Ghidul epic către Participarea Elevilor – de A.J. Juliani
Capitolul 4
Învățarea bazată pe proiect: adevărata învățare
1. Adoptă-o! Dă alegere elevilor tăi.
2. Fii creativ: Nu inhiba creativitatea elevilor tăi, în loc de asta lasă-i să gândească în afara clasei
3. În lumea reală noi lucrăm împreună.. acordă-le șansa de a colabora.
4. Gândește măreț! Gândirea critică poate rezolva problemele mari.
5. Distrează-te. Asta nu trebuie să fie așa de serios.. învățarea poate fi foarte distractivă.
Hai să-i punem pe elevii noștri ”Să-și aleagă propria aventură”!
Când Nicholas Provenzano a implementat clasa bazată pe proiect el a descoperit ceea ce mulți profesori ar putea să nu știe: Când elevii simt că stăpânesc ceea ce fac, ei vor lucra dincolo de ce e nevoie să știe pentru test, ei vor lucra mai din greu. Chiar eu, ca profesor de engleză la liceu, pot să fiu ecoul acestui sentiment. Învățarea bazată pe proiect (PBL) nu este doar un termen la modă pe care îl utilizăm în educație pentru a vorbi despre creativitate, este un mod de predare care conduce la o învățare serioasă.
Nick crede că sunt cinci părți importante pe care profesorii trebuie să le adreseze pentru a o face de succes:
1. Dreptul de proprietate
2. Creativitatea
3. Colaborarea
4. Gândirea critică
5. Și distracția, amuzamentul!
Blogul lui, TheNerdyTeacher.com, a inspirat mulți alți profesori să lase baltă testele cu opțiuni multiple și să se alăture mișcării Învățării Bazate pe Proiect. Am fost norocos să fiu într-o școală care apreciază acest tip de învățare, iar elevii mei au făcut o muncă uimitoare în ultimii câțiva ani.
Un proiect specific, care demonstrează cele cinci părți majore ale Învățării Bazate pe Proiect este proiectul lui Nick ”Marele Gatsby”:
“Obișnuiam să cred că cel mai bun proiect a fost cel pe care l-am creat eu iar elevul care i-a urmat toate directivele a fost elevul care a făcut cel mai bine. De asemenea, obișnuiam să gândesc că, dând săptămânal teste cu alegeri multiple a fost cea mai bună cale de ”a-i face” pe copii să-și citească cărțile. Când am trecut la proiecte, m-am gândit că ele trebuie să fie foarte structurate în așa fel încât elevii ”să învețe” ceea ce trebuia iar eu să pot evalua învățarea lor cu ușurință, urmărind rubricile pe care eu le-am construit. Neghiobul de mine. Proiectele au fost ok, dar le lipsea creativitatea și pasiunea. Am început să le dau alegeri și am început să primesc proiecte mai bune. Ultimul pas a fost să le dau doar câteva cerințe și să-i las pe ei să creeze proiectul și rubricile, cu o oarecare ghidare din partea mea, când eram rugat. Cedând controlul, nu am pierdut controlul clasei, doar i-a împuternicit pe elevi să preia controlul propriei lor învățări. E o lecție pe care mi-aș dori să o fi învățat cu ani înainte și sper să o împărtășesc cu cât mai mulți oameni posibil”.
În proiectul “The Great Gatsby”, Provenzano le-a dat elevilor săi abilitatea de a a-și crea propriul proiect și propriile rubrici. El a trecut în revistă aceste idei de proiecte și rubrici înainte de a ”semna de ieșire” ca să le dea startul. Ce mod puternic de a înțelege dacă elevul are sau nu o înțelegere a temei! Elevii au nevoie nu numai să-l înțeleagă pe Marele Gatsby, ci și abilitățile care trebuie evaluate pentru a face acele rubrici.
