Planuri de lecții și activități pentru Tehnica Mozaic (2)

copyright-1Așa cum știți, se discută de mulți ani la noi despre problemele create de copierea lucrărilor aparținând altor persoane de către tineri sau adulți, în cadrul temelor de școală sau facultate sau al examenelor importante – licență, doctorat.

Iată o idee de lecție excelentă, în care se poate utiliza Metoda Mozaic (comunicarea și lucrul în grup, învățarea colaborativă) care abordează încă din clasele de gimnaziu cunoștințe din domeniul științelor sociale (legislație), moral-etice și economice – respectarea drepturilor de autor – stimulând gândirea critică și proiectivă și punând la lucru abilitățile de exprimare în scris și cele de lucru cu uneltele ITC. Nu mai spunem că acest model face și o trecere în revistă a ultimelor progrese din tehnologie, stimulând interesul elevilor pentru STEM – științe și matematică. Suntem siguri că o astfel de serie de lecții va stimula elevii să vină cu plăcere la școală, să citească, să învețe individual, dar totul depinde foarte mult și de abordarea voastră și de colaborarea cu ceilalți profesori ai clasei, care trebuie să susțină interesul copiilor și să fie gata să răspundă unor întrebări suplimentare despre viitorul științei și tehnologiei – eventual să dedice acel 20% din timpul clasei lor pentru ele*.

* https://creeracord.com/2016/11/23/urmareste-pasiunea-cere-acel-20-din-timp-google-la-scoala/

copyright-2

O ”Perspectivă a viitorului” – Tehnologia și Legea drepturilor de autor

Lecție pentru clasele 6 – 8 / 9 – 12

Plan de lecție standard

Timp estimat – 5 sesiuni de câte 50 de minute

Autoarea planului de lecție: Cassandra Love, Asheville, Nord Carolina

copyright-3

Prezentare generală

În această lecție, elevii cercetează disputele din trecut privind drepturile de autor și relația lor cu inovațiile tehnologice, înainte de a prezice viitoarele dispute privind dreptul de autor care s-ar putea isca din pricina avansurilor în tehnologie. Ei sortează avansul tehnologic într-o ordine cronologică și fac raportarea asupra celor câteva situații în care legea drepturilor de autor a trebuit să se adapteze pentru a ține pasul cu noile tehnologii și discută rolul inovațiilor în tehnologie în recentele dispute privind acest ”copyright”. Ei participă la sesiuni de brainstorming (furtună de creiere – dezbatere), despre tehnologiile care apar sau care cred că vor fi adaptate sau inventate în viitor. În fine, ei scriu articole de ziar prezicând rezultatul disputelor curente despre copyright-ul legat de tehnologie și prezic problemele legate de acest domeniu care ar putea să apară cu noile și viitoarele tehnologii.

copyright-6

Această lecție a fost dezvoltată ca parte a unui proiect profesional colaborativ, împreună cu American Library Association Office for Information Technology Policy și American Association of School Librarians (AASL).

copyright-8

Resurse caracteristice

  • Presa scrisă (Printing Press): O unealtă interactivă care este concepută pentru a ajuta elevii să creeze ziare, broșuri și fluturași. Profesorii și elevii pot alege dintre câteva formate pentru a publica ziarul clasei, broșuri de informare și fluturași prin care sunt anunțate evenimentele clasei. is designed to assist students in creating newspapers, brochures, and flyers. Textele adăugate la aceste formate pot fi modifucate utilizând un simpplu editor WYSIWYG (what you see is what you get – ce vezi e ce obții), care permite elevilor să aleagă elementele de text, cum sunt mărimea literei și culoarea. Documentația pentru Printing Press include instrucțiuni pentru utilizarea acestei unelte. Versiuni pre-setate ale acestei unelte includ instrucțiuni suplimentare și mai multe alegeri specifice, pe care le veți găsi în anumite lecții.

    O Fișă elementară de planificare** este valabilă mai jos pentru a-i ajuta pe elevi să strângă idei înainte de a lucra pe această unealtă interactivă.

    ** http://www.readwritethink.org/files/resources/interactives/PrintingPressLayouts.pdf Elevii pot utiliza această unealtă interactivă pentru a publica ziare, fluturași, broșuri sau pliante.

    http://www.readwritethink.org/classroom-resources/student-interactives/printing-press-30036.html

    copyright-4

  • Istoria Tehnologiei și Copyright-ul: Această rezumat conține o listă a evenimentelor principale în ce privește Legea drepturilor de autor, de la statutul lui Anne până în timpurile moderne.

    http://www.readwritethink.org/files/resources/lesson_images/lesson1075/CopyrightTimeline.pdf

  • Indicații pentru articolul de copyright: Această fișă descrie o temă în care elevii scriu un articol de ziar prezicând viitoarele dispute despre copyright.

    http://www.readwritethink.org/files/resources/lesson_images/lesson1075/Assignment.pdf

copyright-7

De la Teorie la Practică

Legea Drepturilor de Autor (copyright) din SUA a fost amendată (modificată) de zece ori între 2004 și 2008 (legea similară din România a fost și ea modificată de mai multe ori, n.n); câteva din aceste amendamente s-au adresat unor probleme care au apărut odată cu noile tehnologii. Să gândească despre adaptarea Legii copyright pentru a acoperi noi tehnologii dă elevilor o nouă perspectivă asupra Legii copyright și a legii în general. În loc să vadă astfel de legi ca pe ceva care există acolo, ei vor putea să înceapă să vadă legile ca pe unelte care sunt create de societatea care este, ca reguli fluide care se schimbă și se adaptează pe măsură ce societatea în sine se schimbă și se adaptează. Scriind predicțiile lor despre problemele din viitor din domeniul copyright, elevii sunt provocați să înțeleagă cu adevărat informația despre care citesc despre problemele trecute și curente din domeniul dreptului de autor și să fie la final capabili să aplice această informație la o nouă situație.

Lecturi suplimentare

– U.S. Copyright Office. 2007. Copyright Law of the United States.

https://www.copyright.gov/title17/circ92.pdf

Legea privind drepturile de autor si drepturile conexe, Romania – http://www.orda.ro/fisiere/2015/Legislatie/Lege_8_1996_ultima_modificare_9%20nov_2015.pdf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.