Am mai vorbit în câteva din articolele precedente despre învățarea bazată pe proiecte (PBL), școlile studio, unde elevii învață făcând și alte modele și metode de învățare participative.
Astăzi, vă prezentăm un proiect având ca temă studiile sociale, mai precis competențele intra-personale, cunoașterea de sine, psihologia adolescentului (o materie care, din păcate, este prea puțin abordată în școlile din România și din alte țări la nivelul învățământului gimnazial) și psihologia socială.
De exemplu, noi ne propunem doar să-i învățăm pe elevii de gimnaziu, la materia studii sociale, despre gândirea critică și drepturile copilului, educație interculturală, educație pentru cetățenie sau educație economico – financiară, toate extrem de utile, dar care nu pot fi pe deplin înțelese fără raportarea la sine și reflecția asupra propriei persoane.
Iar la noi, dezvoltarea personală și consilierea copilului au rămas doar materii opționale, care în cele mai multe cazuri nu sunt o prioritate pentru conducerea școlilor, din păcate, la fel cum este și cazul opționalului educație pentru sănătate (nu sexuală!!).
Iată mai jos exemplul de care vă vorbeam, pe care l-am descoperit într-un articol scris de Andrew Miller în Edutopia.
Nouă ne-a plăcut acest proiect și pentru că este asemănător cu unul dintre proiectele noastre de succes – Revista Generați@ XX1 – https://generatiaxx1.wordpress.com/
Elevii de clasa a opta de la școala de scriitori și-au predat singuri psihologia, scriindu-și propriul manual pe această temă.
Întotdeauna inspiră uimire și respect când elevii își asumă responsabilitatea unui anumit proiect și li se dă puterea de a-l conduce. Ei stabilesc obiective, delegă sarcini, conduc discuțiile și își critică munca unii altora ca și cum asta ar fi un proces normal. Tocmai am văzut așa ceva cu elevii de clasa a opta de la studii sociale de la Școala Americană din Shanghai, unde predau. Elevii din școala mea au fost angajați într-un proiect din clasa lor în jurul temei despre psihologie.
Deși asta poate părea să fie în afara curriculum-ului normal de studii sociale, profesorii au experimentat adoptarea Standardului de Stat pentru Cadrul Studiilor Sociale pentru colegiu.* Acest Cadru pune accentul pe cercetare și conținut și, de asemenea citează surse și comunică ideile care fac o diferență. Profesorii au modelat un proiect PBL (învățare bazată pe proiecte) în jurul întregului cadru (al standardului). Ei au ”săpat” în profunzime cadrul C3 și au descoperit că psihologia a fost inclusă explicit doar în clasele 9 – 12, dar că ”se fac eforturi pentru a integra mai bine științele comportamentale și sociale în nivelurile K-8” (Cl. 1 – 8).
” https://www.socialstudies.org/sites/default/files/c3/C3-Framework-for-Social-Studies.pdf
Acest proiect ar putea servi ca o introducere pentru acel conținut (pe care și-l propun decidenții; n.n.) Ceea ce face acest proiect puternic în mod speciale este că face conexiunea dintre psihologie și creierul adolescenților. Clasa a primit însărcinarea de a crea ghiduri pentru profesori, părinți și alți adulți, pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine de ce adolescenții fac ceea ce fac. De ce sunt somnoroși? De ce au probleme cu concentrarea? De ce pot să fie impulsivi din când în când?
Acestea sunt doar câteva din întrebările despre ceea ce doreau să afle și apoi să comunice descoperirile lor către publicul propus. În plus, ei au avut de oferit sfaturi și strategii care să susțină munca adulților cu adolescenții.
Elevii s-au împărțit într-o varietate de echipe – editori, manageri pentru social media, scriitori/ redactori și multe altele – pentru a crea publicații și a publica noutățile pe domeniul de Instagram ”Descoperind Creierul Adolescenților” – UnlockingtheTeenBrain**.
** https://www.instagram.com/unlocktheteenbrain/
Perspectiva elevilor
Iată cum echipa executivă a elevilor – editorul șef, doi directori artistici și doi dintre redactori și doi manageri de social media – descriu proiectul lor:
“Noi scriem o carte educațională despre psihologie, Descoperind Mintea Adolescenților. Patru ediții adresate unor audiențe diferite (părinți, profesori, adolescenți și comunitate) au fost scrise. Fiecare conține diferite sub-teme mergând de la inteligență la psihologia socială, iar fiecare sub-temă este astfel concepută pentru a ajuta o audiență specifică să înțeleagă creierul adolescentului. De exemplu, secțiunile din ediția profesorilor conțin informații și sfaturi pentru profesori. Sub-temele au fost scrise de grupuri diferite de elevi, care au făcut cercetări extinse asupra temelor lor.
