Iată și ultimele (deocamdată) chei propuse de Todd Wilmore către lumea fascinantă a învățării.
Zece perspective asupra învățării – Todd Wilmore
Învățăm prin periodizare
“Nu mi-am acordat suficiente pauze în timpul antrenamentelor pentru a mă reface. Nu am înțeles puterea periodizării”.
Alberto Salazar
Periodizarea este un termen legat de felul în care se antrenează atleții (și cum studiază muzicienii, dansatorii, n.n.). Implică înțelegerea unui proces de cicluri prin care trec atleții pentru a se pregăti pentru performanța înaltă. Practicile atleților, care se referă la macro-cicluri, meso-cicluri și micro-cicluri, sunt diferite în fiecare ciclu pentru a maximiza perfecționarea fizică.
Pentru cei care învață putem aplica aceleași principii. Macro-ciclul implică planificarea pe durata învățării. Poate avea anvergura de săptămâni sau luni. El implică un plan de a-i pregăti pe cei care învață să-și crească gradual capacitatea și profunzimea învățării. Designerii instrucționali și formatorii (trainers) înțeleg prin asta curriculum sau programă sau plan de instruire. Unde suntem noi cei mai slabi este la meso și micro-cicluri.
În meso-cicluri noi deseori eșuăm în a ne concentra suficient de profund asupra elementelor cheie ale învățării, iar absența acestora face ca învățarea viitoare să aibă mai puțin succes. Avem prea multe de acoperit așa că petrecem mai puțin timp pentru întrebările esențiale și ne așteptăm ca elevii sau adulții care învață să examineze singuri lucrurile în profunzime. Cu toate acestea, dacă vrem ca asta să se întâmple, trebuie să proiect6ăm activitățile și metodele prin care noi vrem să urmărim o învățare mai profundă. Predăm o idee într-un singur fel și vrem ca toată lumea ”s-o prindă” chiar dacă recunoaștem că nu toți cei care învață sunt la fel în ce privește captarea și conceptualizarea.
În fine, în micro-ciclul pentru învățare, vrem să planificăm sesiuni scurte. Evenimente de 45 de minute, în care primează lectura și (eventual) PowerPoint-ul, sunt prea lungi; cu toate astea le vedem tot timpul. Vrem să furnizăm învățarea „pe hălci”. Gândiți în termeni de 15 minute, activități concentrate, întrerupte de perioade de reflecție, discuție sau distracție.
Exemplu: Un meso-ciclu în designul instrucțional ar trebuie să includă livrarea aceleiași idei în moduri multiple, probabil printr-o poveste relevantă, o dezbatere și apoi din nou printr-o sarcină concretă. Un micro-ciclu ar putea implica 15 minute de lectură întreruptă de 5 minute de notare în jurnale, discuții pe perechi sau timp liber pentru învățăcei pentru a ”digera” ideile prezentate. Următorul micro-ciclu ar putea implica activități tip hands on, urmate de 5 minute de întrerupere unde 2-3 învățăcei își împărtășesc experiența cu grupul.
Învățăm prin experimentare
“Deoarece formarea mea muzicală a fost limitată, nu am fost niciodată restricționat de ceea ce muzicienii mai tehnici ar putea numi un cântec”.
Neil Diamond
Neil Diamond nu a fost presat sau inhibat de învățarea muzicii într-un anumit fel, rigid.
Asta i-a permis să experimenteze diferite căi de a scrie și interpreta muzica.
Foarte des în designul nostru instrucțional cădem în capcana credinței că datorită anilor noștri de experiență și practică, am ajuns să realizăm ”cele mai bune” și eficiente căi în să facem anumite lucruri. Și asta se reflectă în modul în care concepem și furnizăm învățarea.
Dacă nu doresc să permit elevilor/ studenților să încerce o nouă abordare sau să experimenteze cu o nouă formulă, o să produc clone mentale, care apoi devin mai de încredere decât altele, pe care le utilizez pentru a spune lucrurile ”într-un mod corect”, fiind mai puțin înclinat să o iau pe căi diferite.
Exemplu: Dă-le învățăceilor o idee generală sau vagă despre cum să creeze un modul de eLearning utilizând un software de design. Lasă-i să dea click, să mute lucruri și să creeze până ajung în punctul în care au descoperit ceva nou sau unde au cu adevărat nevoie de expertiza ta. Unul din cele mai dificile aspecte ale acestei abordări este să nu-i ajuți când simți nevoia de a interveni. Ia timp să experimentezi. Acordă-le aceste timp.
