28 de zile de STEM & STEAM – Umfla un balon si alte experimente grozave cu gheata

Aceasta idee de activitate si multe altele, pe care le puteti gasi urmand link-urile, sunt propuse de Crystal, autoarea blogului Science Kiddo!. Ea este inginer specializat in chimie organica si a inceput acest site cand cel mai mare copil al ei a implinit 3 ani iar ea a decis sa ramana acasa sa-si creasca copiii. Iata declaratia ei:

Mi-am ratat cariera ca inginer in chimia organica si m-am gandit sa-mi fac viata de mama care sta acasa mai interesanta, facand cu copilul meu experimente. Iar acum, baietasul meu vrea sa fie inginer ca si mine atunci cand va creste mare.”

> Aceasta idee face parte din cele propuse pentru cele 28 de zile de STEM & STEAM <

1-STEM-9

Intotdeauna caut cai interesante, angajante si amuzante prin care sa-i invat pe copiii mei. Conceperea unui experiment prin care sa umflam un balon cu ajutorul ghetii (gheata uscata – dioxid de carbon solid)) este unul din experimentele perfecte cu gheata uscata (dry ice)* pentru copii, pentru a avea o tona de distractie in timp ce invata despre teme stiintifice cum sunt schimbarea starilor materiei, dioxidul de carbon, formarea norilor sau gazele, in general. Este usor de facut cu gheta uscata si apa, in clase sau acasa.

* https://sciencekiddo.com/dry-ice-experiments-for-kids/ – 20+ experimente cu gheata uscata pentru copii

Daca iti place acest experiment cu gheata si te intrebi ce altceva se poate face cu gheata uscata, poti vedea aici** e-book-ul nostru, 8 SUPER COOL DRY ICE SCIENCE EXPERIMENTS. Este un pachet cu proiecte practice si amuzante cu gheata uscata care se potrivesc pentru a invata si a te amuza in clasa sau acasa.

** https://sciencekiddo.com/product/dry-ice-experiments/

1-STEM-12

Pregatirea

*Aceasta postare contine si link-uri. Te rugam sa verifici politica noastra (disclosure policy).

*Alerta de siguranta* Gheata uscata este relativ sigura, dar poate fi periculoasa daca este manevrata incorect. Te rugam sa verifici acest link*** (dry ice safety FAQs) pentru mai multe informatii privind siguranta, pastrarea si manevrarea acestei substante.

*** https://sciencekiddo.com/dry-ice-safety/

Copii mei si mie ne place sa ne distram cu gheata uscata! Este un material atat de interesant si sunt foarte multe de invatat facand experimente cu ghetat uscata.

Am decis ca ne-ar place sa colectam gazul de dioxid de carbon pe masura ce sublimeaza, sau se schimba din forma solida in gaz. Punand la cale un experiment unde umflam un balon cu gheata uscata a parut un experiment simplu pe care, copii mei si cu mine l-am putea face.

Pentru a umfla un balon cu gheata uscata am strans urmatoarele materiale:

  • Gheata uscata

  • Sticla cu gatul ingust

  • Apa calda

  • Colorant alimentar (optional)

  • Gheata uscata

  • Baloane colorate sau albe (daca folositi coloranti alimentari)

  • Manusi si ochelari de protectie

  • Un ciocan pentru spart gheata

Ori de cate ori facem experimente cu gheata uscata purtam intotdeauna manusi si ochelari de protectie, pentru a fi in siguranta. Poate sa raneasca, nu-i asa??

Am umplut sticla aproximativ 3/4 cu apa calda. Am adaugat cateva picaturi de colorant alimentar, doar pentru amuzament.

Utilizand un ciocan, am spart cateva bucati de gheata cam de marimea unei boabe de strugure din blocul de gheata uscata. Ele trebuie sa fie suficient de mici ca sa incapa prin gatul sticlei. Avand baloanele aproape de noi am fost gata sa incepem experimentul nostru cu gheata uscata!

1-STEM-11
Umfla un balon cu gheata uscata

Purtand manusile, am plasat cateva bucati de gheata uscata in sticla cu apa calda. Copiii nu obosesc niciodata privind cum iese din sticla aburul pe care il face gheata si bulele pe care le face in contact cu apa calda. Este intotdeauna uimitor!

Fiul meu a intins un balon gol peste gura sticlei. In cateva secunde, balonul a inceput sa se umfle, ca prin minune!

Am utilizat baloane pentru petreceri de 12 inch (305 mm) asa ca am putut sa lasam balonul pe sticla pana ce gheata uscata s-a sublimat complet. Daca utilizati baloane mai mici sau mai multa gheata usacata, fiti atenti sa nu umpleti prea tare balonul. Exista sansa ca atunci cand este prea plin cu dioxid de carbon sa faca POC!

Din moment ce am avut o multime de gheata uscata si mai multe baloane, am folosit-o ca sa umplem baloanele din nou si din nou. Niciodata nu am obosit sa privim cum baloanele se fac din ce in ce mai mari!

1-STEM-10
Stiinta ghetii uscate

Gheata uscata este dioxid de carbon solid. La temperatura de aproximativ -109 grade Fahrenheit, sau -78.5 grade Celsius, gheata uscata se transforma in dioxid de carbon gaz. (Acesta este acelasi gaz pe care il expiri cand respiri).

Tranzitia de la solid la gaz se numeste sublimare.

Apa nu este strict necesara ca sa faci gheata uscate sa sublimeze. Cu toate acestea, scufundand gheata in apa calda sublimarea se produce mai repede si se produc nori frumosi de vapori albi (sau colorati, daca utilizati coloranti).

Ceata care izvoraste din gheata si apa este un amestec de vapori de apa si dioxid de carbon. In esenta, este acelasi amestec din care sunt facuti norii de pe cer!

Ideea din spatele proiectului este sa prinzi ceata (vaporii in interiorul balonului, fortandu-l sa se umfle. Cu cat este mai multa gheata in sticla, cu atat mai mult se va umfla balonul!

Un experiment interesant cu gheata uscata care sa incorporeze matematica si stiinta laolalta ar fi sa cantaresti gheata uscata inainte sa o pui in apa si apoi sa cantaresti balonul umflat dupa ce gheata s-a sublimat in el. Crezi ca vor cantari la fel? Mai mult? Sau mai putin?

PS. Poti primi de la Crystal si un pachet gratuit cu idei de experimente stiintifice, daca te abonezi la blogul ei.

PPS – Daca vreti sa puneti ideea in practica, va vom traduce si partea care tine de securitatea manevrarii acestei substante.

Sursa: https://sciencekiddo.com/inflate-balloon-dry-ice-experiments/

Multumirile noastre pentru toate ideile impartasite de Crystal si, pentru imagini, multumim Pinterest!

2 thoughts on “28 de zile de STEM & STEAM – Umfla un balon si alte experimente grozave cu gheata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.