3 Moduri de a planifica pentru învățăcei diverși. Ce fac profesorii

Astăzi, revenim puțin la ideea de a împlini nevoile tuturor învățăceilor, cu un material dedicat diferențierii – în clase normale sau pentru educația specială, cu ideile pe care le-am găsit într-un articol publicat de John McCarthy în Edutopia, în 2015.

Acesta face parte dintr-o serie de articole pe care le vom traduce pe rând.

OZ-1jpg

În Vrăjitorul din Oz, Dorothy și echipa ei sunt atât de intimidați de personalitatea enigmatică a Vrăjitorului încât se chinuie să vorbească cu el pe picior de egalitate. Frica și frustrarea îi copleșesc așa că ei acceptă orbește misiunea sinucigașă de a o omorî pe Vrăjitoarea din Vest. În schimb, ei primesc fiecare comoara pe care o prețuiesc: o inimă, un creier, curaj, o cale de întors acasă. În mod ironic, ei deja au aceste daruri – ceea ce ei descoperă abia după ce descoperă cine este cel din spatele cortinei care pozează într-un vrăjitor țâfnos.

Instruirea diferențiată (DI) aruncă o vrajă asupra educatorilor despre cum pot ei să împlinească toate nevoile elevilor. Setul de abilități cerute pentru a diferenția pare mistic pentru unii și de neînțeles pentru alții în acest mediu al standardelor de stat și al testelor cu miză înaltă. Unde ar putea găsi cineva timpul? Realitatea este că fiecare profesor deja are uneltele ca să poată diferenția în moduri foarte eficiente pentru toți cei care învață. Am atins unele din aceste elemente în postările mai vechi din Edutopia, cum este cea despre ”ceața evaluărilor”.*

* https://www.edutopia.org/blog/differentiated-instruction-eliminating-assessment-fog-john-mccarthy

CER-1-3

Elementele Instruirii diferențiate (DI) mi-au fost prezentate prima oară de Carol Tomlinson , în Cum să diferențiezi instruirea într-o clasă cu abilități mixte (How to Differentiate Instruction in Mixed-Ability Classrooms), iar înțelegerea mea s-a aprofundat mai târziu mulțumită prietenului și mentorului meu, Dr. Susan Allan. Esența diferențierii stă în relația dintre profesor și elevi. Responsabilitatea profesorului este să conecteze conținutul, procesul și produsul. Elevii răspund la învățarea pe baza pregătirii/ disponibilității, intereselor și a profilului /stilului de învățare. În acest articol, vom explora rolul profesorului pentru planificarea eficientă a DI, iar în următoarele trei articole, ne vom uita la răspunsul elevilor.

CE-FACE-PROFESORUL-7

Conținutul, procesul și produsul sunt ceea ce urmăresc profesorii tot timpul pe parcursul planificării și instruirii. Acestea sunt ariile unde profesorii au o experiență extraordinară în toate, de la planificarea lecției la evaluare. Odată ce am înlăturat cortina despre cum pot fi diferențiate aceste trei arii, pentru a îndeplini nevoile diverse ale elevilor devine evident și ușor de făcut – pentru că a fost întotdeauna prezent.

CE-FACE-PROFESORUL-5

Diferențierea Conținutului

Conținutul este compus din cunoaștere, concepte și abilități pe care elevii trebuie să le învețe bazat pe curriculum. Diferențierea conținutului include utilizarea diferitelor formate de prezentare cum sunt video, texte, lecturi sau audio. Conținutul poate fi tranșat, împărtășit pe baza organizatoarelor grafice, abordat prin grupuri mozaic (jigsaw)** sau utilizat pentru a furniza tehnici diferite de rezolvare a ecuațiilor. Elevii pot avea posibilitatea să aleagă asupra a ce se concentrează din acest conținut, pe baza intereselor lor.