O elevă a scris, compus, cântat, interpretat și produs propriul ei cântec. Cântecul a demonstrat cu claritate înțelegerea poveștii și a temelor principale înfățișate în The Great Gatsby. Această elevă ar fi putut scrie un eseu, sau răspundă la niște întrebări dintr-un test despre temele povestirii. Ea ar fi putut ține o cuvântare sau prezenta zece slide-uri în PowerPoint. În schimb, libertatea PBL din clasa ei, de a alege metoda de furnizare (muzica) de care ea era pasionată, a făcut-o să meargă peste și mai departe (decât cerințele minime).
***
Acum trei ani am trecut de la cercurile de literatură organizate în clasa mea și am început “Reader’s Workshop” (Atelierul cititorilor). Acesta a fost inspirat de doi profesori cu care am lucrat, care făcuseră aceste Reader’s Workshop timp de ani de zile. Premisa de bază este că elevii sunt puși să-și aleagă propriile cărți, în loc ca profesorul să le stabilească cartea pe care o vor parcurge împreună cu toată clasa. Clasa mea urma să citească împreună o carte pentru o anumită perioadă de timp, apoi noi am fi adăugat de asemenea un proiect de citire independentă sau un atelier al cititorilor la fiecare perioadă determinată.
La început am stabilit un proiect pentru întreaga clasă de făcut, dar pe măsura trecerii anilor am început să acord elevilor dreptul de a-și alege propriile proiecte. Colega mea, Anthony Gabriele mi-a dat o listă cu ”sugestii de proiecte” pentru un an, pe care ea o utilizase în clasa ei și asta a fost ceva care mi-a deschis realmente ochii. Proiectul permitea elevilor să-și urmărească interesele și pasiunile în creerea a ceva realmente unic. Provenzano a dus asta un pas și mai departe și a furnizat un model grozav pentru Project Based Learning.
Dă elevilor tăi puterea de a crea și evalua. Dacă vei acționa ca în ghidul alăturat, sfătuindu-te și lucrând cu elevii de-a lungul proiectului, ei vor fi capabili să meargă peste și dincolo de orice test ai putea să le dai.
PBL necesită o mulțime de lucru din partea profesorului și elevilor dacă vrei să ai succes. Amintește-ți, permite elevilor să ia în stăpânire propriul lor proiect, astfel creativitatea este autentică. Furnizează elevilor tăi oportunități de a colabora, așa cum discuțiile pun în mișcare procesul gândirii critice. Și în fine, fii sigur/ă că este o experiență amuzantă.
Noi vrem să pășim pe urmele marelui Randy Pausch. Profesorul de la Carnegie Mellon și autorul faimoasei cărți Last Lecture a spus, “dacă nu te poți distra și învăța în același timp, atunci eu nu sunt sigur că vei avea o bună înțelegere a nici uneia dintre ele.”
Prin exemplul lui Nick Provenzano și al multor alți profesori care utilizează PBL în clasele lor, noi putem da elevilor oportunitatea și cadrul pentru un succes real.
Orice vis măreț începe cu un visător. Amintește-ți întotdeauna, tu ai în tine forța, răbdare și pasiunea pentru a ajunge la stele și oentru a schimba lumea. – Harriet Tubman
By Artist: Horatio Seymour Squyer, 1848 – 18 Dec 1905 – National Portrait Gallery, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9717226
Capitolul 5
Proiectul Global Inform
Elevii chiar ”fac ceva” în legătură cu încălcarea drepturilor omului prin campanii de pace, educație, conștientizare.
LUPTĂ PENTRU DREPTURILE OMULUI ÎN CLASĂ
1. Arată elevilor cum arată de fapt încălcarea drepturilor omului, de exemplu prin materiale audio, video, text.
2. Pune-i pe elevi să aleagă o HRV (human right violation) care îi atinge personal.
3. Formează grupuri și creați ”Campanii de conștientizare”
4. Fiecare grup are un plan de acțiune care detaliază ce, unde și cum vor răspândi ei mesajul.
5. E timpul să informezi!
În 2009 am fost profesor în al doilea an și tocmai făcusem un salt de la predarea la școala gimnazială (elevi de clasa a 8-a) la liceu. Era un curriculum cu totul nou pentru mine, și aveam două clase în pregătire (a 10-a și a 11-a). Făceam tipul de curriculum global, în special la clasa a 10-a.
