VACANȚA 2017 – Un bun prilej de a vă învăța copiii / elevii ce este recunoștința

Probabil că în timpul anului școlar educatorii nu au avut prilejul să dedice timp pentru acest subiect, iar părinții au fost mult prea ocupați cu problemele de zi de zi.

Dar vacanța școlară, dacă sunteți educator / profesor sau cea în familie, dacă sunteți părinți, vă oferă acum ocazia să vă aplecați și asupra acestui subiect, atât de important pentru copii.

De ce este un subiect important? Pentru că, așa cum au descoperit și cercetătorii Kristin Layous și Sonja Lyubomirsky (într-un studiu realizat în 2014), experimentarea și exprimarea recunoștinței:

  • crește sentimentul de bunăstare
  • reduce depresia
  • reduce uzul de calmante, droguri și alte substanțe / obiceiuri nocive (fumat, alcool etc.)
  • reduce comportamentele agresive
  • scade factorii de risc pentru afecțiunile mentale
  • încurajează comportamentele pro-sociale
  • crește numărul de relații pozitive cu ceilalți
  • crește toleranța și acceptarea între colegi

  • îmbunătățește satisfacția față de școală

Învățați-i pe copii să vadă lumea cu un ochi proaspăt și cu intensitatea celui care se bucură de fiecare zi pe care i-a dăruit-o viața și de toate lucrurile minunate care ne înconjoară – natura atât de bogată, culorile, miresmele, soarele, apa, câmpiile, pădurile, munții, miracolul propriei ființe, oamenii care ne înconjoară și sunt importanți pentru noi, creațiile civilizației umane, de azi și de ieri și așa mai departe.

Toate acestea le puteți vedea inspirat înfățișate de Louie Schwartzberg în filmul de mai jos:

https://vimeo.com/44131171Gratitude

Gratitude-7
Iată ce spune și autorul articolului de mai jos, apărut în site-ul Inimă și Minte.

PS – Pentru profesori – puteți utiliza una din aceste idei pentru ultima zi de școală, după ce le dați ocazia să vizioneze filmul.

8 Activități cu copiii și adolescenții pentru întărirea recunoștinței

Recunoștința, gratitudinea este legată de multe beneficii fizice, sociale și emoționale și este o abilitate importantă de dezvoltat la copii și adolescenți. Când alegeți o activitatea pentru a face asta, cercetările indică faptul că, dacă activitatea este forțată sau resimțită ca o temă, ea nu se potrivește cu obiectivul vostru. Efectul nu este autentic și rezultatele în ce privește pot6ențialele beneficii pe care le are experimentarea recunoștinței sunt pe termen scurt. Cele mai eficiente activități de experimentare a gratitudinii sunt cele care angajează interesele și puterile copiilor.

“…copiii care practică activitățile care se potrivesc cel mai bine intereselor, scopurilor și resurselor lor, vor arăta cele mai mari îmbunătățiri ale stării lor de bine” este declarația pe care au făcut-o cercetătorii de la University of California, Riverside într-o trecere în revistă teoretică și empirică a mecanismelor care explică cum activitățile pozitive promovează starea de bine.

Inspirați-vă din următoarele opt activități care au fost colectate și promovate de lideriii de la Greater Good Science Center de la University of Calfornia, Berkely – Robert Emmons, Kristin Layous, Jeffrey Froh, Sonja Lyubormirsky, Kim Schonert-Reichl, Martin Seligman, Sara Algoe.

Utilizați-le pentru a le găsi pe cele mai potrivite pentru copiii pe care îi creșteți și de care vă pasă.

Gratitude-6

1. Descoperă și utilizează puterile pe care le ai

Ajută copilul/copii să descopere ce contează pentru ei și activități care îi fac să se simtă puternici și angajați. Utilizează aceste forțe ca o bază pentru activitățile de gratitudine. Copiii se vor simți bine ajutând, distrându-se, conectându-se cu alții atunci când activitățile se aliniază cu ceea ce îi face să se simtă bine atunci când se gândesc la propria persoană.

