7 Sfaturi de la Dr. Masaru Ibuka pentru părinți

Așa cum mulți dintre voi deja știți, primii ani din viață sunt astăzi considerați de toți experții în dezvoltarea copilului ca fiind cruciali. Din păcate, nu toți părinții înțeleg importanța educației timpurii și nu există la noi nici o școală care să le spună părinților ce au de făcut în primii trei ani de viață ai copilului, dacă vor să crească un copil inteligent și echilibrat emoțional. Majoritatea își pun speranța în modelele moștenite din familie și, mai ales, contează pe anii de la grădiniță, când educatoarele îi vor învăța pe copiii lor tot ce trebuie să știe ca să se descurce mai târziu la școală și în viață.

masaru-ibukaEi bine, unul dintre pionierii educației timpurii, Dr. Masaru Ibuka – a afirmat încă din secolul trecut că, ”La grădiniță e prea târziu!”.

Deși în principal om de afaceri, Dr. Masaru Ibuka (1908-1997), fondatorul companiei SONY, a fost pentru Japonia un promotor al educației pentru științe și al educației timpurii a copiilor. El a fost unul dintre cei care au gândit că educația științifică a noilor generații a fost esențială pentru reconstrucția Japoniei după cel de al Doilea Război Mondial.

De aceea, în prospectul Companiei SONY, era declarat cu claritate:

Misiunea noastră este să facem știința larg cunoscută în rândul publicului.

Încă din 1959 compania fondată de el a fost angajată în activități care să hrănească creativitatea copiilor care vor crea viitorul, prin susținerea unor programe educaționale în domeniul științelor. Compania lui Masaru a întemeiat Sony Fund for the Promotion of Science Education pentru a susține aceste programe.

În 1969, Sony a înființat EDA – un Centru pentru Dezvoltarea Activităților în educația timpurie, cu obiectivul de a încuraja dezvoltarea unui caracter echilibrat în rândul tinerilor și educarea părinților pentru a începe cât mai de timpuriu educația propriilor copii. De-a lungul activității sale, EDA a subliniat importanța relației mamă-copil și a unei bune dezvoltări emoționale.

3-years-too-late-7

Masaru Ibuka a scris și o carte, binecunoscută părinților care vor să crească un copil inteligent, intitulată ”Kindergarten is too late” (tradusă la noi ca ”La trei ani e prea târziu”).

Cartea sa a devenit cunoscută în toată lumea și a reprezentat o sursă de inspirație pentru mulți părinți care își doresc să aibă copii inteligenți.

Iar Sony Education Foundation susține în continuare atât programele de educație preșcolară, programele de educație pentru științe de la școlile elementare și licee, care să-i ajute pe elevi să-și hrănească curiozitatea, sensibilitate, creativitatea și pasiunea, precum și programe și campanii de educație pentru părinți.

Prin recentul progres în științele creierului, a devenit bine înțeles că multe experiențe impresionante din copilărie se acumulează în parte veche a cortexului și cultivă pasiunea la copil foarte mult.

Această descoperire este o dovadă că intuiția lui Masaru Ibuka a fost corectă.

3-years-too-late-4

Metoda de educație recomandată de Masaru Ibuka părinților, contrazice modelul tradițional din Japonia, care spune să lași copilul să facă ce vrea pentru ca, apoi, să începi să-l disciplinezi până ajunge să se conformeze normelor rigide ale societății japoneze.

Masaru Ibuka consideră că această abordare este profund greșită. În opinia lui libertatea absolută, lipsa de reguli din primii ani de viață, urmată de o presiune ulterioară prea mare asupra copilului poate doar să genereze rezistență din partea copilului și să-i inhibe talentele. Masaru Ibuka îi învață pe părinți să fie atât tandri, să-i arate dragoste și ocrotire, dar și să fie în același timp severi cu copilul – atunci când îi cer respectarea regulilor pe care ei trebuie să i le comunice copilului cu claritate și consecvență.

Apoi, odată cu dezvoltarea lui ca personalitate, treptat, părinții transferă responsabilitatea deciziilor către copil, demonstrând respect față de alegerile și voința lui.

Masaru Ibuka susține că este inutil să certăm sau să pedepsim un copil de 2-3 ani, deoarece deja la această vârstă copilul începe să dezvolte sentimentul demnității personale, de aceea, pedepsirea severă la această vârstă este deja problematică. Cu cât mai mult este certat și pedepsit, cu atât mai neascultător și capricios devine copilul.

Țineți minte că, constrângerea este cea mai proastă metodă de învățare.

Pentru a evita formarea unui astfel de cerc vicios, există o singură soluție – copilul trebuie să știe despre disciplină până la vârsta de un an de zile.

Copilul trebuie lăudat mai des, certat și pedepsit – mai rar. În orice caz, certarea copilului nu trebuie să îl umilească. El nu trebuie certat de față cu altă persoană. Grija față de dezvoltarea intelectuală nu presupune violență, ci trezirea interesului față de procesul de cunoaștere.

Scopul principal al dezvoltării timpurii înseamnă să previi apariția copiilor nefericiți.

