Profesori de peste tot din jurul lumii au trimis echipei Education World activitățile lor favorite pentru prima zi de școală. Iată-le aici – 14 activități grozave care te ajută să-ți cunoști noii elevi – și să-i ajuți pe ei să te cunoască.
Dacă ești în căutarea unor activități amuzante pentru zilele de debut ale școlii – activități care să te ajute să-ți cunoști noii elevi și să-i ajute pe ei să te cunoască – verifică aceste sugestii venite de la colegii tăi din jurul lumii. Poți verifica și articolul Getting to Know You: Activities for the First Day of School (tradus aici – https://creeracord.com/2017/08/24/activitati-pentru-prima-zi-de-scoala-spargatoare-de-gheata-vol-1/)
Ideile nu sunt puse într-o ordine specială și toate au fost editate (sintetizate) pentru a nu ocupa spațiu. Am creditat fiecare activitate cu toată acuratețea de care am fost capabil; în cazul în care am primit aceeași idee de la mai mult de un profesor, am combinat aceste idei și le-am acordat credit tuturor.
Activități pentru ziua întâi!
Adevărat sau fals?
Această activitate este întotdeauna amuzantă, iar noi învățăm ceva interesant unul despre altul! Încep eu. Scriu patru fapte despre mine însumi pe un transparent de diapozitiv. Trei dintre fapte sunt adevărate și unul este fals. Apoi îi examinez pe elevi pentru a vedea rezultatele. Trecem peste fiecare din întrebări pentru a vedea ce cred ei despre fiecare declarație. Asta îmi dă mie șansa de a spune câte ceva despre mine. Apoi, pe o bucată de hârtie, elevii scriu trei lucruri interesante despre ei care sunt adevărate și unul care este fals. De-a lungul zilei, cer câtorva elevi să încerce să ne încurce pe noi, restul.
Tony Stuart, profesor la clasele a 4-a și a 5-a din Lanark, Ontario, Canada
John Reilley, Fillmore, California
Deja un test!
După ce elevii se așează și eu strig catalogul, le cer să ia o foaie de hârtie și un pix sau creion pentru primul lor test din anul școlar. Le explic – complet serios, firește – că acesta va fi cel mai greu test din întregul an deoarece ei nu s-au pregătit în clasă pentru test. Îi pun să scrie ca titlu pe hârtie ”Profesor” și le cer să răspundă la toate părțile de la fiecare întrebare. Întrebările ar putea include, Unde m-am născut?, Ce face tatăl meu pentru a-și câștiga pâinea?, Câți frați sau câte surori am – dacă am? Câte state diferite pot numi ca fiind acasă?, Unde am fost la liceu sau facultate?, Câți ani am?, Care este culoarea mea favorită? Ce fel de mașină conduc eu? Testul poate fi cât de scurt sau lung vreți; faceți ca întrebările să se potrivească cu lucrurile pe care voi vreți ca ei să le știe. Vă puteți imagina expresiile de pe fețele lor când sunt întrebați aceste lucruri. Le spun că ei vor primi primul lor punctaj de 100 din clasa mea dacă ei vor răspunde corect la întrebări! La sfârșitul ”testului”, eu le dau răspunsurile, iar copiii se minunează de discrepanțele cu răspunsurile lor. Unul din lucrurile favorite pentru mine, este să văd un elev care a fost în clasa mea anterioară. Ei întotdeauna se gândesc că vor obține cele 100 de puncte. Niciodată nu le obțin! Cu elevii mai tineri, când au dreptate ei cred că pot prezice viitorul!
Marty Faulkner, profesor de liceu din Grand Prairie, Texas
Tina Williams, de la Școala Elementară Livingston Park; North Brunswick, New Jersey
Să aruncăm o privire în vară
Împarte panoul clasei în ”ferestre”, utilizând fâșii albe de hârtie. Creează câte o fereastră pentru fiecare copil din clasa ta. Însărcinează câte doi copii în fiecare zi, care să aducă un obiect oarecare, cum ar fi o scoică, care reprezintă cu ce s-au distrat ei în vara care a trecut. Pune aceste obiecte în mici punguțe zip-lock din plastic. Pune-i pe copii să povestească clasei acele momente reprezentate de obiectul adus. După fiecare prezentare, pune punguța cu obiectul adus de fiecare copil pe panoul clasei. Acesta constituie un grozav buletin al întoarcerii la școală și furnizează copiilor oportunitatea de a vorbi despre vara petrecută de ei.
