Activități pentru prima zi de școală – Spărgătoare de gheață – Vol.1

Cu pași tiptili, vara se îmblânzește, lumina se schimbă, de la cea orbitoare spre cea dulce, care anunță toamna cea bogată de roade și activități. Cu regret, începem să lăsăm în urmă proiectele de vacanță și să ne uităm spre zilele de început de grădiniță, școală sau facultate. Unii părinți grijulii deja au început sau chiar termina cumpărăturile – ghiozdane, rechizite, uniforme etc.

Editorii publicației Education World (Lumea educației) s-au pregătit și ei temeinic pentru acest moment și au pus la dispoziția educatorilor douăsprezece volume cu activități pentru prima zi de școală. Iată mai jos traducerea pentru primul volum care conține activități de cunoaștere reciprocă.

Icebreaker-1

Activitățile: Spune-mi despre tine

Fiecare profesor are activitățile lui favorite pentru a ”face cunoștință”. În continuare sunt câteva din cele alese de EdWorld. De ce să nu explorezi câteva pe care poate nu le-ai încercat înainte?

Câteva activități de cunoaștere reciprocă – spărgătoare de gheață

Haideți să sărim direct în prima activitate de cerc. (Așezați toți copiii în cerc, împreună cu voi, și instruiți-i să se prezinte astfel, n.n.)

Numele meu este………………, și, dacă aș fi un animal aș fi………………. pentru că…………….

Eu demonstrez elevilor mei: ”Numele meu este Dl. H. și, dacă aș fi un animal, aș fi o broască țestoasă”, spun eu, deoarece întotdeauna mă grăbesc, alerg peste tot. Câteodată mi-aș dori să încetinesc.

Apoi le dau elevilor puțin timp să se gândească la ce animal le-ar place să fie – și de ce. Îi încurajez să fie creativi, pentru a fi diferiți și unici. Primul elev de lângă mine (din stânga / dreapta) începe. După ce primul elev termină, eu spus, parafrazând, ”Numele meu este Dl. H. și, dacă aș fi un animal, aș fi o broască țestoasă pentru că mi-ar place să încetinesc. Aceasta este Emily și, dacă ea ar fi un animal, ar fi o hienă, pentru că îi place să râdă mult.” Apoi vine rândul următorului copil. După ce fiecare copil vorbește, încerc să repet toate combinațiile de nume-animal ale celorlalți copii, în ordine. Asta întotdeauna stârnește râsete – arată copiilor încă de la început că profesorul nu este perfect!

Apoi, cer copiilor să se deseneze pe ei ca animalele pe care le-au ales, lăsând spațiu la sfârșitul desenului pentru prima lor temă de scris. Le cer să scrie în josul paginii o propoziție întreagă, urmând această formă: ”Dacă aș fi un animal, aș fi un (o)……………….. deoarece……………………….” Când toți termină cu această activitate, eu cunosc toate numele copiilor și câte ceva despre ei.

Când îi chem pe elevi de-a lungul acelei zile, întotdeauna repet numele și animalele lor!

Dar eu învăț mult mai multe despre noii mei elevi din această mică activitate. Aflu cine este capabil să urmeze instrucțiuni simple. Învăț despre abilitățile lor de scriere și despre creativitatea lor. Și am o bănuială despre ce elevi ar putea munci independent.

Icebreaker-3
Cu toții suntem unici!

În fiecare zi de-a lungul anului, eu introduc un Cuvânt al zilei. Cuvântul primei zile este unic. Scriu cuvântul pe tablă și cer elevilor să îl citească (Nu-mi amintesc de vreun elev de al meu din clasa a treia care să fi identificat vreodată cuvântul fără câteva indicii. Ultimul meu indiciu, utilizând o subliniere potrivită, este de obicei ”Acest cuvânt este un cuvânt unic!”)

Apoi utilizez cuvântul în câteva declarații, dintre care ultima este ”Fiecare dintre noi este unic.” Vorbim despre modurile în care fiecare este unic. Sunt singurul care are mai mult de 1,80 m. Mia este singura care poartă o bluză roz. Sam este singurul dintre noi care are ca animal de companie un dihor. (Am aflat asta de la activitatea dinainte). Și așa mai departe.

Următorul pas: Acum vine rândul unui rol lung de hârtie albă de tapet. Desfășor o bucată lungă de 3 metri. La un moment dat de-a lungul zilei, fiecare copil iese pe coridor și utilizează marker-e pentru a-și picta numele pe hârtia de tapet. ”Fă-l să fie unic!” este singura mea indicație.

Am început eu, scriind ”Mr.H.” în litere mari ca baloanele, în interiorul unui desen de explozie, așa cum vedeți pe cele declarând că e NOU sau ÎMBUNĂTĂȚIT pe un pachet de produs din magazine. Desenez o polcă de puncte colorate în interiorul literelor-balon. Când sulul de tapet este complet, acest decor mural devine un panou-buletin grozav sub titlul cu litere mari – Noi toți suntem unici! Eu pot vedea de asemenea din această activitate care vor fi acele caractere unice din noua mea clasă!

Icebreaker-5

Hai să ne jucăm de-a detectivii.

Înmânez câte o Fișă cu indicii fiecărui elev. Ne uităm peste declarațiile din fișă, apoi le cer elevilor să găsească un loc liniștit unde ei pot completa spațiile goale din declarații cum sunt:

  • Hobby-ul meu favorit este ________.”

  • Când o să cresc, vreau să am o slujbă ca _________.”

  • Cel mai distractiv lucru din toată vara pe care l-am făcut, a fost __________.”

Eu prefațez această activitate spunându-le elevilor că ăsta va fi una din puținele dăți din acest an în care eu nu vreau ca ei să-și pună numele lor pe hârtie. Pe măsură ce elevii completează Fișele de indicii, fiecare ia fișa și o carte și mi se alătură pe covor pentru reuniunea clasei. Ei îmi înmânează fișele și apoi citesc în tăcere în timp ce restul clasei își termină însărcinarea. Apoi eu prezint activitatea. Înmânez o fișă anonimă de indicii fiecărui elev. Dacă un elev își nimerește propria fișă, facem schimb cu alta.

Icebreaker-2Vreau să văd dacă voi sunteți buni detectivi,le spun eu elevilor. Apoi îi invit să se miște prin jur, punând întrebări colegilor lor, restrângând lista ”suspecților” până ce găsesc persoana care se potrivește indiciilor pe care le au în fișă.

Notă: Dacă este o zi frumoasă, ați putea muta această activitate afară. Stabiliți limitele – terenul de baschet, de exempludacă asta nu duce prea departe tema suspect-detectiv!, sau cărarea de intrare sau terenul de fotbal. Când toți elevii și-au localizat ”suspecții”, fiecare elev pe rând îți prezintă vinovatul, spunând celorlalți din clasă câte ceva despre acel băiat sau fată.

Sursa: http://www.educationworld.com/a_lesson/lesson/lesson019.shtml

Mulțumim echipei EdWorld pentru aceste idei și Pinterest pentru imagini!

P.S. – vom reveni cu volumele următoare…

2 thoughts on “Activități pentru prima zi de școală – Spărgătoare de gheață – Vol.1

  1. Pingback: 14 Activități pentru prima zi de școală – Spărgătoare de gheață, Vol. 2 | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Cum ieși din zona de agravare a situației | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.