Vă mai amintiți cele 10 chei ale învățării despre care vorbea Todd Wilmore? (https://creeracord.com/2017/02/14/10-chei-catre-cum-invatam-iv/) Una din aceste chei era învățarea din eșec, un subiect despre care vorbește și AJ Juliani în articolul de acum două zile, făcând o nuanțare interesantă între nereușită și eșec.
Iată ce spune el, plecând de la o întâmplare din viața lui de părinte.
Fiica mea și-a ridicat ochii, s-a uitat la mine și a spus, ”Nu pot s-o fac.”
M-am uitat înapoi la ea și i-am spus din nou să pună un picior pe placă, să împingă cu piciorul celălalt și apoi să pună piciorul cu care a împins sus pe placă, când aceasta se mișcă.
Era încercarea tipică a unei fetițe de șase ani de a învăța să meargă pe un skateboard.
“Nu”, a spus ea.. “Nu mai fac asta. Poți să mă împingi?”
Ar fi fost ușor pentru mine să o ajut să-și pună ambele picioare pe placă și să o împing ca să înceapă să se miște. Dar eu făcusem deja asta, iar acum după ce o ghidasem prin proces (și aproape că era să cad în timp ce îi demonstram) era timpul ca ea să continue să încerce dacă voia să facă vreun progres.
I-am spus “nu” și i-am cerut să încerce din nou, de data asta concentrându-se să obțină o împingere puternică pentru a putea fi în mișcare atunci când își pune al doilea picior pe placă.
Era vizibil supărată. Ea știa că aș fi putut să o ajut. Eu știam că aș fi putut să o ajut. Dar în mintea ei, ea nu vedea imaginea de ansamblu. Ea nu realiza că doar încercând (și nereușind) ea singură, nu va fi niciodată capabilă să meargă cu un skateboard fără ajutor.
Problema cu termenul eșec – “Fail-ure”
Ar fi ușor să spui că această situație este o ilustrare a ”de ce avem nevoie de eșec” în școlile noastre. În viața reală, încercăm ceva, nu merge, ne supărăm, dar trebuie să mergem mai departe.
Cu toate acestea, așa cum subliniază George Couros (The Innovator’s Mindset) în blogul său, ”eșecul nu este neapărat ceva pe care trebuie să-l celebrăm” * :
Înțeleg pe deplin ce spun educatorii când vorbesc despre ”eșec” și suntem pe aceeași lungime de undă. Acestea fiind spuse, povestea a ceea ce fac de fapt profesorii este interpretată eronat atunci când utilizăm termenul. Majoritatea oamenilor pe care îi cunosc și care apără acest termen fac tot ce stă în puterea lor să NU fie eșecuri și, din moment ce ei sunt educatori, asta înseamnă că fac totul pentru a insufla ”reziliență” și ”tărie de caracter” și în elevii lor. Dacă ei (sau elevii lor) eșuează? Absolut. Dar povestea nu trebuie să fie despre ”eșuare”, este despre ceea ce insuflăm noi în elevii noștri pentru a fi siguri că ei se ridică din nou. Asta este ceea ce noi trebuie să împărtășim.
* http://georgecouros.ca/blog/archives/3967
Știu că în recenta noastră cultură despre demarări (startup) și inovare s-a vorbit despre acceptarea eșecului, și eu am înțeles asta.
Dar eșecul (fail-ure) are în sine un sfârșit.
Nereușita (fail-ing) vorbește despre proces.
Ceea ce vrem în realitate de la elevii noștri nu este ca ei să eșueze, dar așa cum George subliniază mai sus, este ca ei să revină și să încerce din nou. Vrem ca ei să revizuiască și să reitereze pe baza a ceea ce au învățat din nereușită, totul pe calea unui succes real.
Adesea arăt acest video de mai jos când vreau să ilustrez diferența dintre eșec și nereușită. El (bărbatul din film) nu renunță când nu reușește. În schimb, el învață din fiecare greșeală și încearcă (reiterează) până se apropie din ce în ce mai mult de succes.
https://www.youtube.com/watch?v=zVrtp3rUS3s
*Notă: De obicei îl pun fără sonor din cauză că bărbatul folosește un anumit limbaj!
Totul despre nereușită
După ce am terminat o scurtă discuție în contradictoriu, fiica mea s-a urcat pe skateboard și a luat-o la vale pe aleea noastră. Și-a pus ambele picioare pe placă și se mișca repede. Apoi, aproape la fel ca într-un film, ea a încercat să oprească și a zburat căzând de pe placă pe spate.
Am încercat să o încurajez, felicitând-o:
”Ce treabă reușită, să-ți pui ambele picioare pe placă!”
N-a ajutat. Ea era supărată și mă învinovățea că din cauza mea căzuse de pe placă (ceea ce era parțial adevărat). Dar a doua zi era din nou pe placă încercând să-și dea seama cum să o oprească.
Învățarea, se pare, e contagioasă.
Atâta timp cât îi lăsăm să treacă prin întregul proces și îi susținem de-a lungul drumului cum putem mai bine, nereușita nu este un lucru rău.
Eșecul, pe de altă parte, nu include tăria de caracter, reziliența și acea atitudine de ”pot face” care face învățarea contagioasă.
Este o mică schimbare a unui cuvânt puternic, dar eu sper că este una la care ne putem uita, prin ochii celor care învață. Aici sunt nereușitele în drumul tău spre succes, și nu adăuga niciodată acel “ure” de la sfârșitul cuvântului fail (care înseamnă eșec)!
Sursa: http://ajjuliani.com/big-difference-fail-ing-fail-ure/