Judy Isphording, Școala Elementară Sope Creek din Marietta, Georgia
Cea mai importantă carte
În prima zi de școală, citește elevilor cartea care este favorita tuturor – The Important Book* (Cartea cea importantă) de Margaret Wise Brown. Este o carte minunată, repetitivă care spune lucruri importante despre o varietate de lucruri, cum sunt săpunul, mărul, vântul etc. După ce citim cartea și descoperim formele repetitive, noi scriem propria Carte mai importantă. Fiecare copil spune ceva despre sine, urmând modelul formatului din The Important Book. Copilul încheie, așa cum și cartea o face, repetând primul rând, ”Dar, cel mai important lucru despre (numele copilului) este că el sau ea_______________. Fiecare copil este responsabil pentru o pagină despre ”cel mai important lucru”, care devine o parte a Cărții clasei. Acesta este un mod minunat și amuzant de a ne cunoaște unul pe altul, iar cartea este citită de-a lungul anului.
Susan Wallace, St. Agatha Academy; Winchester, Kentucky
https://www.youtube.com/watch?v=-Y3CRr2WQdI – Cartea cea importantă – citită pentru copiii mai mici (engleză)
Hai s-o auzim!
Eu cred că elevii sunt mai interesați de școală atunci când pot să dea o mână de ajutor la propria învățare. Le cer elevilor mei de a zecea (anul doi de liceu) să scrie câteva paragrafe, explicând ce le-ar place să obțină din clasa mea despre Guvernarea americană. Dacă ei ar putea să predea ora singuri, cum ar putea-o face mai interesantă și, ce ar evita să facă?
Patty McKenna, The Benjamin School; North Palm Beach, Florida
BINGO – Vânătoarea vulturului!
Pentru a face să funcționeze comunicarea dintre elevi care nu sunt neapărat prieteni, eu încep anul cu un joc de BINGO. Fac carduri (fișe) de BINGO pentru elevi. Fiecare pătrat de pe card include o scurtă descriere. De exemplu: A vizitat Florida vara trecută, Este un schior pe apă pasionat, Are un frate mai mare și o soră mai mică, S-a născut în altă țară, Locuiește aproape de școală, A învățat să meargă pe skateboard vara asta, Nu a văzut filmul Titanic, Îi place pizza cu hamsii (anșoa), S-a născut în aceeași lună ca și tine, Are un frate sau o soră în aceeași școală, Subiectul favorit este știința, Și-a găurit urechea mai mult decât odată, Numele tatălui este Jim, A citit mai mult decât o carte în vara aceasta, Vorbește două limbi, Are două animale de casă. Elevii se plimbă în jurul camerei și obțin semnătura cuiva care se potrivește descrierii specifice din fiecare căsuță. Obiectivul este să fii primul elev care își umple cardul de BINGO cu semnături. Pentru a face totul mai dificil, cere elevilor să umple fiecare pătrat cu semnătura altui elev și stabilește un timp limită. Când un elev are un BINGO (un nume semnat pe un pătrat) acordă acelei persoane un mic premiu, cum ar fi acela că este primul care a avut o semnătură în acea zi. Acesta este un mod grozav de a afla lucruri speciale despre elevii tăi și de a-i ajuta să se cunoască unii pe alții. O alternativă: Organizează asta ca o vânătoare a vulturului cu o serie de întrebări (scrise pe o foaie de hârtie), fiecare întrebare cu o linie sub ea. Elevilor li se dă un timp limitat să circule prin clasă și să găsească pe cineva care ”a fost acolo, a făcut asta”. Acest ”cineva” își scris numele lui/ei pe spațiul alb marcat de linie.
