Iată ce spune prietenul nostru, A.J.Juliani despre fenomenul care se întâmplă într-un număr din ce în ce mai mare de școli din SUA și alte state ale lumii.
”Ceva se întâmplă de-a lungul țării și în jurul lumii, chiar acum. Este ascuns în sesiunile de planificare, în oportunitățile de dezvoltare profesională, la școli și în conferințe, precum și pe holuri atunci când profesorii și directorii discută unii cu alții despre elevii lor.
S-a întâmplat și înainte, de atâta timp, în mici enclave, dar acum acele grupuri de profesori și lideri au început să aducă noi profesori și lideri ca să construiască o adevărată cultură a învățării care arată și se simte diferit.
Asta ia formă ca un fel de revoluție (dar nu ca un fel de reformă a educației), care începe să-și croiască calea în fiecare școală și în fiecare clasă.
Manualele nu mai sunt ”destul de bune”, testele cu răspunsuri multiple nu mai sunt ”destul de bune”, iar lecturile nu mai sunt ”destul de bune” pentru copiii noștri.
Am văzut că se întâmplă asta atunci când elevilor li se prezintă o problemă de rezolvat, o provocare de depășit și o experiență de învățare care este atât relevantă cât și semnificativă pentru ei, ca indivizi și cetățeni.
Am văzut ce se poate întâmpla atunci când elevii sunt stăpâni ai propriei învățări, au o alegere în proces și sarcini de performanță și pot să aleagă modul în care își pot demonstra înțelegerea.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=118&v=LWUFXE0OLEw – iTools: iPads in the Classroom
Învățarea bazată pe proiecte (Project-based learning – PBL) nu mai este astăzi destinată claselor cu copii gifted, claselor emerite și claselor exploratorii speciale. PBL este o piesă activă a experienței de învățare în clasele 1-12, pe care o găsești la orice materie, la fiecare nivel de clasă și în orice parte a curiculei și scopului și secvențelor.
PBL ia locul sarcinilor finale și intermediare, ca sarcină de performanță. Se manifestă în modul CUM îți predai tu capitolul, în loc să fie doar un proiect final al acestuia. PBL crește deoarece angajează și împuternicește elevii să învețe din experiență și să-și împărtășească învățarea în moduri noi și unice care merg mult dincolo de clasă.
Cu toate acestea, mulți profesori întreabă: Cum planificăm și implementăm PBL? Cum putem să ”introducem” în curriculum-ul nostru curent? Cum o evaluăm utilizând ghidurile de notare curente? Cum putem să stăpânim acest tip de învățare?
Acestea sunt întrebări și preocupări reale care nu pot fi neglijate. PBL necesită timp pentru planificare, implementare, management și evaluare. Apoi necesită timp pentru ajustare, îmbunătățire și evidențiere.
În următoarea mea carte, The PBL Playbook, voi evidenția răspunsuri specifice la toate aceste întrebări și asupra felului cum arată învățarea bazată pe proiecte la fiecare nivel de clasă și arie curriculară/ materie. Cu toate acestea, în cele ce urmează ne vom concentra doar pe planificarea procesului PBL și a felului în care poți intra rapid în el atunci când te lovește inspirația!
O Școală gratuită PBL – Schoology – pentru a exploata PBL – învățarea bazată pe proiecte
Începem cu câteva vești minunate. Ross Cooper și Erin Murphy au creat un curs asociat pe site-ul have Schoology pentru cartea lor Hacking PBL (Să exploatezi PBL). Acest site Schoology are tot felul de resurse, strategii și modele de planificare pentru PBL.
Verificați acest site și spuneți-mi ce credeți despre el – le mulțumesc lui Ross și lui Erin pentru că împărtășesc!
Utilizați următorul cod pentru a avea acces la cursul din Schoology: JS4NM-MNX5B. Dacă nu aveți un cont gratuit pe Schoology account (free), întâi dați click aici – https://www.schoology.com/ pentru a vă înregistra!
Împărtășiți această resursă și colegilor voștri. Mulțumesc!
AJ
O altă resursă pe care o puteți consulta sunt articolele din Edutopia grupate pe această temă, pe care le puteți găsi aici – https://www.edutopia.org/project-based-learning