2. Proiecte de fotografie sau artă despre gratitudine

Te poți inspira din ideea acestui proiect de lecție* de a-i încuraja pe copii (și pe tine) să identifice și să exprime vizual lucrurile pentru care sunt recunoscători. Un final puternic pentru acest proiect este să strângeți fotografiile / sau produsele artistice într-o carte sau un slide show sau un colaj.

http://heartmindonline.org/resources/lesson-plan-gratitude-photoart-project

Gratitude-4

3. Trei lucruri bune

Studiile au arătat că această activitate** cultivă sentimentul de bunăstare. Studiile descriu ”lucrurile bune” ca evenimente sau activități care ”au mers bine”. Identificarea și împărtășirea celor ”trei lucruri bune” poate fi făcută în mai multe moduri. Împărtășindu-le pe rând în jurul mesei, la cină; scriind 3 lucruri bune la începutul unei săptămâni (în jurnalul propriu, n.n.), contribuind cu 3 lucruri bune la un bol a recunoștinței (în familie, în clasă, n.n.) sau scriind cele 3 lucruri bune într-o aplicație (pe mobil, într-un site al clasei, n.n.) Adaptați această activitate pentru a se potrivi situației.

** http://greatergood.berkeley.edu/pdfs/three_good_things_intervention.pdf

4. Faceți un lanț al recunoștinței din hârtie

Pe fâșii din hârtie (de împachetat, colorată, albă..) scrieți (sau puneți-i pe elevi să scrie) lucrurile pentru care sunt recunoscători. Transformați-le în inele (capsându-le sau lipindu-le) și intersectați inelele pentru a le conecta unul de altul. Lanțul acesta poate fi făcut cu o clasă, cu mai multe, cu toată școala, cu familia sau se pot realiza lanțuri personale care cuprind mai multe lucruri pentru care un copil este recunoscător.

Gratitude-3

5. Cercul recunoștinței

Această activitate de grup se desfășoară stând în cerc. Fiecare elev spune, pe rând, pentru ce este recunoscător.

6. Găzduiți un Party al recunoștinței

Mergeți dincolo de a spune un simplu ”mulțumesc” și invită oameni în clasa ta sau acasă pentru a-i onora și a-i sărbători. Exprimarea recunoștinței direct către oameni s-a demonstrat că întărește și răspândește beneficiile. Rezultatele aceste activități organizate în școală au indicat o creștere a sentimentelor pozitive față de școală***.

*** http://greatergood.berkeley.edu/pdfs/GratitudePDFs/3Froh-BlessingsEarlyAdolescence.pdf

Gratitude-2

7. Dialoguri de grup despre recunoștință

Utilizați citate și întrebări pentru a inspira conversații centrate pe gratitudine. Studiul despre care vă vorbeam la începutul acestui articol (#1) a arătat că, educarea copiilor între 8 și 11 ani despre beneficiile aprecierii a fost corelată cu o mai mare capacitate de a înțelege emoțiile și a aprecia perspectiva celorlalți.

#1 – http://sonjalyubomirsky.com/files/2012/09/Layous-Lyubomirsky-2014.pdfBenefits, Mechanisms, and New Directions for Teaching Gratitude to Children

8. Scriind despre recunoștință – Jurnale și scrisori

Utilizată sporadic, aceasta poate fi o activitate eficientă pentru copiii și tinerii cărora le place să țină jurnale. Cercetările sugerează că, atât forțarea copiilor să facă asta cât și utilizarea ei prea frecventă (de ex. zilnic) va duce la o negare a beneficiilor. Scrierea de scrisori pentru cineva pentru a exprima recunoștința, pe de altă parte, este o abordare alternativă care dă copiilor și tinerilor mai multă alegere în activitate. Încearcă jurnalul online Thnx4 (trei săptămâni acces gratuit), creat de Greater Good Science Center (#2).

#2 – http://www.thnx4.org/

Sursa: http://heartmindonline.org/resources/8-activities-to-foster-gratitude-with-children-youth

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.