Cum măsurăm Învățarea Socială și Emoțională?

Am vorbit în câteva din articolele trecute despre importanța dezvoltării abilităților social-emoționale și caracterului și despre rolul acestor abilități în economia modernă. Unul din aspectele importante, dincolo de stabilirea obiectivelor concrete și a modalităților prin care dezvoltăm aceste abilități în paralel cu cele academice, este cum evaluăm nivelul de dezvoltare al acestor abilități SEL și al caracterului.

De aceea, am căutat pentru voi un articol pe această temă și resurse care să vă ajute.

caracter-dev-5
Știm cu toții că orice ajunge să fie măsurat de obicei primește atenție și focus. În prezent nu există un mod practic, larg răspândit în toate școlile, de a evalua abilitățile social-emoționale și dezvoltarea caracterului copiilor (SECD). Sau există? Dacă cineva se uită la fișele de raportare ale elevilor, poate găsi pe ”partea cealaltă” a notelor, un set de comentarii despre comportament, caracter, pregătire, motivație și altele.

Comentariile profesorilor au fost furnizate de mult, alături de notele academice, pentru a recunoaște rolul esențial al multor abilități și competențe în performanța academică și potențialul viitor. Și noi știm că abilitatea academică și potențialul nu sunt întotdeauna legate direct. Cu toții am participat în comitete cu colegi care sunt extrem de inteligenți dar nu sunt membri productivi ai echipei – într-adevăr, acțiunile lor deseori împiedică munca colectivă. În lumea în care elevii noștri intră ca adulți, nu există nici un fie/ori al competențelor academice sau social-emoționale sau de caracter. Elevilor li se cer amândouă/și-și. De aceea, feedback-ul despre elevii din școli trebuie să incorporeze amândouă aspectele, sistematic și meticulos.

caracter-dev-6-fisaÎmbunătățirea fișelor de raportare

În articolul Cealaltă față a fișelor de raportare: Evaluarea dezvoltării sociale, emoționale și de caracter a elevilor, J.J. Ferrito, Dominic Moceri și cu mine am analizat comentariile de pe fișele de evaluare și omniprezentele lor liste descendente, și am găsit multe fisuri în sistemul prezent. Luând ceea ce am învățat, vă furnizăm un ghid (pe care îl puteți descărca aici*) pentru a vă analiza propriile secțiuni de comentarii din fișele de raportare.

* https://www.edutopia.org/resource/measuring-SEL-download

Partea bună a lucrurilor este că metodele curente sunt departe de a fi sistematice. Putem, ar trebui și e obligatoriu să facem mult mai bine evaluarea și raportarea despre SECD (dezvoltarea socială, emoțională și a caracterului), iar tehnologia pentru a face asta să se întâmple, există. Dar să faci orice schimbare în practica educațională – chiar cea mai evidentă și necesară – cere multor persoane să se uite la ceea ce fac și apoi să facă lucrurile diferit. Nu putem să luăm în considerare o astfel de cerință fără o justificare bine gândită. În această lumină, începeți prin a reflecta asupra următoarelor forțe conducătoare care cer schimbarea fișelor de raportare curente:

 • Cerințele pedagogice ale Standardelor Esențiale Comune de Stat (Common Core State Standards) și standardele asociate includ competențe social-emoționale și de caracter.

 • Profesorii deja alocă timp pentru completarea comentariilor din fișele de raportare dar aproape niciodată nu primesc un feedback concis bazat pe aceste comentarii.

 • Secțiunea de comentarii este deseori singura formă de clasificare a comportamentului elevului.

 • Deja sunt alocate fonduri pentru producerea și distribuirea fișelor de evaluare de trei-patru ori pe an (SUA).

 • Părinții și elevii ar putea primi un feedback asupra progresului elevului pentru a demonstra abilitățile specifice deja arătate de cercetare și practică influențea achizițiile academice, și de asemenea un feedback care identifică un număr de comportamente pozitive și negative.

 • Progresul elevului către dezvoltarea de abilități și/sau caracter considerate de școala voastră ca fiind cele mai semnificative pot fi urmărite individual, la nivelul școli sau al sectorului/județului (district).

 • Determinarea abilităților SEL și a caracterului poate fi utilizată ca un indicator primar al elevilor cu risc sau poate servi ca un model bun și resursă pentru colegii lor.

