Să crești copii buni – un ghid propus de cercetătorii de la Harvard (2)

Continuarea articolului de ieri…

5. Extinde cercul de preocupări al copilului tău

De ce?

Aproape toți copii manifestă empatie față și le pasă de un cerc restrâns, al familiilor și prietenilor. Provocarea noastră este să-i ajutăm pe copii să aibă empatie și grijă față de cineva din afara acestui cerc, cum ar fi un copil din clasă, cineva care nu le vorbește limba, paznicul școlii sau cineva care trăiește într-o țară îndepărtată.

Cum?

Este important ca toți copiii să învețe să zoom in (sau, cum spun e românul, ”să intre în papucii celuilalt”), ascultând cu atenție și frecventând pe cei din cercul lor apropiat și să zoom out (să fie capabili să examineze o situație de la distanță), privind întregul tablou (tabloul în mare) și gândindu-se la gama variată de oameni cu care interacționează în fiecare zi. De asemenea copiii au nevoie să se gândească cum deciziile lor au impact asupra comunității. Încălcând o regulă a școlii, de exemplu, face mai ușor pentru alții să încalce regulile. În special în lumea noastră (mai) globală, este important de asemenea pentru copii să-și dezvolte preocuparea pentru oamenii care trăiesc în alte culturi și comunități.

caring-11

Încearcă asta:

  1. Confruntă copilul cu provocări. Încurajează copiii să ia în considerare perspectiva și sentimentele celor care pot fi vulnerabili, cum este un nou copil care intră în școală sau un copil care experimentează unele necazuri în familie. Dă copilului câteva idei simple de acțiune, cum ar fi să reconforteze un coleg care a fost hărțuit sau să intre în vorbă cu noul coleg.

  2. Să vezi perspectiva. Utilizează ziare sau povestiri de la TV pentru a începe conversații cu copilul despre greutățile și provocările altor oameni sau, mai simplu, diferite experiențe ale copiilor din altă țară sau comunitate.

  3. Să asculți. Accentuează împreună cu copilul tău importanța de a-i asculta realmente pe alții, acei oameni care pot părea neobișnuiți și care pot fi mai greu de înțeles imediat.

Happy mother talking to her daughter at home.

6. Promovează abilitatea copililor de a fi gânditori etici și persoane care fac schimbări pozitive în comunitățile lor

De ce?

Copiii sunt în mod natural interesați de întrebările etice și fixarea cu ajutorul acestor întrebări etice îi poate ajuta să-și dea seama, de exemplu, ce este dreptatea, ce datorează ei altora și ce putem face când avem un conflict de loialitate. Copiii sunt de asemenea interesați în a prelua roluri de lideri (conducere) pentru a-și îmbunătăți comunitatea. Multe dintre cele mai impresionante programe de construire a grijii și respectului și de a opri hărțuirea și cruzimea, de exemplu, au fost inițiate de copii și tineri.

Cum?

Poți ajuta copilul să fie un gânditor etic și un lider ascultându-l și ajutându-l să gândească de-a lungul propriilor dileme etice, cum ar fi, ”Ar trebui să o invit pe noua vecină la petrecerea de ziua mea când cel mai bun prieten al meu nu o place?” În același timp, poți furniza copilului tău oportunități să lupte cu nedreptatea în comunitățile lor și să-și întărească comunitățile în alt moduri.

caring-13

Încearcă asta:

  1. Să faci ceva. Încurajează copilul să întreprindă acțiuni împotriva problemelor care îl afectează, cum este hărțuirea pe internet sau colțul de stradă nesigur.

  2. Să te alături. Furnizează copilului oportunități pentru a se alătura cauzelor, fie că e vorba de reducerea numărului oamenilor fără adăpost, susținerea educației fetelor din țările în curs de dezvoltare, atragerea atenției asupra plângerilor privind animalele abuzate sau orice arie care este de interes pentru el.

  3. Să faci ”împreună”. Încurajează copilul nu numai să ”facă pentru” alții ci și să facă ”împreună cu alții”, lucrând cu grupuri diverse de elevi pentru a răspunde problemelor comunității.

    caring-18

  4. Să gândești cu voce tare împreună cu copilul tău. Începe o conversație despre dileme etice care reies din spectacole TV sau dă-i copilului dileme etice cu care să se lupte în timpul meselor sau în alte situații. Ce ar trebui să facă atunci când un coleg spune lucruri rele despre un alt copil? Când văd că cineva trișează la un test sau fură? Când au făcut ceva rău și le e frică să recunoască în fața părinților sau a celor care îi îngrijesc?

caring-12

7. Ajută copiii să-și dezvolte auto-controlul și să își gestioneze eficient emoțiile

De ce?

Deseori abilitatea de a fi grijuliu pentru alții este copleșită de mânie, rușine, invidie sau alte emoții negative.

Cum?

Îi putem învăța pe copil că toate emoțiile sunt Ok, dar unele moduri de comportare în acele momente nu sunt utile. Copiii au nevoie de ajutorul nostru pentru a rezolva aceste emoții în mod productiv.

caring-14

Încearcă asta:

  1. Identificarea emoțiilor. Numește pentru copil emoții dificile pentru el cum este frustrarea, tristețea și mânia și încurajează-l să vorbească cu tine despre motivul pentru care ei se simt așa.

  2. Trei pași către autocontrol. O cale simplă de a-l ajuta pe copil să-și gestioneze emoțiile este să practicați împreună trei pași simpli: Oprește-te, inspiră adânc pe nas și expiră pe gură și numără până la cinci. Încearcă asta când copilul este calm. Apoi, când îl vezi că este supărat, amintește-i de acești pași și fă-i împreună cu el.

    caring-17

  3. Rezolvarea conflictelor. Practică împreună cu copilul tău modul în care se pot rezolva conflictele. Gândește-te la un conflict la care tu sau copilul tău ați fost martori sau l-ați experimentat și s-a terminat prost, apoi jucați rolurile celor implicați, cu diferite moduri de a răspunde. Încearcă să obții înțelegerea reciprocă – ascultând și parafrazându-vă unul altuia sentimentele, până ce amândoi oamenii se simt înțeleși. Dacă copilul tău te vede experimentând sentimente dificile și este îngrijorat, vorbește cu copilul tău despre cum te descurci cu acestea.

  4. Trasează limite clare. Utilizează-ți cu înțelepciune autoritatea pentru a trasa limite clare. Explică cum limitele tale sunt bazate pe o preocupare rezonabilă și iubitoare pentru bunăstarea copilului tău.

caring-15

Să crești un copil grijuliu, respectuos și etic este și a fost întotdeauna dificil. Dar este ceva ce putem cu toții să facem. Și nici o muncă nu este mai importantă sau până la urmă mai răsplătită.

Sursa: https://mcc.gse.harvard.edu/parenting-resources-raising-caring-ethical-children/raising-caring-children

One thought on “Să crești copii buni – un ghid propus de cercetătorii de la Harvard (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.