Povestea lui Karen
“Dacă vei căuta pe Google ceva despre designul instrucțional, rezultatele căutării tale vor include mii de programe de master și certificare, toate cu garanția că-ți vor da abilitățile necesare pentru a concepte un training/ un program de formare. Da, educația este importantă în design-ul instrucțional dar, să-ți înțelegi învățăceii prin experiență și învățare informală a fost cheia mea de a deveni o profesionistă desăvârșită în domeniu…
…Am petrecut mai mulți ani ca facilitatoare și prezentatoare; aceste experiențe de asemenea mi-au dat viziunea a ceea ce a funcționat la materialele prefabricate care mi s-au dat să le utilizez la cursuri, și ce n-a mers.
Am putut vedea după limbajul trupului și câteodată prin comentariile directe de la învățăcei unde conceptele au avut nevoie de mai multă fățuire și ce informații ar putea fi inutile. Am învățat să-mi adaptez materialele și metodele de livrare în timp ce îmi personalizam design-ul cursuluui pentru a le îndeplini nevoile…
…Am conceput (instruiri) pentru o instituție guvernamentală, un furnizor de servicii pentru farmacii, pentru vânzători de piese auto și pentru o companie de distribuție. Deși fiecare proiect a fost diferit, bazele unui design bun pentru fiecare rămân aceleași...
…Deci, cum am învățat eu să fiu un bun designer instrucțional? Continuându-mi educația printr-o varietate de experiențe, rămânând deschisă pentru a învăța și a aplica aceste experiențe și, cel mai important, punându-mă întotdeauna în pantofii celor care învață; așa am învățat să fiu un designer instrucțional grozav.”
(Karen Sieczka este designer instrucțional al GP Strategies Corporation și fondatoare a GrowingGreatIdeas.com, un website de formare și creativitate. Ea are peste 10 ani de experiență în consilierea unei largi varietăți de companii din industrie în designul și facilitarea personalizată și în programe de formare specifice.)
Învățăm din eșecuri
“Recent, am fost întrebat dacă aș concedia un angajat care a făcut o greșeală care costă compania 600,000$. Nu, replicat, pentru că tocmai am cheltuit 600,000$ ca să-l formez. De ce aș vrea ca altcineva să-i angajeze experiența?”
Thomas J. Watson
În majoritatea cercurilor, se înțelege faptul că marile idei și companiile de succes au apărut din încercări ratate. În acest timp al inflației de calificative, al nevoii ca toată lumea să fie un învingător, și reținerii de a da un feedback onest, riscăm să producem învățăcei care aleg abordarea sigură. Ne-am putea trezi cu învățăcei care nu sunt conștienți de slăbiciunile lor deoarece noi niciodată nu le-am spus care sunt acelea. Din nou și din nou am avut învățăcei care mi-au spus că nu au mai primit din altă parte acel gen de feedback onest și constructiv despre munca pe care le-am dat să o facă. Deși au fost câteodată dezamăgiți, ei mi-au mulțumit întotdeauna și mi-au cerut să continui. Nu mă bucur să critic munca unor persoane atunci când ei cred că au făcut bine, dar ăsta este rolul meu. Ca designeri noi trebuie să construim continuu și frecvent oportunități de evaluare formative în cadrul planificării noastre.
Ca instructori, nu trebuie să ezităm să spunem candid cuiva unde poate să se îmbunătățească.
Bonus – Numărul 11 – Învățăm răzbătând
“Mințile creative au fost întotdeauna cunoscute prin faptul că supraviețuiesc oricărui fel de formare proastă”.
Anna Freud
N-aș sugera niciodată că putem concepe și furniza formări proaste fără să ne îngrijorăm, deoarece ne așteptăm ca adulții să depășească asta. Dar este important să recunoaștem că există perioade când design-ul tău nu este potrivit și că nu ne-am acordat timpul să îi corectăm. Vom furniza formarea într-o zi în care nu suntem pregătiți și pe deplin deplin angajați. Nu vă îngrijorați. Acceptând în fața învățăceilor că este un ”training prost” demonstrează că nu suntem infailibili și nu suntem imuni la a fi umani.
O cale de a transforma asta într-un bun moment de învățare este să încurajăm un feedback onest în cursul sesiunii noastre, la fiecare oră sau de 3-4 ori pe zi. Dacă suspectați că ceva nu merge bine, opriți-vă și stați de vorbă cu învățăceii voștri. Lăsați-i să știe că este sigur să vă pună adevărul și ei vi-l vor spune. Apoi tu poți ajusta / corecta și trece mai departe.
Nu avem nici un exemplu aici. Cred că îți poți imagina unul propriu.