Am ajuns la cea de a treia perioadă marcată (trimestru) și citeam cartea lui Elie Weisel, “Night” (Noaptea). Pe măsură ce citeam “Night” elevii mei erau șocați. Aveam câțiva copii isteți și ei au avut mari întrebări. ”Care este diferența dintre credință și speranță?” ”Cum poate avea loc o astfel de atrocitate în lumea noastră?”
Mi-am acordat timp să le arăt the Stanford Prison Experiment* (și să le explic) și the Millgram Experiment**. Am vorbit despre cum ființe umane ca și noi sunt capabile de astfel de lucruri ticăloase. Pe măsură ce treceam prin aceste conversații, am început să examinăm diferitele probleme privind drepturile umane care se întâmplă astăzi. Ne-am uitat la genocidul din Rwanda. Am explorat ce se întâmplă în Darfur. Le-am arătat filmul cu Copiii invizibili și ceea ce s-a întâmplat în Nordul Ugandei cu copiii soldați. Ne-am uitat la diferite organizații cum este Love 148 și ce se întâmplă cu traficul sexual.
* https://www.youtube.com/watch?v=3XN2X72jrFk – The Stanford Prison Experiment Official Trailer #1 (2015) Ezra Miller / https://www.youtube.com/watch?v=9Nht-8o5KQQ – Filmul integral
** https://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment
https://www.youtube.com/watch?v=ek4pWJ0_XNo – The Milgram Experiment 1962 Full Documentary
Acesta a fost primul meu an în care am predat acest curriculum și evaluarea cerea ca elevii să scrie o lucrare. Să cerceteze încălcarea drepturilor omului și să scrie o bucată de informație. La acel timp părea ca fiind ”ok” să evaluez cunoașterea lor despre violarea drepturilor umane.
Apoi o fată din clasa a 10-a a ridicat mâna în timpul unei din discuțiile noastre și mi-a schimbat cariera de predare și clasa noastră:
“Mr. J, de ce învățăm și vorbim despre lucrurile astea oribile și nu facem niciodată nimic despre asta?“
Am rămas tăcut. M-am gândit în sinea mea, ”asta e o bună întrebare”. Eu sunt cel care le spune elevilor că ei nu au nici o putere să facă nimic și care spune, știi ce?, ”Ăsta e felul în care merge lumea. Să știi că acel cântec al lui John Mayer – Waiting (Așteptând) .. lumea să se schimbe, este adevărat. Va trebui să așteptăm.”
Am vorbit despre asta cu întreaga clasă și m-am dus acasă în acea seară gândindu-mă o mulțime la ideea asta. Mi-am dat seama că cea mai mare surpriză a mea a fost că nici unul dintre elevii mei nu știau despre aceste crime împotriva umanității care se întâmplă în lumea lor chiar acum. Ei trăiesc în lumea mediei sociale a Facebook, Twitter, Tumblr și nu au nici o idee despre ce se întâmplă. Nu cunoșteau nici una dintre aceste violări ale drepturilor omului. A fost poate un elev din clasa mea cu un tricou pe care scria “Save Darfur” dar el nu înțelegea cu adevărat situația.
Aceasta a condus la apariția unui proiect în care elevii mei și-ar fi ”informat” colegii, prietenii, școala și comunitatea. Project: Global Inform a fost construit pe premisa că elevii se vor grupa pe baza acelei HRV care i-a prins și le-a spus ceva.
Ei trebuia să cerceteze acea violare a drepturilor umane (HRV). Să descopere unde se petrece chiar acum. Să afle despre orice grup sau organizație care încearcă acum să lupte cu ea și să o oprească În grupurile lor, trebuia să creeze un plan de acțiune. Acest plan are pași specifici care i-ar ajuta pe ei să ”informeze” și să creeze conștientizarea în propria lor comunitate. Scopul a fost pentru ei să-i atragă pe ceilalți care nu erau informați în conversație, dându-le puterea cunoașterii.
