confort mai mare ale orei și o participare mai bună, o mai mare înțelegerea a ceea ce este citit, o memorare crescută a textului și o reducere a cantității de recitire sau recapitulare pentru momentul testelor.

Utilizarea post-it-urilor crește modelele de legături ale memoriei, înțelegerea și plăcerea lecturii. Pe măsură ce elevii devin niște cititori mai pricepuți prin strategii care promovează căutarea și conectarea de modele , ei își construiesc abilități independente despre cum să gândească activ despre text – abilitățile meta-cognitive.

Ei vor avea nu numai o plăcere, motivație, curiozitate și angajament crescuta, dar vor dezvolta și o mai mare încredere în propriile abilități, ca și în reziliența, motivația intrinsecă și perseverență. Tu vei crește accesul tuturor elevilor la bogata lume a informației scrise și a imaginației care este valabilă în cărți, ziare, reviste, lecturi online și chiar și pe cutiile de cereale.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/aiding-reading-comprehension-post-its?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.