Carolyn Ruppel, profesor de engleză la liceu în Baltimore, Maryland
Kimberly Kean, Școala gimnazială Ochoa din Hayward, California
Jennifer Malone, Școala elementară Eaton, Lenoir City, Tennessee
Rene Kehau Schofield. Liceul Westmont din Campbell, California
Linda Press, Liceul Carmel din Carmel, New York
Jan Johnson Comunitatea Școlilor Wakefield din Wakefield, Nebraska
BINGO de 2 ori
Înmânează carduri de BINGO elevilor. Fiecare pătrat conține o întrebare. (Vedeți mai jos un link la un model de card creat de profesorul Peg Teeter) Puneți-l pe fiecare elev să completeze TOATE răspunsurile pe linia de la cifra 1. Așteptați ca toți elevii să termine. Apoi elevii găsesc un coleg cu același răspuns scris, pentru fiecare căsuță. Colegul al cărui răspuns se potrivește își scrie inițialele pe linia 2. Dă un premiu celui sau celor care obțin un BINGO!
http://www.educationworld.com/a_lesson/TM/WS_personality_bingo.gif
Peg Teeter, Școala St. Stephen School din Oil City, Pennsylvania
Mergând în cercuri
Pentru prima zi de școală, eu aranjez toate pupitrele într-un cerc larg, cu toată lumea privind spre centru. Asta face mai ușor pentru copii să vorbească și să ajungă să se cunoască mai bine unii cu alții. Apoi eu cer fiecărui copil să se prezinte singur / singură. Copiii trebuie de asemenea să spună un fapt despre ei. Pe măsură ce trecem de la unul la altul în jurul cercului, elevii încearcă să repete informația (nume și fapte) despre fiecare din elevii din cerc care s-au prezentat.
Judy Wilkerson, Școala elementară Glen Avenue din Salisbury, Maryland
Salt în Știință
Această activitate intenționează să-i facă pe elevii de liceu să se gândească la procesul științific – care este controversa sau problema, ce știm noi, ce avem nevoie să știm etc. – și să evaluăm ce arii ale curriculum-ului le sunt familiare. Scoate cărțile, grupează elevii și dă-le următoarea activitate: invită elevii să treacă peste primul capitol al textului lor – sau peste tabelul de conținut, care introduce ariile majore acoperite de obicei de curs. Ca grup, ei selectează o temă sau o problemă corelată. Este asta o temă/ dezbatere controversată? Dacă este așa, există o dezbatere care se desfășoară în prezent legată de ea? Identificați ceea ce voi ca grup știți despre această temă sau problemă. Determinați ce fapte sau informații vreți să știți despre această temă sau problemă. Cum ați răspunde la întrebările pe care tocmai le-ați ridicat? Discutați în ce mod(uri) această problemă este relevantă pentru voi? După 20 de minute, eu opresc discuția și invit fiecare grup să-și împărtășească răspunsurile.
Alan Sills, Liceul Regional West Essex din North Caldwell, New Jersey
Douăzeci de întrebări
Unul din obiectivele mele este să-i obișnuiesc pe elevi cu ”participarea adevărată” și cu ideea că a greși poate să conducă la a avea dreptate! Jucând Douăzeci de întrebări este o grozavă introducere cu ceea ce încep în ziua următoare – cum câteodată învățăm mult mai mult din a greși decât din a avea dreptate. Jocul este ușor și nu cere materiale de pregătire. Aleg un obiect din clasă, iar elevii încearcă să ghicească care este. Ei pot pune doar întrebări la care eu pot să răspund fie cu Da sa Nu. De exemplu, ”Este albastru?” ”Este în jumătatea din față a camerei?” Persoana care în final ghicește ajunge să fie următoarea persoană care alege obiectul și răspunde cu da sau nu. Eu subliniez că acea persoană nu ar fi reușit fără ajutorul tuturor celorlalți; răspunsurile de ”nu” au ajutat la fel de mult ca și răspunsurile cu ”da”. Și eu de asemenea ajung să fiu un participant și să arăt că greșesc câteodată ca și ei! Tonul de cooperare prietenoasă din prima zi de școală durează până la sfârșitul anului școlar, iar prima zi devine o parte a lecției, nu doar o zi de ținut minte.
