Ultimele zile ale anului nu sunt dedicate numai evaluărilor rezultatelor învățării pentru întregul an și alocării de ”teme” de vacanță ci și unui alt moment special și important pentru elevi – acel feedback din partea învățătorilor sau profesorilor despre cât de bine s-a descurcat fiecare dintre ei în acel an. Sper că știți cu toții că ei așteaptă asta de la voi!
Ei bine, cercetătorii au acordat importanță și acestui moment – care se poate petrece nu doar la final de an, ci și de mai multe ori pe an / semestru.
Iată ce spune Daniel Cole, autor al cărților The Talent Code, The Little Book of Talent, Lance Armstrong’s War, The Secret Race and Hardball: A Season in the Projects într-un articol recent din propriul site – Talent Code.
”M-am uitat la recent la un studiu* despre feedback-ul din partea profesorilor. Acest studiu a arătat că o simplă frază poate spori efortul elevilor cu 40%. Am fost șocat când am citit asta, dar în spatele minții ghicisem deja despre ce frază putea fi vorba… și puteam câștiga pariul.
* http://www.apa.org/pubs/journals/releases/xge-a0033906.pdf
Vedeți și voi:
Fiecare profesor sau antrenor care își merită efortul depus știe că nu este un moment mai important decât atunci când dăm un feedback. Fă-l corect și învățăcelul face un pas înainte. Fă-l prost, și se întâmplă invers.
Întrebarea mai profundă este, care este secretul unui feedback grozav? Ne gândim instinctiv că un feedback eficient constă în calitatea informației – să-i spui învățăcelului să facă asta în loc de aia. Dar este asta adevărat, sau aici se întâmplă altceva?
O echipă de psihologi de la Stanford, Yale, Columbia și alte universități s-a reunit recent pentru a explora întrebarea. Ei au pus profesori de gimnaziu să dea elevilor lor ca temă să scrie un eseu, după care elevilor li s-au dat diferite tipuri de feedback.
Spre surpriza lor, cercetătorii au descoperit că a fost un anume tip de feedback al profesorului care a îmbunătățit efortul elevilor și performanța atât de mult, încât ei l-au considerat ca fiind ”magic”. Elevii care au primit acest feedback au ales să-și revizuiască lucrările mult mai frecvent decât cei care nu l-au primit (o creștere de 40% printre elevii albi și de 320% printre cei de culoare) și le-a îmbunătățit semnificativ performanțele.
Care a fost acel feedback magic?
Doar o frază:
Îți fac aceste comentarii pentru că am mari așteptări de la tine și știu că tu le poți atinge.
Asta e. Doar 19 cuvinte. Dar ele sunt puternice deoarece ele nu sunt în realitate un feedback. Ele sunt un semnal care creează ceva mai puternic: un sens al apartenenței și conexiunii.
Uitându-ne mai atent, fraza conține câteva semnale distincte:
1) Tu ești parte a acestui grup.
2) Acest grup este special, noi avem standarde mai înalte aici.
3) Eu cred că tu poți atinge aceste standarde.
Cheia este să înțelegi că acest feedback nu este doar un feedback – este un reper vital despre relație. Motivul pentru care funcționează atât de bine are legătură cu modul în care este construit creierul nostru. Evoluția ne-a construit pentru a fi prudenți cu eforturile noastre; la urma urmelor, angajamentul este costisitor din punct de vedere biologic. Dar când primim un semnal autentic, limpede ca un cristal, de încredere socială, de apartenență și așteptări înalte, porțile barajului se deschid.
Cred că lecția pentru profesori și antrenori este destul de simplă:
-
Întâi, conectează-te: așa cum a spus John Wooden, ”lor nu poate să le pese cât de multe știi până când nu știu cât de mult îți pasă”.
-
Subliniază ideea de grup: caută căi (tradiții, mantre, mici ritualuri comice) pentru a arăta ce înseamnă apartenența la echipa ta.
-
Nu modera standardele înalte. Nu pretinde că e ușor – fă contrariul. Subliniază greutatea însărcinării și credința că ei au ce le trebuie pentru a o îndeplini.
***
Iată ce spune și A.J. Juliani despre acest subiect.
Ca profesor, elevii mei au răspuns întotdeauna când învățarea le-a fost prezentată ca o provocare. Și specific, o provocare pe care ”mă aștept” să o atingă. Această frază (și efectul acelui efort suplimentar de 40%) este atât de importantă.
Îi învățăm noi pe profesorii începători despre lucruri simple ca acesta?
Ne concentrăm dezvoltarea profesională pe creșterea relației elev-profesor?
Când vorbim despre schimbarea unei educații bazate pe conformare spre o educație unde elevii să aibă o voce și alegeri, contează încă și mai mult ceea ce profesorul face și spune în clasă.
Relația este una din cele mai de impact căi de a-i împuternici pe elevi să-și urmărească pasiunile, interesele și viitorul.
Dar, pentru a fi împuterniciți, ei trebuie întâi să creadă în abilitățile lor de a-și urma aceste vise.
Cu o frază simplă, noi putem construi continuu mentalitatea că ei pot face orice și că posibilitățile sunt nelimitate.
Dacă aveți orice fel de idei, povești sau exemple să împărtășiți despre modul în care antrenorii și profesorii obțin acest fel de conexiune, ne-ar face plăcere să le auzim și să le introducem aici.
Sursa: http://thetalentcode.com/2013/12/13/the-simple-phrase-that-increases-effort-40/