Să predai empatia într-o lume post-empatică (2)

Am cam rămas datori cu partea a doua a articolului Să predai empatia într-o lume post-empatică, iar astăzi am văzut în avan-premieră un film foarte interesant – Prosperity – despre cum putem deveni cu toții mai prosperi dacă cei care conduc sau lucrează în companii își propun nu numai să câștige bani ci și să țină cont de oameni și de planetă.. cu alte cuvinte să fie empatici, să respecte valori și să pună asta în practică.

Și, cum noi suntem chemați să-i formăm pe viitorii oameni de afaceri și lucrători, cred că avem un mare rol în a face ca lumea viitorului să fie mai prosperă pentru toți, nu doar pentru acel 1% din populația (bogată) a planetei.

Așa că, revenim azi cu continuarea articolului.

Și iată și link-ul la filmul de care vorbeam, sper că îl puteți viziona.

https://go.well.org/prosperity/movie/view/Prosperity

Empatia-puncte-vedere-7

De unde încep?

Dacă abia ai început să lucrezi cu empatia sau vrei să începi să o integrezi în curriculum-ul tău curent, ai putea să te simți copleșit/ă de ideea unei mari abateri de la conținut. Trebuie doar să știi: orice mică bucățică contează. De fiecare dată când elevii sunt expuși la diferite perspective sau li se dă oportunitatea de a se confrunta cu un nou8 punct de vedere, asta contribuie la construirea empatiei lor. Începe în mic și croiește-ți calea spre asta. Sugestiile de mai jos vorbesc despre o expunere în creștere prin alegerea textelor, să fii atent la cum ne comunicăm ideile și la practicarea ascultării (active, n.n.). Acestea sunt probabil abilitățile cheie pentru dezvoltarea empatiei, iar ele cer doar ajustări minore ale lecțiilor tale curente. Iată aici câteva sfaturi rapide:

Empatia-puncte-vedere-1

1. Să predai Punctul de vedere

Acesta este exact lucrul pe care îl abordează programul despre care am vorbit înainte, ”O milă în pantofii noștri”. Expune-i pe elevii tăi la ceea ce se întâmplă în lumea din afara comunității lor. Fă-i să audă diferitele voci din cadrul comunității. De câte ori auzim o experiență care nu este a noastră, ne lărgim înțelegerea unei lumi mai largi. Alegând materialul de lectură care împărtășește povești care subliniază bogăția diversității valorilor din alte părți ale lumii noastre, lucrează asupra înțelegerii perspectivelor diverse și expune elevii puterii de a dezvolta empatia. Pentru a gândi despre modalitățile de a face asta în mod unitar, gândește-te la ce deja faci în clasa ta și, poate, pune-ți ție însuți unele din aceste întrebări:

– Unde anume în curriculum-ul tău poți alege texte narative care explorează perspective diverse? O scurtă poveste? O scurtă bucată de non-ficțiune? O anume problemă socială fie din interiorul fie mult în afara comunității tale?

Unde anume în curriculum-ul tău curent elevii tăi realizează interviuri în vecinătate? Poate în jurul dezbaterii unei probleme locale sau al impactului undei acțiun i de mediu? Pot ei colecta date locale?

Unde anume în curriculum-ul tău curent ar putea elevii tăi să petreacă fie și un timp scurt încercând să scrie povestiri din alt punct de vedere, doar pentru a-și imagina cum ar putea să fie? Cum ar putea aborda această problemă un Confucianist? Un poet Renascentist? Un refugiat din Siria? Poate ei ar putea dezbate între ei, încercând să fie vocea a ceea ce ei au cercetat. Nu ai nevoie să susții o poziție personală ca educator aici, iar interpretările lor ar putea să nu fie complet exacte, dar explorarea în sine și reflecția sunt cheia: alți oameni din lume câteodată gândesc diferit.

Unde anume în curriculum-ul tău curent ar putea fi de ajutor și natural să aduci vorbitori în clasă, care ar putea să aducă o nouă perspectivă în conversație? Cine desfășoară o muncă de justiție socială în comunitatea voastră? Cine își dedică viața unei anume probleme din lumea noastră? Și să nu îți fie frică să inviți părți care au vederi diferite. Asta permite elevilor tăi să înțeleagă complexitatea oricărei probleme și le permite să facă alegeri fără a fi îndoctrinați.

Unde anume în curriculum-ul tău curent pot face elevii tăi analize statistice asupra unei probleme și pot cântări împotriva unor perspective și argumente diverse aduse în jurul acesteia? Cum anume cifrele ne ajută atât să susținem cât și să respingem pretenții / afirmații care sunt făcute în comunitatea noastră?