** http://www.readwritethink.org/professional-development/strategy-guides/using-jigsaw-cooperative-learning-30599.html

De exemplu, într-o lecție despre fracții, elevii ar putea:

Aceste exemple ar trebui să reasigure profesorii că diferențierea poate apărea în întregul grup. Dacă furnizăm o varietate de căi pentru a explora rezultatele conținutului, cei care învață găsesc diferite moduri de a se conecta (cu conținutul).

Businessman Writing the Word Content

Diferențierea procesului

Procesul (procesarea informației, n.n.) este modul în care elevii înțeleg conținutul, îi dau sens. Ei au nevoie de timp pentru a reflecta și digera activitățile de învățare înainte de a trece la următorul segment al lecției. Gândiți-v- la o sesiune de lucru sau un curs unde, spre sfârșitul sesiunii, te simți umplut plin ochi cu informații, poate chiar copleșit. Procesarea îi ajută pe elevi să evalueze ceea ce ei înțeleg și ceea ce nu înțeleg. Este de asemenea o oportunitate de evaluare pentru profesori pentru a monitoriza progresul elevilor.

De exemplu, având una sau două experiențe de procesare la fiecare 30 de minute de instruire alină sentimentul de saturație cu conținut. Reflecția este o abilitate puternică, dezvoltată în cursul experiențelor de procesare. Unele strategii includ:

Dintre aceste elemente de Instruire Diferențiată, experiențele de procesare sunt cel mai puțin utilizate. Începe cu oricare din aceste strategii prezentate, și vei vedea efecte pozitive pe termen lung asupra învățării.

CE-FACE-PROFESORUL-13

Diferențierea Produsului

Diferențierea Produsului este probabil cea mai comună formă de diferențiere.

  • Profesorii oferă opțiuni de format din care elevii aleg.

  • Elevii propun propriile concepte.

Produsele pot varia în complexitate pentru a se alinia cu nivelul respectiv al fiecărui elev. (Discut despre nivelul lor de pregătire într-un alt articol ***). Cheia pentru opțiunile de produs este să ai criterii academice clare pe care elevii le înțeleg. Când produsele sunt în mod clar aliniate cu obiectivele de învățare, vocea elevilor poate înflori, în timp ce ne asigurăm că este abordat un conținut semnificativ.

*** https://www.edutopia.org/blog/differentiated-instruction-readiness-resources-john-mccarthy

De exemplu, una din practicile mele favorite este să le dau elevilor trei sau patru opțiuni pentru produs. Toate, în afară de ultima opțiune sunt acele alegeri pregătite anterior pentru elevii care au nevoie să completeze o imagine a ceea ce trebuie făcut. Ultima opțiune este cu final deschis, o verificare în alb. Elevii concep o idee diferită de produs și o propun profesorului. Ei trebuie să arate cum opțiunea lor de produs abordează criteriile academice. Profesorul poate aproba propunerea așa cum este sau cu unele modificări. Dacă propunerea este prea în afara centrului de atenție, elevii lucrează pentru a dezvolta o nouă idee. Dacă ei nu pot veni cu o nouă propunere care să fie aprobată până la data stabilită, ei vor trebui să aleagă unul dintre produsele pre-stabilite.

CE-FACE-PROFESORUL-11

Țintește mai sus

Conținutul, procesul și produsul sunt elementele cheie are conceperii lecției. Din fericire, educatorii au multe instrumente de instruire care pot diferenția aceste arii principale ale instruirii, cum sunt aceste peste 50 de instrumente de social media (50+ social media tools), care le permit elevilor să răspundă prin următoarele trei elemente ale Instruirii Diferențiate (DI) în această serie:

Eu fac o activitate în care cer participanților să se ridice și să se întindă cât de mult pot. Ei o fac. Când vă gândiți la nevoile elevilor voștri, țintiți și mai sus în practica voatră – această tendință este în noi toți – iar elevii vor beneficia de asta.

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/differentiated-instruction-ways-to-plan-john-mccarthy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.