Acest al doilea exercițiu pentru clasele 6 – 8 este propus tot de Maureen Carroll.
Scopul acestui concept de provocare este să dezvolte un sens al empatiei.
”Cum am putea redescoperi distracția de care am avut parte în grădiniță acum, când suntem în școala gimnazială?”
Ziua întâi
Activitatea unu: Să ne amintim zilele de la grădiniță
Scopul acestei activități este de a-i încuraja pe elevi să reflecteze asupra experiențelor lor, ca tineri ”elevi” la grădiniță și asupra modului în care au simțit despre învățare.
Cere elevilor tăi să-și amintească o zi tipică de grădiniță și invită câțiva elevi voluntari să împărtășească clasei răspunsurile lor.
Împarte clasa în perechi și cere-le să-și împărtășească unul altuia amintirile despre cum era ca elev la grădiniță
Dă fiecărei perechi de elevi o bucată de hârtie de desen și cere-le să creeze o schiță care să le pună în lumină amintirile.
Invită-i pe elevi să-și prezinte schițele lor întregii clase.
Activitatea doi: Compară și pune în contrast
Prezintă elevilor modelul propus de Universitatea din Alberta (tipărit pe câte o foaie pentru fiecare elev) – O grădiniță tipică, grupa mică, și o zi de grădiniță
O zi tipică la grădiniță (grupa mică) începe cu joc liber. O dată ce toată lumea a sosit, clasa se strânge pentru prima oră. Este timpul să vorbească despre proiectul lor curent și să discute programul zilei.
Apoi copiii se îndreaptă spre centrele de interes pe care le aleg. Aceste centre includ: cuburile, colțul – casă, tabla de lumini sau de apă, puzzle-uri etc. În grădiniță timpul de gustare e flexibil. Copiii aleg când să-și mănânce gustarea proprie în funcție de cum vor să-și aranjeze timpul de lucru, dar mănâncă toți în același timp, pentru ca profesorii să poată supraveghea spălarea pe mâini și să poată crea o atmosferă socială potrivită.
După ce au lucrat în centre de interes diferite, copiii fac ordine și au o a doua oră comună în care cântă cântece, se spun povești și vorbesc. Există și activități fizice zilnice. O dată pe săptămână, elevii de grădiniță au ora de muzică.
Temele proiectelor sunt alese pe baza interesului exprimat de elevi. Aceste proiecte se desfășoară între șase și douăsprezece săptămâni. Unele proiect au fost despre: bone, lumină, transport, magazinele alimentare, ziare, insecte și cum să crești diferite lucruri (plante, animale) etc.. Excursiile de teren și invitații care să vorbească copiilor sunt o parte esențială ale abordării proiectului, care pune învățarea în context pentru elevi.
De-a lungul anului școlar, natura curioasă a copilului este încurajată pe măsură ce ei înșiși aleg ce vor învăța în cadrul clasei și al fiecărui proiect. Elevii capătă încredere datorită rutinei zilnice. Ei învață cuvinte noi, își articulează gândurile și explorează tema pentru a înțelege lumea din jurul lor.
Sursa: http://www.childstudycentre.ualberta.ca/nav03.cfm?nav03=55961&nav02=55960&nav01=51676
Cere elevilor tăi să încercuiască cuvinte sau fraze din această descriere a unei zile tipice de grădiniță care descrie evenimente și/sau sentimente care sunt o parte a vieții zilnice a elevilor din școala gimnazială.
Apoi cere elevilor să încercuiască cuvinte sau fraze din această descriere care nu fac parte din viața lor zilnică de elevi la școala gimnazială.
Discută cu elevii observațiile și percepția lor.
Ziua doi
Activitatea unu: Care este povestea ta?
Împarte clasa în echipe de concept (4-5 elevi). Selectează un elev care va juca rolul utilizatorului pentru conceptul creat de acel grup.
Cere grupului să ia un interviu utilizatorului desemnat despre ideea lui despre ce face învățarea distractivă. Dă fiecărui grup o copie a Ghidului de interviu* – ”Când învățarea pare a fi mai distractivă”
* https://dschool-old.stanford.edu/groups/k12/wiki/5a23d/Interviewing_Skills.html
Când interviurile sunt completate, cere elevilor să împărtășească ceea ce au învățat de la utilizatorii lor cu întreaga clasă.
Ziua trei
Activitatea unu: Perspective, observații etc.
Spune elevilor că ei vor urma să conceapă o experiență care îl va ajuta pe utilizatorul lor să redescopere distracția din grădiniță în viața lui/ei zilnică de elevi la gimnaziu.
Utilizând informațiile din interviurile lor, cere elevilor din fiecare grup de concept să genereze Declarații de puncte de vedere pentru utilizatorii lor. Furnizează elevilor aceste modele de propoziții:
________________ are nevoie de o cale pentru _____________ în așa fel încât el/ea să poată ____________________________ la gimnaziu.
________________ are nevoie de o cale pentru _____________ în așa fel încât el/ea să poată redescoperi ________________________________ din vremea grădiniței.
Activitatea doi: Idei din belșug
Spune elevilor să genereze idei pe baza Declarației lor de puncte de vedere. Întâi, încurajează elevii să facă un brainstroming cu minim 25 de idei. Apoi cere-le să aleagă cea mai trăsnită idee, cea mai sigură și cea mai fezabilă idee. La final, cere grupului să voteze pentru a decide, prin etichetare, din ce idee le-ar place să creeze un prototip.
Ziua patru
Activitatea unu: E timpul pentru prototip
Cere elevilor să creeze prototipuri pe baza ideilor generate în faza de idei a procesului de concepere. Discutați în ce fel un prototip experimental este diferit față de alte tipuri de prototipuri. Încurajează elevii să ia în considerare crearea de schițe, profiluri ale unei zile de viață, slideshow-uri digitale, monologuri, picturi murale sau alte moduri artistice de prezentare pe măsură ce își creează prototipurile. Încurajează-i pe elevi să utilizeze o largă varietate de materiale atunci când construiesc.
Activitatea doi: Utilizarea feedback-ului
Pune-i pe elevi să-și testeze prototipul pe utilizatorul lor desemnat. Pune un elev să prezinte prototipul, utilizând cât mai puține cuvinte cu putință, un alt elev să joace rolul de observator și ceilalți unu-doi să înregistreze interacțiunile utilizatorului cu prototipul.
Pune-i pe elevi să-și modifice prototipurile pe baza feedback-ului pe care l-au primit și apoi să-l testeze din nou pe utilizatorul desemnat.
Ziua cinci
Activitatea unu: Împărtășește-ți munca
Acordă un anume timp fiecărui grup pentru a-și împărtăși conceptul cu toată clasa.
După ce toate prezentările sunt complete, găzduiește o discuție a clasei în care să se aprecieze critic fiecare concept. Invită elevii să-și împărtășească observațiile și reflecțiile asupra a cât de bine cei care au creat conceptul au fost capabili să împlinească nevoile utilizatorului lor.
Sursa: https://dschool-old.stanford.edu/groups/k12/revisions/2bacb/13/
Mulțumiri Old Standford Edu, autoarei – Maureen Carroll – și Pinterest pentru imagini!