LeAnn Lyon, Școala gimnazială Highview din Mounds View School District, Minnesota
Cine sunt eu? Carte cu ghicitori
Pune-i pe copii să împărtășească date despre ei înșiși creând o carte de ghicitori Cine sunt eu? Elevii scriu patru sau cinci declarații despre ei înșiși. Ultimul rând este o întrebare: ”Cine sunt eu?” Public asta ca pe un buletin pe panoul clasei și îi pun pe elevi să ghicească cine e fiecare persoană descrisă. Prima persoană care ghicește corect ajunge să aleagă pe cel care va ghici în continuare.
Tina Williams, Școala elementară Livingston Park din North Brunswick, New Jersey
Mate despre mine
Elevii creează fișe Mate despre mine. Ei împărtășesc clasei aceste fișe și fișa fiecărui elev devine parte a portofoliului lui / ei. Informațiile Mate despre mine includ data de naștere, numerele din adresă, numărul de telefon, numărul de sporturi, numărul favorit, numărul de animale, numărul de oameni din familie etc. Când elevii se strâng împreună să-și împărtășească numerele, ei văd ce numere au în comun cu colegii lor și toată lumea învață câte ceva despre altul. Numerele sunt apoi utilizate pentru a face un poster Mate despre mine. Eu fac o fotografie a fiecărui copil pentru centrul posterului. Apoi copiii desenează faptele numerice într-o prezentare colorată, interesantă. Noi utilizăm acestea ca pe un buletin pentru hol.
Jennifer Malone, Școala elementară Eaton din Lenoir City, Tennessee
Eileen Horn, Godwin School, Midland Park, New Jersey
Registrul alfabetic!
După ce te prezinți, se creează ceva haos. Spune elevilor că au trei minute să-și completeze prima însărcinare: ”Așezați-vă singuri în ordine alfabetică după numele mic”. După șocul inițial și după ce ei reușesc, reamintește-le cum au fost ei capabili să se descurce în prima zi și în fiecare zi, punând întrebări, primind ajutor de la ceilalți, lucrând împreună, încercând și evaluând strategii pentru ”doar fă-o” (“just do it”)! Orice ”ar” putea fi, ei o pot face!
Rene Kehau Schofield. Liceul Westmont din Campbell, California
Activitate Puzzle
Elevii utilizează markere colorate pentru a-și scrie numele în litere mari pe o foaie de desen. Sub numele lor, ei scriu câteva propoziții descriindu-se pe sine, de exemplu, lucrurile favorite, informații despre familie, hobby-uri, informații despre animalele de casă. Apoi li se înmânează o tablă cu piese de puzzle albe (pot fi găsite la magazine, ieftine! – în SUA, din păcate nu și la noi…). În secret (poate sub pupitru sau în spatele unei bariere de cărți) elevii își ilustrează piesele albe de puzzle cu imagini care să reprezinte interesele și informația scrisă sub numele lor. Ei despart apoi tablele lor de puzzle în bucăți și pun piesele într-o pungă din hârtie maro care are desenat pe față un semn mare de întrebare. Postează hârtiile mari cu numele și propozițiile descriptive pe panoul clasei și aliniază dedesubt (aleatoriu) pungile cu piesele de puzzle desenate de elevi. De-a lungul săptămânii, elevii pot alege o pungă, pune piesele de puzzle la un loc, să compare desenul de pe acel puzzle cu propozițiile postate și să ghicească ce coleg ar putea fi. La sfârșitul săptămânii, uitați–vă la cele ghicite și află al cărui puzzle este în realitate.
Eileen Horn, Godwin School, Midland Park, New Jersey
Sursa: http://www.educationworld.com/a_lesson/lesson/lesson074.shtml
Pingback: Activități angajante pentru prima zi de școală – ”Spărgătoare de gheață”, Vol. 3 | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate