Așa cum v-am promis, continuăm seria activităților amuzante pentru Zilele Zăpezii cu o activitate din domeniul STEM. Am descoperit-o pe site-ul STEAM Powered Family, într-un articol scris de Sheley, o profesoară la clasele primare.
Această activitate este o minunată ocazie de a învăța practic, pe care copiii o iubesc. Produsul final poate fi utilizat din nou și din nou. Este a minunată activitate STEM care incorporează fracțiile (împărțirea în sferturi), arta (alegerea imaginilor care reflectă anotimpurile), plus ingineria (asigurarea învârtirii roții). Activitatea poate fi legată de solstițiul de iarnă, sau de echinocțiul de toamnă.
Solstițiu de iarnă fericit!! Astăzi este ziua cea mai scurtă și noapte cea mai lungă din an. (Echinocțiu de toamnă fericit! Astăzi este ziua în care ziua noastră și noaptea sunt în echilibru și de asemenea marchează începutul Toamnei. Cunoscută și ca Echinocțiu de Toamnă sau Mabon – în tradiția druidă), sau Cârstovul viilor – la români, astăzi este ziua tradițională a Sărbătorii Recoltei pentru agricultori și începutul unui nou sezon).
Pentru a-i ajuta pe copii să se conecteze mai mult cu natura, noi facem o sărbătorire lungă de o săptămână iar astăzi vom face o Roată a Anului care chiar se învârte. Acesta a fost într-adevăr un mod amuzant de a învăța mai multe despre an, luni și anotimpuri.
Această lucrare a fost foarte distractivă și poate fi făcută de la preșcolari și în clasele primare. Copiii mai mici vor avea nevoie de asistență iar educatorii vor stabili care din activități este de dorit pentru un anume copil.
Consumabile:
Farfurii de hârtie – luați unele groase și rezistente pentru a asigura cea mai bună rotire.
Hârtie colorată – în 4 culori care să reprezinte anotimpurile voastre
Bețișoare colorate – 4 culori care să se potrivească cu culorile anotimpurilor voastre
Foarfeci
Riglă
Marker – am utilizat unul fin, Sharpie
Baton de lipit
Lipici alb
Bandă adezivă (scotch)
Cârlig de rufe (opțional, pentru a marca luna curentă)
Computer cu imprimantă sau stickere cu numele lunii și imagini.
Pioneze decorative mari din stofă – ne-au plăcut cele cu desene pe el.
Cum am făcut-o:
Pentru a începe, alegeți culorile care reprezintă fiecare anotimp și puneți deoparte aceste hârtii și bețișoare colorate.
Fiecare proiect va utiliza două farfurii de hârtie. Luați una din farfurii și tăiați-i marginea.
Aranjați hârtia colorată în ordinea în care vor apărea pe roată – Primăvara – Vara – Toamna – Iarna. În funcție de mărimea farfuriilor și a hârtiei e posibil să poți împărți hârtia colorată în patru, în așa fel încât o foaie să poată fi utilizată la patru proiecte. Asta e ceea ce am făcut noi.
Acum întoarceți-le pentru a putea lucra pe spatele hârtiei. Este foarte important ca tu să poți păstra fața hârtiei curată. Acum fixează-le cu puțină bandă ca să stea pe loc cât tu lucrezi.
Ia farfuria căreia i-ai tăiat marginile și măsoară diametrul, pentru a-i găsi exact centrul. Asta devine o drăguță lecție de matematică pentru elevii mai mari, deoarece am lucrat cu ei pentru a afla punctul din centru.
Utilizând măsurătorile centrează farfuria peste hârtia colorată (cu fața în jos) apoi trasează în jurul farfuriei pentru a face cercul pe hârtie.
Taie cercul din hârtie colorată și taie apoi sferturile din fiecare culoare.
Din nou, utilizând măsurătorile pentru a te asigura că e centrat, lipește sfertul din hârtie colorată pe farfuria de hârtie tăiată. Vei lucra pe spatele farfuriei.
Aici îți poți utiliza creativitatea, fie lași hârtia întinsă, fie o întorci pe marginea farfuriei. Am făcut asta în ambele feluri și arată grozav amândouă Așa că este doar o chestiune de preferință.
În timp cu se usucă lipiciul, scrie numele anotimpurilor pe bețișoarele colorate.
Plasează farfuria colorată deasupra alteia întregi (cu fața în jos) și prinde-le împreună, prin centru, cu o pioneză mare. Pentru elevii mei mai mari am considerat că asta este destul (poți să îndoi capătul dacă vrei), dar pentru copiii mai mici ar trebui sî adaugi un opritor de siguranță la sfârșitul ghintului.
Lipește bețișoarele pregătite (cu numele anotimpului) peste hârtia colorată, în așa fel încât bețișorul vine la începutul anotimpului.
Când toate astea s-au uscat, du-te la computer și scrie numele tuturor lunilor. Apoi fie caută imagini (clipart) care să reprezinte anotimpurile sau poți tăia imagini din reviste/ fotografii. Sau, dacă ești foarte artist/ă, poți scrie și desena acestea de mână. Lipește-le la locul lor.
Pentru o tușă finală, noi am adăugat un cârlig de rufe ca să marcă, luna în care suntem.
Cea mai bună parte, conform spuselor copiilor este că asta, la fel ca și o roată, se învârte!
Acestea vor putea fi apoi expuse în clasa ta, unde le putem modifica în fiecare lună. Copiii învață lunile anului, plus anotimpurile. Este un mod grozav de a celebra natura!
Nu uita să acorzi câte un moment pentru a celebra echinocțiile și solstițiile, iar pentru alte idei, nu uita să urmărești articolele noastre.
Sursa: https://www.steampoweredfamily.com/activities/wheel-of-the-year/
Mulțumirile noastre către Sheley pentru ideea împărtășită și, pentru fotografii, mulțumim Pinterest!