Ceea ce s-a întâmplat m-a surprins total (și poate că nu ar fi trebuit). Elevii mei au mers peste și dincolo. Ei au fost informatori fantastici. Mai buni decât mi-aș fi imaginat. Ei au utilizat social media, video-uri, au creat website-uri, au condus campanii online pentru a crea conștientizare. Ei nu doar au postat afișe și au organizat vânzări de susținere. Ei au organizat concerte de binefacere. Ei au organizat concursuri de jocuri. Ei s-au gândit la orice cale posibilă de a atrage atenție tinerilor ca ei și să-i atragă în acel spectacol a ceea ce se întâmplă în lumea lor.
N-am văzut niciodată elevi muncind mai din greu. În tot timpul cât am predat, nu am văzut niciodată elevi intrând într-o învățare despre ceva atât de important – și apoi utilizând-și scrisul, discursul și abilitățile tehnice pentru a răspândi mesajul în lume.
Ca proiect a fost o cale prin care elevii au putut să ia în stăpânire propria lor învățare și lumea lor. Ei nu au avut doar nevoia de a învăța despre ea. Ei au putut face ceva despre asta. Și asta a fost generată total de elevi. De atunci, acest Project: Global Inform a fost ceva pe care elevii l-au făcut în fiecare an. Elevii din câteva alte școli au sărit la bord și au luat inițiativa. Este un mod fantastic pentru ca educația pentru pace să se răspândească în școala ta.
Elevii învață atât de mult despre o arie a lumii, situații, politică și guvernare. Relațiile dintre state și grupurile de oameni. Ei învață despre conștientizare și despre ce este nevoie ca să începi o mișcare de cunoaștere.
Este un sentiment extraordinar ca profesor să-i vezi luând ceva și conducându-l. Merge dincole de orice poate evalua un test sau o lucrare. Este o evaluare a pasiunii și cunoașterii lor de către lumea reală, la fel ca și a hotărârii lor de a răspândi cuvântul.
Chemare la acțiune
Treci la nivelul următor
Du-ți elevii dincolo de teste și ei vor vedea lumea ca pe o rampă de lansare a ideilor și a muncii lor.
O să spun asta pe scurt.
Trebuie să ne punem nouă înșine întrebarea: Ce pot realiza elevii noștri?
Dacă tu crezi că ei pot realiza lucruri mărețe în viață, atunci lasă-i să înceapă să realizeze aceste lucruri mărețe în școală. Dacă tu crezi că ei au potențialul de a face o diferență în această lume, lasă-i să înceapă să facă această diferență chiar acum.
Iată care este adevărul. Ca profesori, părinți și directori (de școală, inspectori etc). ni s-a dat o mare responsabilitate. Această responsabilitate nu este ”să le predăm viitorul” ci este în schimb ”să-i împuternicim pe tinerii de astăzi”. Elevii noștri pot face lucruri uimitoare chiar acum dacă noi le permitem să facă această muncă în școală.. sau ei își pot petrece timpul stăpânind un test.
Singurul care decide ești tu. Această decizie nu este să te ridici împotriva testelor standardizate. Ele își au locul lor. Este în schimb de a merge peste acel mediu standardizat și cu miză înaltă. Este să ne spunem nouă înșine și elevilor noștri că ”suntem mai buni decât aceste teste”. Vom face o muncă grozavă împreună. Și vom face această muncă extraordinară chiar acum.
Te îndemn ca părinte, ca profesor și ca lider de școală să te uiți în jur și să vezi posibilitățile care ne înconjoară în Secolul XXI.
Există posibilități extraordinare. Și este nevoie ca o mare schimbare să se întâmple. Putem fie să încercăm să facem asta noi înșine sau să creștem o generație care deja a schimbat lumea din clasele lor. În așa fel încât să absolve și să intre într-o ”lume reală” care va arăta pentru ei ca și școala lor:
Un loc unde orice se poate întâmpla.