“Am avut de asemenea o echipă executivă pentru a ghida majoritatea clasei, pe autorii de conținut, în procesul scrierii cărților. Echipa executivă este divizată în patru departamente sau grupuri. Departamentul artistic este responsabil pentru crearea machetei și copertei; managerii noștri de social media coordonează variatele conturi de media utilizate pentru promovarea cărților noastre; Redactorii se asigură că articolele noastre sunt perfecte la toate nivelurile; și, în fine, avem un editor-șef, marele boss.”
“Autorilor de conținut li s-au dat sarcini variate, începând cu selecția temelor pe care doreau să le cerceteze. Categoriile temelor au mers de la cele motivaționale la psihologia socială. După selectarea unei teme, autorii au lucrat în grupuri de câte patru pentru a scrie un articole despre cum tema aleasă se raportează la creierul adolescentului.”
“!Scriitorii și echipa executivă au învățat multe lucruri, iar cel mai important dintre acestea a fost managementul timpului. Desigur, ambele grupuri au învățat despre multe aspecte din domeniul psihologiei. În plus, ambele grupuri au învățat cum să colaboreze îndeaproape cu colegii, crescându-și abilitățile de cooperare și colaborare. Ambele echipe au învățat cum să depășească probleme cum sunt gramatica sărăcăcioasă și colegii leneși, construindu-și abilitatea de a rezolva probleme. Cu toate aceste provocări, în momentele cruciale întreaga clasă a fost capabilă să vină laolaltă și să funcționeze ca un tot. Proiectul a ajutat la construirea unor abilități de viață esențiale și a dat întregii clase ceva la care ei se pot referi cu mândrie.”
Perspectiva profesorilor
Profesorii Brad Evans și Matt Zeman și-au împărtășit și ei perspectivele:
“Ca profesori, învățarea noastră pentru acest proiect a avut două aspecte. În primul rând, ni s-a reamintit imediat că, cu cât transferăm mai multă responsabilitate elevilor noștri, cu atât mai grozave sunt rezultatele. Autoritatea clasei noastre a fost transferată echipei noastre executive, lăsându-ne nouă rolul de consultanți. Beneficiile creării de parteneriate au fost profunde și ne-a lăsat nouă dorința de a da mai multă împuternicire în mâinile clasei, cu orice ocazie vom avea.”
“Cea de a doua lecție a noastră a fost că stăpânirea materiei s-a îmbunătățit dramatic în rândul elevilor. Dacă ei s-au aflat în situația de a se chinui cu un concept, primii care au răspuns au fost micile echipe de autori, nu noi ca profesori. Acest mediu responsiv, colaborativ a fost de departe cel mai de succes vehicul pentru transmiterea de conținut față de orice altă metodă mai tradițională.”
“Evaluările noastre formative au fost un succes răsunător. Majoritatea covârșitoare a elevilor noștri a putut proba cu ușurință cunoașterea conținutului și să demonstreze aplicarea lui. Nouă ni s-a arătat din nou puterea proiectelor de a crea și adânci un mediu de învățare care satisface atât stăpânirea conținutului cât și creșterea abilităților de bază.”
Rezultatele finale
Sunt foarte mândru de acești elevi. Ei au investit o mulțime de timp învățând nu numai conținutul, dar și procesul și provocările publicării unui produs pentru lumea reală. Puteți afla mai multe despre proiect aici*** și puteți vedea versiunea pentru colegi (#1), versiunea pentru profesori (#2) și versiunea pentru părinți (#3) a cărții prin intermediul iTunes.
***http://cards.buildingculturebybuildingpractice.com/work/unlocking-teen-brain
#1 https://itunes.apple.com/us/book/id1230017256
#2 https://itunes.apple.com/us/book/unlocking-the-teenage-mind-teachers-edition/id1232239863?mt=11
#3 https://itunes.apple.com/us/book/id1229617704
Sursa: https://www.edutopia.org/blog/learning-by-doing-students-write-guide-teen-psychology-andrew-miller