Empatia-puncte-vedere-4

2. Argument vs. Persuasiune: Discursul civil

De-a lungul țării, standardele sunt lăsate în urma discursurilor și articolelor ”persuasive” și sunt înlocuite cu arta ”argumentelor” (și știm cu toții cât ne costă asta, individual și la nivelul întregii societăți, n.n.). Nu vrem să-i învățăm pe elevi să promoveze o agendă fără o fundație solidă de fapte care să o susțină. A argumenta este despre a participa într-o conversație, nu despre a o câștiga. A argumenta are intenția de a ajuta pe cineva să-ți vadă persoectiva, dar în această călătorie, tu ești expus de asemenea la perspectiva celuilalt, pentru a le integra pe amândouă într-o soluție colaborativă. Este singura cale logică de a progresa în lumea modernă.

Învățându-i pe elevi cum să poarte astfel de conversații civile este un mod fantastic de a încuraja empatia. Cum acordăm respect deplin unui contra-argument, în timp ce ne împărtășim de asemenea punctul nostru de vedere? Cum discutăm ideile în sine fără să facem din asta ceva personal? Cum să nu fim de acord fără să atacăm? Cum putem fi deschiși în a ne schimba propriile credințe, mergând spre o soluție care integrează toate perspectivele? Explorând răspunsurile la toate aceste întrebări împreună cu elevii noștri este un punct de pornire grozav pentru a facilita discuții mai deschise și conștiente la nivel global. Vedeți mai jos o resursă fantastică despre cum să predai discursul civil, creată în cadrul proiectului ”Predând toleranța”* (Teaching Tolerance). Deși identificat ca resursă pentru clasele 6-8, ea poate fi ajustată fără prea mult efort pentru audiențe mai tinere sau clase mai mari.

* https://www.tolerance.org/magazine/publications/civil-discourse-in-the-classroom

Empatia-puncte-vedere-6

3. Să-i înveți să asculte

Ca parte a acestei explorări pentru a crea discuții în clasă mai sănătoase, mai conștiente, am putea alege să petrecem un timp egal lucrând asupra modului în care ascultăm în aceste medii. Atât de multă din energia noastră tinde să se concentreze asupra modului în care ne putem exprima propriile gânduri și idei, dar cât de mult îi învățăm pe elevii noștri să-i asculte activ pe ceilalți? Aceasta este o componentă cheie în învățarea empatiei. Și aici există un număr de strategii utile care ajută la promovarea acestui tip de activitate:

ASCULTĂ (HEAR)** : Această strategie și-a făcut drum în lumea educației ca un mijloc pentru a-i anagaja activ pe elevi în ascultarea unei conversații: subliniind aspectele fizice, emoționale și cognitive ale procesului de ascultare.

** http://donnawilsonphd.blogspot.ro/2014/08/listen-up-with-hear-strategy_25.html

Grupuri de trei atente (Mindful Groups of Three)***: Lucrând cu grupuri de câte trei este o altă cale care și-a croit drum în munca de facilitare a conversațiilor mai dificile. Această modalitate de ascultare mai atentă include un vorbitor, un ascultător și o persoană care ”asigură spațiul”. Pentru unii asta s-ar putea simți ca ”undeva în altă parte”, dar este bazată pe o lungă istorie a muncii empatice.

*** https://www.mindful.org/deep-listening/

Abilitățile de ascultare atentă (Active Listening Skills)****: Din perspectiva abordării abilităților de viață, această resursă subliniază cele mai bune practici atât pentru experimentarea cât și pentru demonstrarea ascultării active. Elevii care sunt conștienți că limbajul lor corporal este interpretat de partenerii lor și poate atât deschide cât și împiedica comunicarea este o abilitate foarte valoroasă.

**** https://www.skillsyouneed.com/ips/active-listening.html

Empatia-puncte-vedere-8

4. Civilizația empatică: Jeremy Rifkin

Într-un discris TED ilustrat de RSA Animate, economistul și analistul Jeremy Rifkin face declarația că noi suntem într-un moment fundamental al istoriei umanității și extinderea abilității noastre empatice va fi necesară pentru ca noi să putem progresa. Este un argument convingător și, deși este prezentat rapid, poate fi integrat cu ușurință în majoritatea mediilor de clasă., fie și numai pentru a iniția o discuție în jurul valorii de a aduce empatia în comunitatea clasei.

https://www.youtube.com/watch?v=l7AWnfFRc7g – The Empathic Civilisation

Sursa: http://www.educationworld.com/teaching-empathy-post-empathetic-world?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.