Nimic nu se schimbă dacă nimic nu se schimbă

Am primit de la prietenul nostru A.J.Juliani două povești, câteva idei și o invitație, pe care vi le transmit mai jos.

edcamp-1

Trebuie să vă împărtășesc povestea asta.

Săptămâna trecută am avut oportunitatea de a duce un grup de elevi de la liceul nostru la Franklin Institute. A fost o ”excursie” pentru Laboratorul de Inovație al Elevilor al liceului nostru. Vreo 20 de elevi și cinci profesori/ lideri au participat la excursia unde am învățat cum lucrează creierul și de ce empatia este așa de importantă pentru orice proces semnificativ de schimbare.

Laboratorul nostru de inovație al elevilor aduce împreună la școala noastră copii de toate categoriile care să rezolve probleme reale, semnificative, trecând prin procesul de gândire conceptuală și primind oportunități ca aceasta – să meargă la Franklin Institute, la Universitatea Pennsylvania, la Google New York, și în alte spații ca RecPhilly (un incubator pentru muzică și arte) pentru a se întâlni cu experți și mentori din domeniu.

La prânz, am avut un grup de elevi care încă ezitau în legătură cu întregul proces. Unul din elevi a spus, ”Oamenii întotdeauna încearcă să schimbe, dar nimic nu se schimbă cu adevărat”.

Am asistat la modul în care conversația a continuat atunci când șefa echipei de bio-științe și astronomul șef de la Franklin s-au așezat să mănânce cu elevii. Masa a devenit tăcută. După prezentare, am pomenit de conversația pe care o avusesem înainte despre schimbare și specialista în bio-științe i-a întrebat pe elevii noștri, ”De ce credeți voi că schimbarea este atât de grea?”

Unul din copii ciripit, ”Pur și simplu pare că nimic nu se schimbă dacă nimic nu se schimbă. O mulțime de oameni vorbesc despre a schimba ceva sau a rezolva o problemă, dar majoritatea oamenilor nu vor face munca asta.”

Ea a zâmbit.

La fel am făcut și eu

Apoi ea le-a făcut cunoscut copiilor noștri despre faptul că își asumă un risc fiind aici și lucrând ca să rezolve unele din cele mai mari probleme ale școlii noastre. Ea a spus:

”Unul din lucrurile pe care le veți remarca atunci când încercați să rezolvați probleme mari este că noi încercăm adesea că facem lucruri vechi în moduri noi. Timp de ani de zile noi am încercat să îmbunătățim călătoriile făcând potcoave mai bune la cai, sau trăsuri mai bune, sau roți mai bune la trăsuri. Apoi cineva a avut ideea că nu avem nevoie de cai. Putem folosi o mașinărie pentru a ajunge dintr-un loc în altul. Dar chiar și mașina nu este atât de revoluționară cum este un avion. Oameni și-au putut imagina poate o mașină, dar cu siguranță nu și-au putut imagina un avion. Să zbori a fost imposibil până când cineva a ieșit din tipare și a făcut să fie posibil.”

Conversația a continuat mai mult de o oră, pe măsură ce elevii noștri s-au antrenat în discuția cu acești profesioniști uimitori.

Dar propoziția m-a izbit. Încercăm noi să facem lucruri vechi în moduri noi, sau căutăm să facem lucruri noi în moduri noi?

edcamp-2

Cu altă ocazie, săptămâna trecută, vorbind cu o profesoară din districtul nostru, ea mi-a pus o întrebare la care cu toții ne-am gândit.

Știu că ar trebui să ne gândim la viitor și la cum să-i pregătim pe copiii noștri să facă față necunoscutului.. dar ce pot face în acest moment? Care sunt acele căi practice și fezabile prin care să isc scânteia unei învățări inovative în clasa mea chiar acum? Asta este ceea ce am crezut întotdeauna că lipsește din conversațiile online și la conferințe.”

Ei bine, ea a pus punctul pe I. Eu vorbeam despre tablou în mare. Așa cum spunea Simon Sinek, “trebuie să începem cu De ce?“, dar mulți profesori, antrenori de instruire și lideri de școală sunt de acord cu acest De ce… cu toate acestea se chinuie cu acel CUM?

edcamp-3

5 Căi practice pentru a inova în clasa ta (chiar acum)

Dacă simți că ai înțeles DE CE, dar vrei cu adevărat să treci la CUM, atunci cred că acest webinar (seminar online) gratuit este perfect pentru tine (indiferent dacă ești profesor, coach sau lider).

Mai jos voi acoperi aceste căi pe scurt, dar le voi aprofunda în webinar-ul de 45 de minute de astăzi sau de mâine, la care te poți înscrie aici:

http://ajjuliani.com/itawebinar

Eu numesc aceste cinci exemple practice, deoarece eu cred că sunt fezabile. Ele funcționează pentru majoritatea claselor, în majoritatea școlilor și majoritatea situațiilor. Cu toate acestea, așa cum am vorbit în postările anterioare, tu și elevii tăi veți avea ultimul cuvânt în a decide dacă aceste idei merg sau nu pentru voi.

edcamp-4

1. Desfășoară o Tabără-educativă condusă de elevi

În 2014 am citit despre Ne-Conferința Elementară* desfășurată de Jason Seliskar, ca o Tabără Educativă (Edcamp – tabără de învățare pentru profesori, în SUA, unde profesorii învață unii din experiența celorlalți, n.n.) pentru elevii de clasa a IV-a. A fost fantastic. Elevii și-au creat propriile departamente de învățare (ca și în Edcamp), orare pentru zi / clasă, și au devenit experți și învățăcei fiecare în sesiunile susținute de ceilalți. De atunci, am văzut un număr de școli și profesori care au desfășurat Tabere de învățare cu un mare succes. De ce funcționează asta? Pentru același motiv pentru care taberele de învățare funcționează pentru noi, profesorii: Ei sunt stăpânii învățării și experienței.

* http://www.gettingsmart.com/2014/01/elementary-edcamp/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=I7DwCI7j0BgEdCamp

2. Colaborează la nivel global

Am mai scris despre asta înainte. Participând la primul meu Proiect Global (Flat Classroom Project**) cu elevii mei mi-a schimbat perspectiva ca profesor despre tipurile de experiențe de învățare pe care le putem avea ”în școală” cu elevii noștri. Acum există multe experiențe diferite de învățare / colaborare globale la care poți lua parte. Fie că te alături la Global Read Aloud (- https://theglobalreadaloud.com/ – Lectura globală), că pui la cale un Mystery Skype call (http://mrkempnz.com/2014/11/what-is-mystery-skype-8-steps-to-get-started.html) cu o altă clasă sau iei parte pentru prima oară la Global Day of Design (http://globaldayofdesign.com/), elevii tăi pot avea oportunitatea de a lucra și învăța cu colegi din jurul lumii.

** https://theglobalclassroomproject.org/tag/flat-classroom-project/

edcamp-5

3. Provocarea clasei (realizați-o împreună!)

Când am predat engleza la clasa a XI-a una din cele mai bune experiențe a fost aceea de a colabora zilnic cu prietenul și colegul meu Steve Mogg. De-a lungul anului noi am predat un număr de nuvele și povestiri care aveau mister, scene de curte și investigații ale scenelor de crimă. Așa că, la sfârșitul anului, noi am creat Proiectul Provocarea clasei, care ar fi adâncit fiecare dintre clasele noastre, una împotriva celeilalte, într-o provocare de trei zile CSI: Wissahickon(parafrază a titlului serialului CSI Los Angeles). La începutul proiectului noi am fi prezentat crima care s-a petrecut, care sunt jucătorii cheie aici și ce trebuie ei să rezolve. În fiecare zi ni am fi lăsat o serie de indicii în jurul claselor noastre și al școlii, care ar fi ajutat fiecare clasă ”să rezolve crima”. Spre sfârșitul celei de a treia zile, ei ar fi trebuit să prezinte întregii clase cazul, iar noi am fi decis cine a avut argumentul câștigător. A fost o lovitură și a incorporat toate acele abilități de construcție de echipă și rezolvare de probleme pe care le căutam – dar elevilor le-a plăcut întotdeauna pentru că au lucrat împreună ca o clasă întreagă pentru a rezolva provocarea.

4. Predă despre Lumea pe care o cunoști (creează tutoriale pe YouTube)

Am fost anul trecut în clasa a patra, urmărind doi profesori de școală din districtul Garnet Valley cum explicau circuitele (și cum lucrau). Până la urmă, elevii au trecut prin etape în care ei au creat circuite, utilizând Snapcircuits, Lego, și Minecraft! Ce a fost fascinant este faptul că mulți elevi au vrut să creeze video-uri tutoriale Minecraft pentru a învăța lumea cum concep și fac ei circuite. Elevii au făcut poze cu ceea ce au creat și le-au împărtășit cu profesorii lor via unui cont al clasei de Twitter Asta mi-a reamintit că atât de mulți elevi ai noștri vor să învețe lumea ceea ce știu ei și au o platformă prin care pot face asta (YouTube), dar nu li se acordă întotdeauna timpul să facă asta la școală. Acești profesori au creat timpul pentru a permite elevilor lor nu numai să lucreze, dar și să împărtășească asta cu o audiență!

edcamp-6

5. Scrieți o carte / Creeați o înregistrare audio (Podcast) împreună

Aceasta din urmă este ceva ce am văzut într-un număr de școli (inclusiv a noastră). E atât de ușor să publici acum un carte digitală (Kindle ebook) sau să creezi o carte tipărită utilizând CreateSpace și/sau Blurb. Ai o însărcinare de scriere în clasă? Transformă asta într-o publicare de carte prin colaborare, punând totul laolaltă și punând apoi cartea în mâinile părinților, elevilor și altor membri ai comunității. Același lucru poate fi făcut și prin înregistrarea audio a elevilor, creând un podcast pe care îl puteți încărca pe aplicația iTunes Podcast, utilizând servicii ca Libsyn sau Stitcher.

Voi ce părere aveți? În clasele voastre faceți lucruri vechi sau căutați să faceți lucruri noi?Care sunt unele dintre modurile practice prin care voi inovați? Împărtășiți cu colegii voștri acel CUM!

Mulțumiri, ca întotdeauna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.