 • Clasificarea SEL și a caracterului se prezintă ca o oportunitate naturală de a scoate în evidență comportamentele pozitive. Există o mare diferență între “not bullying” (a nu hărțui / intimida) și a fi de fapt o valoare pentru clasa și colegii tăi.

Acestea pot deveni puncte importante pentru o discuție cu colegii voștri dacă luați în considerare ideea de a merge în această direcție.

caracter-dev-3

Încadrarea conversațiilor esențiale

Talentele elevilor individuali includ abilitățile lor academice, personalitatea, caracterul și abilitățile de relaționare și interacțiune. Putem utiliza SECD în fișele noastre de raportare pentru a încadra conversațiile esențiale, multiple – dintre elevi și profesori, profesori și părinți și părinți și elevi – care de petrec de-a lungul anului. Unele din cele mai importante dintre aceste conversații, în mod special cele dintre părinți și cei care îi au în grijă pe copii (bone, alt gen de persoane) care nu sunt acordați îndeaproape cu rigorile școlii, se învârt în jurul acelei ”celelalte fețe a fișelor de raportare”. Sistemul nostru actual de comentarii adresează prea rar acele comportamente despre care merită cel mai mult să vorbim, de exemplu acelea care sunt cel mai bine aliniate cu scopul final al educării viitorilor cetățeni ai societății noastre (vezi – https://creeracord.com/2016/09/06/obiectivele-educatiei-pentru-lumea-de-maine/).

caracter-dev-4

Integrarea dezvoltării SEL și a caracterului în fișele de raportare

În general, școlile ajung la decizia de a integra SEL și/sau caracterul în fișele lor de raportare în una din cele două moduri de mai jos:

 1. Școala și-a luat angajamentul de a construi competențele social-emoționale și/sau de caracter ale elevilor și acum dorește să aibă un sistem formal, explicit, sistematic de a evalua progresul.

 2. Școala realizează importanța SEL și/sau a caracterului pentru obiectivele ei mai largi de a dezvolta elevii pe deplin, încurajând achizițiile academice, promovând comportamentele pozitive și creând o cultură și un climat de învățare pozitiv.

În oricare din aceste cazuri, cel mai bun proces este să se creeze evaluări aliniate cu prioritățile școlii sau regiunii. Și, ceea ce este mai valoros, este într-adevăr procesul de dialog, conversații și selecție a priorităților și focusului pentru SECD. Sistemul rezultat este croit special pentru școala voastră și cu adevărat propriu comunității școlii. Nu este nevoie de nici o școală specializată sau personal din afară pentru a da calificative și a interpreta aceste evaluări, ceea ce reduce costul și crește eficiența utilizării expertizei școlii.

caracter-dev-7-fisaExemplele de indicatori pentru abilități SEL și caracter pot fi găsite în Ghidul downloadabil (vezi link-ul de mai sus). The Other Side of the Report Card furnizează un ghid de dezvoltare și exemple pentru toate nivelurile de clase pentru cum să concepi și implementezi un sistem de comentarii și o fișă de raportare aliniată la propriile obiective de SEL și/sau caracter, incluzând:

 • Exerciții ghidate de analiză a fișelor existente

 • Modele de fișe existente și concepte de fișe de raportare sugerate

 • Sfaturi pentru îmbunătățirea comunicării cu părinții

 • Studii de caz care scot în evidență provocările comune

 • Mărturii ale profesorilor și elevilor.

Noi știm că dezvoltarea social-emoțională a elevilor noștri este esențială pentru succesul lor în școală și în viață. Din moment ce contează atât de mult, ar trebui să ne gândim serios să o evaluăm într-un fel în care este mai bine aliniat cu teoriile, cercetările și utilitatea practică, decât sistemul curent de fișe de raportare ne permite acum.

Sursa: https://www.edutopia.org/blogs/how-do-we-measure-sel-maurice-elias

Maurice J. Eliaseste Profesor de psihologie și Director al Rutgers Social-Emotional and Character Development Lab (www.secdlab.org) și Director, al Collaborative Center for Community-Based Research and Service (engage.rutgers.edu)

caracter-dev-11
Notă – Dacă sunteți interesați să aveți acces la o traducere a Ghidului, vă rugăm să ne comunicați în comentariile de aici sau de pe pagina de Facebook.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.