Cum pot eșua chiar lecțiile bune

Iată un articol interesant, scris în Education World de Keith Lambert, profesor de limba engleză și arta limbajului din Connecticut, SUA. Sperăm să vă fie util.

Arta-esua-7

Ni s-a întâmplat tuturor și, deși mi-ar place să spun că nu se va mai întâmpla niciodată, pur și simplu nu pot: Câteodată ceea ce simți că ar fo chiar cea mai bună, cea mai angajantă, interesantă și bine planificată lecție.. pur și simplu face implozie. Câteodată este pur și simplu din cauza climatului în continuă schimbare al clasei: elevii sunt schimbători, iar fiecare zi e o aruncare de zar. Cu toate acestea, cu timp pentru reflecție, tu începi să devii conștient(ă) de unele ”maladii” mai comune care vor dărâma pilonii de sub ceea ce era altfel o lecție robustă. Iată aici unele din lucrurile la care cu deosebire să fii atent(ă) în săptămâna care urmează.

Arta-esua-1

Eșafodarea

Câteodată, când suntem entuziasmați de un proiect sau o lecție, le aruncăm ”ideea măreață” elevilor toată dintr-o dată. Le descriem un proces de lucru detaliat și extins, le descriem produsul dorit, aruncăm spre ei unele resurse și materiale, dăm iama printre abilități într-o rubrică și îi setăm să se ocupe de toate dintr-o dată. Încetinește! Intră cu ușurelul în asta. Câteodată ”descoperirea lentă” a procesului poate face obiectivul mult mai profitabil. Când le dai elevilor prea mult, totul dintr-o dată (în mod special când e vorba de noi abilități pe care nu sunt siguri sau ei încă le testează), ei devin copleșiți și se închid în ei. Elevii nu îți vor împărtăși surescitarea privind produsul final decât ei dacă sunt siguri că este tangibil, realizabil.

Sparge-l în bucăți. Gândește-te la fiecare pas pe care tu personal l-ai întreprinde într-o asemenea însărcinare. Este fiecare dintre pași o lecție individuală? De ce cunoaștere de bază sau deprinderi ar fi necesare și adecvate pentru a reuși în fiecare pas? Ar trebui să predai vreuna din acestea? Ar trebuie elevii să primească o ”versiune de practică” înainte de a aborda sarcina ta mai mare, care cere performanță? Cu cât spargi proiectul tău grozav în mai multe sarcini mai mici realizabile, cu atât mai confortabil se vor simți învățăceii tăi în acest proces.

Arta-esua-2

Tranzițiile

Nu ne gândim întotdeauna la tranzițiile dintre o parte a lecției și următoarea. Ne gândim ”ei bine, ei se vor mișca de la banca lor individuală în timpul mini-lecției, la lucrul în perechi, la lucrul în grup și înapoi… ei doar mișcă băncile”. Nu e adevărat. Practică în clasa ta tranzițiile. Da, ai auzit despre ele la cursul de ”management al clasei” de la universitate și ai uitat imediat de ele, pentru că aveai de pescuit un pește mai mare. Ei bine, acum ești în clasa ta și fiecare schimbare minoră în acel mediu pare să provoace mult mai mult haos decât ți-ai imaginat, nu-i așa?

Gândește-te la modul în care arată clasa ta. Există table? Scaune cu pupitre atașate? E un spațiu mare deschis sau sunteți înghesuiți? Acum, ce fel de grupări utilizezi deseori în acest spațiu? Împingeți băncile laolaltă ca să formați grupuri? Se școală ei în picioare, își iau lucrurile și se amestecă cu colegii la întâmplare sau după un număr? Cum arată lucrul în perechi, fizic vorbind? Împărtășește aceste proceduri cu elevii dinainte și fă practică cu ei. Chiar dacă nu le utilizezi: cronometrează elevii să vezi cât de repede pot ei face tranziția de la o așezare în clasă la alta. Asta îți va salva o cantitate de timp absurdă, de energie și răbdare atunci când vei avea nevoie să le utilizezi.

Arta-esua-3

Nivelurile de pregătire

Școala ta probabil colectează o mulțime de date despre elevii tăi, iar tu este probabil că îți petreci deja mult timp în echipe care culeg date și în comunități de învățare, creând obiective și gândindu-te la rezultatele din aria ta de conținut. Dar nivelul de pregătire al elevilor afectează pe toată lumea. Indiferent ce sistem de evaluare a pregătirii se folosește în școala ta, asigură-te că ai datele la îndemână pe tot parcursul anului școlar. Realitatea este că, elevii tăi se află la o largă varietate de niveluri de pregătire, iar super-lecția ta are nevoie să fie croită pentru această largă varietate, pentru ca toți elevii să realizeze că este super cool.

