Urmărește Pasiunea: Cere acel „20% din timp Google” la școală

Un articol al lui Katherine von Jan, CEO al RadMatter, publicat în Huffington Post

Te-ai întrebat vreodată de ce elevii se chinuie cu alegerea unei facultăți importante?

Când a fost ultima dată când elevii au fost întrebați ce le-ar place să studieze la școală și li s-a dat timp să-și urmărească propriile interese?

Întreabă copiii ce vor pentru ziua lor, iar ei îți vor spune vreo 10 lucruri.

Întreabă-i ce vor să învețe? Ei nu știu, pentru că niciodată nu au fost întrebați. Ei au fost învățați să respecte regulile și să sară prin cercurile instalate de persoanele autoritare care știu ce e bun pentru ei. Aceștia desenează o zi de școală pentru a se asigura că toți copiii achiziționează aceleași cunoștințe de bază și ei conduc ziua copiilor pentru a le le furniza. Cum putem aștepta mai mult de la elevi la sfârșitul acestui periplu?

gaston_robot_students

Poate dacă i-am întreba și le-am da copiilor permisiunea să facă unele din lucrurile pe care le-ar place să le facă de-a lungul carierei lor academice (K-12), ei n-ar mai fi atât de pierduți și confuzi în timpul facultății și în viață. Și poate, dacă vom începe să urmărim ceea ce ne pasionează cu adevărat, am putea de fapt să rezolvăm pe parcurs provocările cele mai imposibile ale lumii.

genius-1

Ideea Google 20% din timp”, inspirată de Sergey Brin și Larry Page* din experiența Școlii Monstessori, este o filozofie și politică a Companiei Google, conform căreia fiecare angajat petrece 20% din timpul lui (echivalentul unei zile de lucru în fiecare săptămână) pentru idei și proiecte care îl interesează pe acel angajat. Ei sunt încurajați să exploreze orice altceva decât presupune munca lor de zi cu zi. Ca rezultat, 50% din produsele Google, începând cu 2009, își au originea în acel 20% timp liber, inclusiv produsul Gmail. Când suntem liberi de alte așteptări și conduși de pasiunile individuale, se petrec răbufniri reale.

* http://www.ted.com/talks/sergey_brin_and_larry_page_on_google?language=en

(are subtitrare în română)

genius_time

Experimentarea auto-direcționată este comună în companii ca 3M, HP și multe altele, cum este de exemplu Hack Week de la Twitter, cu rezultate pozitive. La Summitul din acest an BIF Innovation Summit**, Dan Pink a subliniat valoarea a ceea ce a denumit munca fără împuternicirecu câteva exemple strălucite, incluzând povestea Premiului Nobel câștigat de fizicienii Andre Geim și Konstantin Novoselov. Perechea a câștigat Premiul Nobel pentru uimitoarea lor invenție a Graphen-ului***, cel mai subțire și mai puternic material din lume. Ei au descoperit Graphen-ul în orele lor de laborator „fără împuternicire”. Cercetătorii au dedicat fiecare noapte de vineri pentru a lucra la ceva care nu a fost finanțat și nu era parte a lucrului zilnic. A fost un timp de joacă (cu materia). Ei au câștigat de asemenea și un Ig Nobel Prize, un premiu parodie pentru descoperiri științifice trăznite, pentru utilizarea magneților ca să facă o broască să leviteze. De aceea, Dan Pink i-a sfătuit pe participanții la BIF7, “Duceți-vă să faceți să leviteze niște broaște.”

**http://www.businessinnovationfactory.com/summit

***https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene / https://en.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel_Prize

genius-2

Ce putem extrage din aceste exemple este că munca în afara a ceea ce este așteptat, împuternicit, produce cele mai creative și minunate descoperiri, iar cele care sunt doar stupide, caraghioase sunt doar produse secundare amuzante ale unei călătorii orientate de pasiune. Munca împuternicită dă doar rezultatele așteptate, rutiniere.

Ce așteptăm noi de la elevi? Pare că școlile se așteptată ca ei să demonstreze ceea ce noi deja știm – să recite date și să completeze calcule care ar putea fi făcute de un computer – mai curând decât să creeze cunoaștere nouă. Instituțiile ne umplu creierele cu ceea ce este cunoscut. Cum vor supraviețui acești elevi în facultate?

În loc să certificăm experiența noastră în cele 12 clase (kK12) – și să așteptăm miracole când ajungem la facultate, că vom deveni dintr-o dată conștienți de propriile interese – trebuie să începem să-i întrebăm pe elevi ce-i animă mai devreme, și să le permitem să-și urmărească interesele. De exemplu, dacă un copil este inspirat de poduri, de ce să nu începem de acolo și să-l lăsăm să învețe urmându-și curiozitatea? El ar putea avea nevoie să învețe calculele pentru a construi un pod, dar atunci ar avea motivul să îndrăgească calculele și să le caute, în loc ca acestea să fie doar o cerință a școlii. El ar putea avea nevoie să înțeleagă istoria, politica și politicile pentru a putea să i se aprobe podul. Sau construcția de echipe pentru a aduce la un loc echipa de talente de care e nevoie.

genius-3

Exemplele o pot include pe profesoara Diana Laufenbers, de la Science Leadership Academy (#1) din Philadephia, care își provoacă studenții să-și stabilească propriile agende de învățare experențială, Laboratorul de învățare din Colorado Be You House (#2) și The MET, din Providence, Rhode Island.

#1 – https://scienceleadership.org/

#2 – http://labconnections.blogspot.ro/p/about.html

Nu trebuie să fie atât de complicat, cum ar fi să reinventăm întreaga școală. Poate începe cu a da elevilor acel 20% al lor. Fiecare părinte și cetățean ar trebui să-și facă timp să-i întrebe pe copii în fiecare zi, „Ce ți-ar place să înveți?” Cereți-le școlilor, directorilor de școli și legiuitorilor să le dea voie elevilor să petreacă 20% din timpul lor de școală observând lumea, visând la întrebări, conectându-se la informații și oameni pe baza propriei curiozități și la urmă făcând lucruri care cu adevărat contează pentru ei. Lucruri minunate.

Dați-le copiilor acel 20% din timp pentru geniu în fiecare zi, și ei nu numai că vor fi mai conștienți și motivați ca elevi. Ei vor fi mai conștienți și motivați ca ființe umane, aplicându-și geniul lor în viață.

Sursa:

http://www.huffingtonpost.com/katherine-von-jan/unstructured-classroom_b_1024404.html

Katherine von Jan este CEO al RadMatter, compania care creează în mediul online, potrivirea între studenții talentați și companii, pentru a obține un succes răsunător. Având în spate aproape 2 decenii de inovație strategică, Katherine a ajutat companii din Forbes 500 să identifice, propună și realizeze oportunități îndrăznețe care contribuie la viitorul orașelor, educației, mass-media, mobilității, talentelor și muncii.

Obsedată de educație, Katherine este consilier strategic pentru universități și lideri din domeniul academic, autor al 101 Wacky Ideas for Reinventing Higher Education, precum și speaker în domeniile culturii, tehnologiei și inovației.

One thought on “Urmărește Pasiunea: Cere acel „20% din timp Google” la școală

  1. Pingback: Planuri de lecții și activități pentru Tehnica Mozaic (2) | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.