Am vorbit în câteva din articolele trecute despre aspectul evaluării de către profesor a progreselor făcute de elevi și nu ne-am referit, evident, numai la instrumentul notării. Evaluarea progresului este un element important al oricărui sistem de educație și, așa cum poate ați văzut, și în sistemul nostru se pune din ce în ce mai serios problema unei evaluări transparente a rezultatelor învățării. Dar, în evaluarea progresului, sunt și alte aspecte importante, care contribuie la îmbunătățirea rezultatelor procesului de învățare. Dintre acestea putem menționa încă cel puțin alte trei aspecte, la fel de importante – auto-evaluarea pe care o pot face și e bine să învețe să o facă elevii, evaluarea periodică a performanței profesorului și, evident, auto evaluarea pe care poate și trebuie să și-o facă acesta cu privire la metodele pe care le folosește și la rezultatele obținute prin utilizarea acestora.
Într-un sistem mai centralizat și rigid, evaluarea profesorului de către director sau inspectorat nu poate fi subiectul unor propuneri venite din partea cadrelor didactice, din păcate. Dar în articolul de mai jos, scris de Sara Witten din SUA, o profesoară de limba spaniolă, membră a sindicatului și comunității profesorilor care au adoptat metoda flipped-learning (învățarea răsturnată), profesorii pot propune directorilor de școală formule de evaluare a performanței lor, așa cum pot contribui la crearea unor instrumente dedicate predării auto-evaluării către copii.
Ceea ce putem face și noi ar fi să ne propunem să-i învățăm pe copii cum să-și facă această auto-evaluare cât mai bine, încă din clasele mici. Și aveți mai jos o propunere venită de la Sara pentru un astfel de instrument de auto-evaluare a elevului și chiar a profesorului, precum și o invitație de a contribui la crearea unui instrument digital care să facă din acesta un instrument ușor de utilizat de către orice profesor, de oriunde.
Evaluările sunt un lucru bun – și elevii ar trebui să beneficieze, de asemenea, de procesul de stabilire de obiective și reflecție
Nimic nu mă face mai fericită decât să trebuiască să îmi fac evaluarea mea ca profesor. Știu că, în general, fiecare profesor simte la fel. Acest an a fost foarte diferit pentru mine deoarece am fost evaluată de noul nostru director. Nu voi intra în detalii, dar a fost așa plăcut să avem o discuție directă și cinstită despre performanța mea. M-a inspirat cu adevărat să găsesc calea prin care să progresez și să continui să îmbunătățesc. Există elemente ale evaluării unde am pierdut puncte nu pentru că nu am făcut anumite lucruri, ci pentru că nu am avut acele lucruri care să susțină ceea ce s-a făcut. Există de asemenea locuri unde în mod cert trebuie să aduc îmbunătățiri – iar cel mai notabil este să-i pun pe elevi să-și creeze obiective și să reflecteze.
Stabilirea de obiective este ceva ce încerc întotdeauna să fac, dar procesul consumă foarte mult timp și prin octombrie se pare că îl las întotdeauna deoparte. Așa că acum, caut o soluție pentru a face procesul mai ușor și care să permită elevilor să-și facă partea mai independent. Am scris cum aș vrea să arate aceste document, cu toate acestea încă mă zbat să găsesc unealta potrivită pentru a crea forma lui. Sper să găsesc ceva ușor de utilizat și ”drăguț”.
Iată aici schema de bază a ceea ce mă gândesc ca elevii să completeze:
Obiectivele anuale:
-
Ce voi face?
-
La ce am nevoie de ajutor?
Obiectivele unității de curs 1:
-
Rezultatele pre-evaluării
-
Utilizate pentru a crea obiectivele unității de curs
-
-
Cum le voi atinge?
-
La ce am nevoie de ajutor?
-
Evaluarea formativă
-
Criticile colegilor
-
Reflecția elevului
-
Feedback din partea profesorului
-
Ajustarea obiectivelor
-
-
Recapitularea unității de curs
-
Criticile colegilor
-
Reflecția elevului
-
Feedback din partea profesorului (cu rubrici)
-
-
Este obiectivul îndeplinit?
-
Cum să remediez (dacă este necesar)
Deci, acum trebuie să găsesc metoda de predare pentru a fi capabilă să fac asta să se întâmple. Vreau ca elevii să fie capabili să o completeze și eu să fiu capabilă să le dau feedback și comentarii fără să aduc acasă grămezi de hârtii. Mi-am propus asta și trebuie să-mi dau seama cum o voi face în această vacanță, deoarece i-am spus directorului nostru că o unealtă ca asta pe care eu o vreau pentru elevii mei ar fi o cale grozavă și pentru profesori și administratorii de școli prin care să împărtășească diferite lucruri, să colaboreze și să ajute la a face procesul de evaluare al profesorului mai simplu pentru toată lumea. I-am promis asta știind că mă voi asigura că găsesc o unealtă de lucru în această vară.
M-am gândit că va fi ușor o dată ce mi-am dat seama ce vreau dar, din păcate, nu e chiar așa. Problema este că nu pot găsi unealta potrivită – mă gândeam că aș putea crea ceva pe Google Docs, dar asta nu funcționează. Am căutat alte idei online și nu găsesc ceea ce aș vrea. Ăsta este motivul pentru care arunc aici planul meu fantastic. Știi ceva pe care l-aș putea utiliza? Ai utilizat o unealtă bună în trecut? Orice idee sau comentariu ar fi foarte bine apreciate!
Sursa: https://flippedlearning.org/syndicated/evaluations-goals-reflection-tools-oh/
Mulțumiri Sarei pentru că împărtășește rezultatul reflecțiilor ei și un instrument creat de ea, precum și mulțumiri Pinterest pentru imaginile strânse de la mulți educatori și cercetători care își împărtășesc experiența, asemeni Sarei.