Personal, îmi place să țin nivelurile de pregătire al elevilor mei pe un clipboard de pe biroul meu, ca să am o referință la îndemână. Când organizezi grupurile, fă asta conștient, fie că mixezi nivelurile de abilități sau le grupezi omogen în jurul unui text diferențiat (iată încă un alt motiv să apelezi fără jenă la Newsela*). Nu subestima puterea acestora de a-ți ”deraia” lecția. Chiar și problemele legate de cuvinte și lecturile scurte concentrate pe conținut îi pot intimida pe elevii tăi, aruncându-i într-un spațiu de rezistență. Fă aceste acomodări.

* https://newsela.com/

Arta-esua-4Energia ta

Este o grea povară de purtat dar, îți place sau nu, energia ta din spatele lecției are un impact direct asupra succesului acesteia. Elevii pot simți când tu nu ești angajat(ă) în muncă, dacă nu ești entuziasmat ce șansă au ei să fie? Elevii au nevoie să vadă că tu crezi că munca ta este importantă. Că abilitățile pe care le predai au o aplicabilitate. Și că tu abia aștepți ca ei să le învețe pe toate.

Asta e una dură, pentru că noi suntem oameni (în ciuda a ceea ce ar putea gândi elevii noștri**) Avem vieți personale și griji care nu sunt legate de școală. Și, cu siguranță, nu avem destulă cafea pentru a face față zilei. Și totuși, ăsta e nivelul la care e pusă ștacheta. Ar putea fi de ajutor să te gândești la tine ca la un actor, iar fiecare zi să fie spectacolul care te-ar putea conduce la ”marea lovitură”. ”Marea lovitură” ar putea fi o clasă angajată, gata să învețe și bine pregătită pentru cerințele vieții de adult. Aducând acea energie în zilele dificile îți va schimba nu numai propriul aspect***, dar se va manifesta de zece ori mai mult până la sfârșitul trimestrului.

** http://www.educationworld.com/what-our-students-think-our-facebooks-look

*** https://www.scientificamerican.com/article/smile-it-could-make-you-happier/

Arta-esua-5

Cronometrarea

E aproape un clișeu, dar fără greș va demola cel mai bine condus plan sau chiar pe cel mai experimentat educator. Dacă elevii nu vor avea cantitatea de timp potrivită pentru a se lupta cu abilitățile și conceptele pe care tu le împărtășești, lecția ta se va prăbuși la pământ de fiecare dată. Noi uităm câteodată de ritmul în care elevii sunt capabili să acceseze și asimileze noua informație, deoarece noi simțim că e atât de ”buchisită” și de ”banală” pentru noi. Noile abilități tind să ia mai mult timp pentru a le stăpâni. Unii elevi se vor mișca mai repede decât alții și se vor plictisi. Toate variabilele din clasă contribuie la aceste calcule.

Ar putea părea imposibil să prezici în cadrul unei șase de eroare rezonabile dar, dacă ești îngrijorat(ă) de timpul necesar pentru o anumită lecție sau proiect, utilizează o listă de verificare. Întâi verifică-ți datele. Ce performanțe au în general elevii tăi? Ce spun fișele tale de evaluare personalizată (în SUA se folosesc fișele IEP – Individualized Education Program)? Ai nevoie să acorzi mai mult timp pentru eșafodare pentru a obține cu adevărat produsul (rezultatul) pe care îl speri? Adaugă-l în planul tău. Reflectează asupra lecțiilor trecute cu acest grup. Cât de bine au lucrat în general în proiecte comparabile? Gândește-te la dinamica socială și la climatul clasei. Va conta subiectul lecției cu această echipă? Se concentrează ei cu atenție asupra sarcinilor? Cât de bine prind ei de-a lungul procesului? Există vreo regulă de care trebuie să te ocupi înainte să începi? Să faci o hartă a acestor variabil în planificarea ta îți va permite să estimezi cel mai bine de cât timp au nevoie elevii tăi pentru a se simți foarte pricepuți.

Sursa: http://www.educationworld.com/teachers/how-good-lessons-go-wrong

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.