Facem parte dintr-un consorțiu de lucru european – format din companii de specialitate, universități și organizații non-guvernamentale – care și-a propus să pună la dispoziția cadrelor didactice, studențior și formatorilor din diferitele medii de învățare, informații, modele de bună practică și instrumente de lucru legate de predarea în școli, licee și universități a temelor dezvoltării economice și sociale sustenabile.
În acest context, suntem interesați să aflăm părerile viitorilor noștri beneficiari – profesori, studenți (care vor deveni în viitor profesori) și formatori din mediul de afaceri sau ONG.
Vă rugăm să ne ajutați, intrând pe site-ul de mai jos – creat în cadrul unui proiect anterior, care s-a adresat specialiștilor și managerilor din industrie – și răspunzând la întrebările din chestionarul pe care îl veți găsi urmând acest link:
http://leadsus.bicero.com/research-main/market-analysis-2017
Întrucât proiectul pe care îl elaborăm este adresat viitorilor beneficiari din toate țările europene, chestionarul este formulat în limba engleză. Pentru cei care nu cunosc foarte bine această limbă, am tradus mai jos textul întrebărilor.
Majoritatea întrebărilor necesită doar alegerea unei opțiuni. Pentru întrebările care necesită un răspuns textual, Dvs. puteți completă răspunsul și în limba română.
Vă mulțumim anticipat pentru contribuție!
IDENTIFICAREA NEVOILOR DE CUNOAȘTERE în DOMENIUL PREDĂRII CUNOȘTINȚELOR DESPRE SUSTENABILITATE
Acest chestionar este parte a unei cercetări de piață care are ca scop identificarea nevoilor de cunoaștere și de pregătire/ formare în domeniul predării temelor de sustenabilitate ale cadrelor didactice din sistemul de educație pre-universitară – gimnaziu și liceu. T
Obiectivul cercetării este să identifice calea pentru a susține profesorii și formatorii pentru a putea preda temele sustenabilității în activitatea lor zilnică și pentru a integra noi teme de învățare în cursurile care sunt predate în diferitele școli/ licee.
Grupurile pe care le țintește această cercetare consistă în: Profesori, Studenți (care vor fi în viitor profesori), angajați care acționează în organizația lor ca Formatori, Manageri de resurse umane care dezvoltă programe de formare pentru angajații lor pentru a atinge un nivel de cunoaștere care corespunde mai bine nevoilor companiei.
Suntem interesați să știm dacă astăzi, în România și în alte țări europene, temele sustenabilității cum sunt: Schimbările climatice, Separarea deșeurilor, Eficiența energetică, Protecția apelor, Protejarea resurselor, Alimentația sănătoasă, Securitatea hranei, Stilul de viață sustenabil, Urbanizarea sustenabilă sau Egalitatea de gen și Protecția socială etc., sunt bine incorporate în portofoliul de formare curent al profesorilor din școli și, dacă nu este așa, ce fel de măsuri ar trebuie adresate pentru a crește cunoașterea.
Vă rugăm, implicați-vă personal în această cercetare! Noi asigurăm confidențialitatea răspunsurilor pe care le veți da.
Vă rugăm să marcați sau să formulați, acolo unde este potrivit, răspunsurile care se potrivesc cel mai bine cu opiniile Dvs., în concordanță cu munca pe care o faceți și cu dorința Dvs. De a crește o nouă cunoașterea în școli, pentru un viitor mai bun.
Pentru fiecare prioritate, selectați cu un click, una din cele cinci opțiuni care se potrivește cel mai bine nevoilor Dvs., utilizând scala de mai jos:
Scala: 1= nu este nevoie; 2= o nevoie slabă; 3= o nevoie medie; 4= o nevoie puternică; 5= o nevoie foarte puternică.
Întrebările marcate cu steluță roșie necesită obligatoriu un răspuns.
Pagina 1 a chestionarului
I. Informații despre nevoie de a crește cunoașterea despre Sustenabilitate.
În opinia Dvs….
1. Cât de important este pentru școli să acopere temele sustenabilității? *
Exemplu: Schimbările climatice, Utilizarea eficientă a resurselor, Alimentația sănătoasă, Securitatea hranei, Egalitatea de gen, Protecția socială etc.?
2. Credeți că profesorii din școli au nevoie de o cunoaștere și o înțelegere adecvată ale provocărilor de astăzi? *
De exemplu pentru schimbările climatice, care sunt cauzele, efectele etc.?
3. Credeți că schimbând atitudinile și dezvoltând noi abilități care să formeze noi caractere pentru tineri poate conduce la un viitor mai bun? *
4. Va rugăm, specificați ce fel de transfer de cunoaștere lipsește, unde putem noi ajuta?: *
__________________________________________________________________________
5. Credeți că profesorii au nevoie să adapteze formarea copiilor într-un mod inovativ, pentru a asigura o mai bună înțelegere și acceptare a noilor informații? *
6. Ați aprecia crearea un centru non-formal de educație pentru sustenabilitate? *
Un centru de învățare, unde vor fi disponibile metodele și instrumentele de coaching pentru adulți (profesori, studenți, angajați-traineri, HR manageri) și se vor desfășura sesiuni de tutoring (consiliere).
7. Credeți că transferul de cunoaștere internațional dinspre alte organizații cu experiență este benefic pentru a crește consistența în formarea pentru sustenabilitate? *
8. Credeți că temele Sustenabilitații trebuie adresate în formare în strânsă conexiune cu interesul economic, de mediu și impactul social? *
Ex. Când vorbim despre schimbările de mediu ne adresăm faptului că, consumul excesiv de combustibili poate crește rata emisiilor mașinii și poate crea un impact negativ și probleme de sănătate cetățenilor. Dar dacă ne gândim la soluția de a descrește consumul de combustibil, asta poate aduce beneficii economice datorită reducerii costului combustibilului dar în același timp poate să scadă impactul asupra mediului și sănătății umane.
9. Credeți că sectorul economic se va îmbunătăți dacă noi adresăm temele sustenabilității încă din primele clase de școală? *
Pagina 2 a chestionarului
II. Informații despre metodele de formare
1. Care este metoda cea mai potrivită de formare, orientare sau instrumentul care se potrivește cel mai bine nevoilor Dvs. (o singură opinie, vă rugăm)? *
(1) Prezentarea teoretică a cunoștințelor
(2) Cunoașterea teoretică + exemple de bună practică
(3) Cunoașterea teoretică + exemple de bună practică + multimedia/ gamificare
(4) Cunoașterea teoretică + exemple de bună practică + multimedia/ gamificare + coaching/tutoring
Pagina 3 a chestionarului
III. Vă rugăm să ne dați câteva informații despre Dvs.
Vârstă, poziție / ocupație etc.