3-years-too-late-3

Copilului trebuie să i se ofere posibilitatea să asculte muzică de calitate și să învețe să cânte la un instrument (vioară, pian etc.) nu neapărat pentru a crește un muzician remarcabil. El învață limbile străine nu pentru a se face un lingvist genial și nici măcar pentru a-l pregăti pentru o grădiniță sau școală primară „bună”.

Important este să dezvoltați în copil posibilitățile sale potențiale nelimitate, pentru ca să existe mai multe bucurii în viața lui și în lume.

3-years-too-late-9

Iată 7 sfaturi de la Masaru Ibuka pe care le poți urma în educația timpurie a copilului tău:

1. Stimulează copilul să învețe poezii. Creierul unui copil are capacitatea de a reține între 100 și 200 de poezioare mici. Cu cât mai mult este folosită memoria, cu atât aceasta se dezvoltă și funcționează mai bine. Specialiștii recomandă antrenarea capacității de memorare a copilului în perioada în care micuțului îi face plăcere să rețină diverse lucruri.

2. Ia copilul în brațe. Comunicarea și contactul fizic cu părinții influențează pozitiv nu doar intelectul copilului, ci îl formează ca pe o persoană receptivă și empatică. De altfel, Masaru Ibuka este de părere că nu poate exista un exces de comunicare și de interacțiune cu părinții. De asemenea, un bebeluș nu poate fi răsfățat dacă doarme împreună cu părinții și dacă aceștia îl mângâie frecvent.

3-years-too-late-10

3. Fă diverse activități cu copilul. Pentru cel mic este mai util și benefic să-și încerce abilitățile în diferite activități, cu un număr mare de obiecte decât să se ocupe de un singur domeniu. Pe de altă parte, însă, dacă există un interes real și dacă micuțul are succes într-un anumit domeniu, va căpăta încredere în sine și acest lucru îl va ajuta să persevereze și în alte domenii.

4. Oferă-i copilului cât mai devreme creioane colorate. Tot ce micuțul face cu mâinile – desenează, aruncă jucăriile, rupe hârtie colorată, – îl dezvoltă din punct de vedere intelectual și artistic. Cu cât mai devreme îi vei oferi copilului creioanele colorate, cu atât mai bune vor fi rezultatele. Mare grijă, însă, dacă vei interveni frecvent (cu replici de tipul „Ține corect creionul!”, „Merele trebuie să fie roșii sau galbene!”), îi vei împiedica dezvoltarea creativității.

5. Stimulează copilul să-și antreneze mâna stângă la fel de mult ca și pe cea dreaptă în joc, mâncare și în activitățile cotidiene.

6. Nu îi cumpăra micuțului prea multe jucării. Excesul de jucării îl face pe copil să nu-și poată concentra atenția. Dacă vrei să-i dezvolți copilului imaginația, gândirea ieșită din tipare și inventivitatea, evită să-i cumperi tot ce îți cere. În imaginația copilului, o bucată de lemn sau capacul de la un vas se pot transforma într-o căsuță din povești sau într-un vapor și acest lucru este cu mult mai interesant decât o jucărie scumpă din magazin care poate fi folosită într-un singur scop.

3-years-too-late-5

7. Oferă-i copilului ocazia să se miște cât mai mult. Plimbatul pe jos stimulează procesul gândirii și reprezintă un exercițiu extraordinar pentru intelect. De altfel, numeroase persoane talentate afirmă că, în timpul plimbărilor, le vin idei noi și inspirație.

3-years-too-late-8
În ceea ce îi privește pe copiii mai mari, în viziunea lui Masaru Ibuka este foarte important să le cultivăm o mentalitate similară cu cea a oamenilor de știință.

Iată care sunt caracteristicile unei mentalități orientate spre științe, pe care ar trebui să o cultivăm în mintea copiilor, conform ideilor lui Masaru Ibuka:

1. Wow! Ce straniu! O minte care e surprinsă, mișcată și provocată să imagineze de evenimentele care se întâmplă în jur.

2. O minte care iubește natura și este surprinsă și mișcată de minunile și frumusețea naturii.

3. O minte care îndrăgește animalele și plantele familiare, întemeiată pe importanța vieții și coexistența cu variate forme de viață și căreia îi pasă de oameni și natură.

3-years-too-late-64. O minte care învață să prețuiască lucrurile și învață calea potrivită de apreciere și compasiune ca ființă umană prin relațiile cu oamenii, lucrurile și evenimentele zilnice.

5. O minte care găsește bucuria în a se juca, a învăța și a trăi împreună.

6. O minte cu un sens al mirării care întreabă și se gândește ”De ce?”, ”Cum vine asta?” prin implicarea cu ”evenimentele familiare, oameni, lucruri și natură”. Curiozitatea și creativitatea hrănite din găsirea răspunsului și exprimarea bucuriei de a înțelege.

7. Bucuria de a gândi și crea și motivația de a termina ceva până la sfârșit, manifestată prin exprimarea gândurilor și ideilor cuiva în diferite moduri (expresie fizică, cuvânt, sunete și sculptură / pictură/ crearea de lucruri).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.