Ultimele firicele de nisip se scurg din marea clepsidră a anului școlar. E timpul ultimelor evaluări, al încheierii mediilor și, totodată timpul ”temelor” sau, mai bine spus al sugestiilor pentru vacanța de vară. Vrem și noi să vă dăm o mână de ajutor cu aceste sugestii, iar astăzi vă sugerăm să-i inspirați pe copii să privească cerul altfel în această vară.
Altfel, cu ochiul atent, cercetător și pasionat al celui care vrea să știe mai multe despre istoria universului și a omenirii. Și altfel, cu ochii celui care este conștient că nu poți privi cerul dacă ai deasupra ta un strat de aer poluat de smog sau de luminile artificiale.
Poate nu știați că, un număr impresionant de observatoare astronomice internaționale (14 la număr) sunt situate pe muntele Roque de Los Muchachos (Stânca băieților) din mica insulă La Palma. Oare de ce? Pentru că La Palma sau, mai exact insula San Miguel de la Palma – insula vulcanică situată în nord-vestul arhipelagului Canarelor a fost unul din primele locuri din lume în care s-a aplicat Legea Cerului, care declară – ”Un cer al nopții nepoluat care îți permite să te bucuri de contemplarea firmamentului ar trebui să fie considerat un drept inalienabil, echivalent cu alte drepturi socio-culturale și de mediu”. Iar ceastă lege protejează La Palma de toate formele de poluare cu lumină și, ca rezultat, se poate mândri cu ceruri cu adevărat întunecate, apte pentru cercetarea astro-fotografică în toate formele sale.
Pentru a le stârni curiozitatea elevilor voștri, puteți începe chiar de mâine, cu vizionarea unui film intitulat Raiul pe pământ, La Palma, – un film realizat prin alăturarea a peste 20.000 de imagini fotografice luate timp de o săptămână, ziua și noaptea – imaginile sunt cu adevărat impresionante. Nu durează mult și suntem siguri că îi va bucura pe copii.
https://vimeo.com/212788610 – Heavens On Earth La Palma
Desigur nu le puteți sugera copiilor să meargă în vacanță până în La Palma ca să admire cerul, dar le puteți sugera alte activități.
De exemplu, să meargă – cu voi și/ sau cu părinții la Observatorul astronomic din București – Amiral Vasile Urseanu (proaspăt renovat și dotat cu aparatură modernă de observare și prezentare), care organizează în zilele de joi, vineri și sâmbătă d.a. (începând cu orele 18,45) și în fiecare duminică dimineață (începând cu ora 11,30) prezentări de planetariu.
Titlurile acestor prezentări sunt Universul cunoscut și Cerul în această noapte – pot participa copii de la 6 ani în sus, iar costul unui bilet este modic – doar 5 lei/persoană.
http://www.astro-urseanu.ro/planetariu.html
Sau, să mergeți împreună cu clasa – ca primă activitate de vacanță – în această sâmbătă (17 Iunie), la Muzeul Municipiului București de la Palatul Șuțu (vis-avis de Universitate și de Bis. Colțea), unde începând de la ora 19,00 va avea loc prezentarea cu tema: Impact cu asteroizii. Care sunt șansele? – susținută de Adrian Șonka. La fel ca și la Observator, costul este de 5 lei/persoană, dar programul este recomandat pentru copii de la 8 ani în sus.
Mai trebuie să știți că astfel de prezentări, care fac parte dintr-un ciclu de teme de astronomie, sunt organizate în fiecare sâmbătă la Palatul Șuțu – http://www.astro-urseanu.ro/calatorie-univers.html
Planetarii mai sunt și în orașele: Suceava, Bârlad (Muzeul Vasile Pârvan), Bacău (Observatorul Victor Anestin), Pitești (Muzeul Județean Argeș), Costanța (Complexul Muzeal de științe ale naturii).
Sau, pentru cei care vor să se bucure de imaginea extraordinară a universului care se întinde în jurul planetei Pământ, acasă la ei sau în laboratorul de științe al școlii, le puteți sugera să vizioneze filmele documentare despre Lună, Sistemul solar sau Cosmos pe care le pot/ le puteți găsi cu ușurință pe internet.
Pentru activitățile educative din școala voastră din această vară care vizează științele, noi vă putem pune la dispoziție filmele din seria de televiziune Cosmos, traduse în limba română de un pasionat al cercetării astronomice, fiul meu, Ing. Mihai Bărbuță – dacă ne spuneți că acest lucru vă interesează.
Și, pentru directorii de școli, poate vă gândiți să treceți pe lista de dotări viitoare ale școlii și o lunetă și, anul viitor să organizați activități de observare a cerului, pentru a stimula interesul elevilor pentru științe.
Cred că pentru fiecare copil, ”întâlnirea” cu nemărginirea și forța cosmosului, cu istoria formării Sistemului solar și cu povestea fascinantă a apariției vieții pe Pământ este o aventură plină de emoții extraordinare, care le stimulează pentru toate științele pe care le învață în școală.
Așa că, îndemnați-i pe copii să privească cu adevărat cerul!
Rodica Bărbuță