Povestea lui Shelby
“(Algebra) Un subiect foarte dificil pentru mine deoarece nu am făcut cunoștință cu ea înainte de colegiu. Am petrecut multe ori revăzând exemple până mi-am dat seama cum să le fac pentru a obține un răspuns corect. Am scris notițe cu exemple și am studiat formulele până le-am învățat pe de rost.
De asemenea am găsit un curs care era la trei ore distanță de casa mea și unde am stat patru nopți pe săptămână deoarece instructorul era atât de bun. El înregistrase pe DVD orele pe viu din clasele anterioare așa că noi puteam să recapitulăm materialul exact. În plus, școala avea tutori care erau de fapt instructori și unii chiar oameni de știință care erau foarte răbdători și disponibili să lucreze cu tine cu orele în care centrul era deschis, după ce ne terminam orele, până la 7,30 PM. Stăteam în centru de când se deschidea până la închidere. Unii din colegii mei de clasă veneau și ei și am putut obține ceva feedback de la ei.
A fost o experiență de învățare grozavă și am fost atât de norocoasă să am acele resurse valabile, chiar dacă a trebuit să stau la trei ore distanță de casă. Mulțumesc că mi-ai permis să povestesc despre această experiență de învățare minunată din viața mea!”
(Shelby Faucher este absolventă a cursului de Health Care Management la Saint Leo University și lucrează ca Physical Therapy Assistant, după ce s-a pensionat din serviciul de la Air Force.)
Deci iată ce avem.
Învățăm prin expunere.
Învățăm prin stăpânirea fricii.
Învățăm anticipând.
Învățăm uitându-ne la modele.
Învățăm punând întrebări.
Învățăm distrându-ne.
Învățăm din poveștile spuse.
Învățăm prin periodizare.
Învățăm experimentând.
Învățăm din eșecuri.
Învățăm răzbătând.
Unsprezece căi de învățare. Desigur putem adăuga la această listă până sunt 50 sau mai multe. Și probabil că așa voi face în lunile care vor urma.
Important este ca noi, ca designeri și instructori, să ne amintim să luăm în considerare aceste idei atunci când proiectăm sau furnizăm programe de învățare, poate vom vedea diferența în felul în care învățăm cu toții.
Mulțumiri speciale prietenilor și studenților mei care s-au oferit să împărtășească cu generozitate experiențele lor în realizarea acestei broșuri. Datorită faptului că am ajuns să-i cunosc de-a lungul anilor am ajuns să învăț și despre cum învățăm.
Sursele:
-
Caffarella, R. S. and Daffron, S. R. (2013). Planning programs for adult learners: A practical
-
guide. 3rd Edition. John Wiley & Sons
-
Harris, S. (Fall, 2003) An andragogical model: learning through life experiences. Kappa Delta Pi Record v. 40 no1, 38-41
-
Hatcher, T. G. (February 1997). The ins and outs of self-directed learning. Training and Development, vol. 51 (2), 35-39.
-
Guevara, J. R. (Spring-Summer 2002). More than a ‘bag of tricks:’ using creative methodologies in environmental adult and community education. Adult Learning, 13, 2-3. p.24(6).
-
Lohman, M. C. (Feb 2000, Vol. 20, Issue 2). Environmental inhibitors to informal learning in the workplace: A case study of public school teachers. Adult Education Quarterly
-
Zemke, R. and Zemke, S. (June 1995). Adult learning. What do we know for sure. Training, pp. 31-37
-
Caudreon, S. (March 1997). Can generation Xers be trained? Training & Development, vol. 51 (3), 22-26.
-
Nicoletti, A., & Merriman, W. (April/May 2007). Teaching millennial generation students. Momentum (Washington, D.C.). 38(2), 28-31.
Despre autor
Todd Wilmore are reputația de a ajuta oamenii să descopere cum să fie mai puternici și eficienți. În cariera lui de 20 de ani ca profesionist în învățare și dezvoltare profesională el și-a creat o reputație de incisivitate în identificarea nevoilor și soluțiilor. A adus o adevărată bogăție de idei și tehnici eficiente în diferite situații, și i-a ajutat pe oameni să le aplice.
Și-a câștigat cunoașterea despre procesele managementului oamenilor, facilitare, leadership, performanță și schimbare, prin ani de studii și experiențe și peste 16 ani de predare la nivel pre-universitar și universitar în Educație și Resurse Umane la Central Michigan University și Saint Leo University. Tpdd a susținut numeroase prezentări la conferințele naționale și profesionale (ASTD conferences) despre educație.
Pingback: Marea diferență dintre Fail-ing – ne-reușită și Fail-ure – eșec | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate