4 Lucruri pe care le fac Profesorii transformaționali

Într-un articol recent v-am spus câteva lucruri despre profesorii transformaționali și astăzi revenim cu traducerea unui alt articol, scris de Todd Finley în Edutopia, plus un link către mai multe informații despre Pedagogia Constructivistă, care să vă aducă ceva mai multe informații despre aceste concepte și modul în care ele pot fi transpuse în practica voastră.

constructivism-1
Cheia predării transformaționale nu este să reacționezi, ci mai curând o obsesie chinuitoare de a analiza și pregăti. Lee Shulman, așa cum spune Marge Scherer*, sugerează că profesorii experimentațiîn ciuda provocărilor enormedemonstrează:

O înțelegere cognitivă a modului în care învață elevii; pregătire emoțională pentru a relaționa cu mulți elevi ale căror nevoi variate nu sunt întotdeauna evidente; o cunoaștere a conținutului din care să extragă moduri diferite de prezentare a unui concept; și în fine, abilitatea de a lua decizii de predare și a acționa cu rapiditate în conformitate cu acestea.

* http://www.ascd.org/publications/educational-leadership/feb10/vol67/num05/What-Your-Master-Teacher-Knows.aspx%22%20%5Ct%20%22_blank

Deci, cum fac ei asta? Hai să o luăm pe bucățele.

constructivism-4

1. Profesorii transformaționali creează experiențe constructive

Instructorii (formatorii/ profesorii/ educatorii) tind să utilizeze două din aceste orientări educative:

 1. Profesorii tradiționali transmit: Ei consideră că ”rolul profesorului este să pregătească și să transmită informația celor care învață” iar ”rolul învățăceilor este să o recepționeze, să o memoreze și să acționeze în conformitate cu această informație”.

 2. Profesorii transformaționali transformă: Ei creează un mediu unde elevii sunt angajați activ în dezvoltarea cunoașterii și abilităților, a gândirii critice, a abilităților de ordin înalt, iar comunicarea este facilitată de instructor.

Este dificil să realizezi o predare transformațională fără să înțelegi și să implementezi Pedagogia Constructivistă** – facilitând experiențe aplicative – unde studenții construiesc înțelegerea prin învățare activă. Cu toate acestea, lista de mai jos sugerează unele tactici:

[ ** Ce este constructivismul?

Constructivismul este în esență o teorie – bazată pe observație și studii științifice – despre modul în care învață oamenii. Ea spune că oamenii își construiesc înțelegerea și cunoașterea lumii prin experimentarea unor lucruri și reflectând asupra acestor experiențe. Când întâlnim ceva nou, trebuie să reconciliem asta cu ideile și experiențele anterioare, poate schimbând ceea ce credem, sau poate înlăturând noua informație ca fiind irelevantă. În orice caz, suntem creatori activi ai propriei cunoașteri.

În clasă, viziunea constructivistă a învățării poate indica spre un număr de practici diferite de predare. În cel mai general sens, înseamnă de obicei încurajarea elevilor/ studenților de a utiliza tehnici active (experimente, rezolvarea de probleme din lumea reală) pentru a crea mai multă cunoaștere și apoi pentru a reflecta și vorbi despre ceea ce fac ei și cum s-a schimbat înțelegerea lor. Profesorul se asigură că înțelege concepțiile pre-existente ale elevilor/ studenților, și ghidează activitatea pentru a se adresa acestor concepții și apoi pentru a construi pe baza acestora.]

** http://www.thirteen.org/edonline/concept2class/constructivism/

constructivism-3

Cum arată Predarea Transformațională?

 1. Pune-i pe elevi / studenți să pună întrebări și să rezolve probleme ale lumii reale.

 2. Întrebările trebuie să le ceară elevilor / studenților să:

  • Analizeze

  • Sintetizeze

  • Creeze

  • Empatizeze

  • Interpreteze

  • Se refere la cunoștințele fundamentale

  • Apere perspectivele alternative (debate)

  • Determine ce știu și ce nu știu

 3. Organizează elevii/ studenții în grupuri de învățare.

 4. Sparge învățarea în segmente care pot fi gestionate prin modelare și stăpânire.

 5. Ghidează, facilitează, provoacă și susține.

constructivism-2

Profesorii constructiviști se concentrează pe îmbogățirea perspectivei elevilor / studenților asupra conținutului, facilitându-le experiențe bogate. Aceste teme apar în cercetarea condusă de Grant Wiggins (de care am pomenit în articolul trecut – Elevii învață mai bine când tu faci asta…) în care elevii de liceu au fost rugați să completeze fraza ”Învăț cel mai bine când profesorul…” Unul din elevi a scris următoarele:

Învăț cel mai bine când profesorul este aplicativ (hands on) și nu doar îmi vorbește. Ei trebuie să fie interesați de ceea ce predau și să încurajeze discuțiile cu clasa. Nu numai că asta ne încurajează să utilizăm ceea ce am învățat, ne ajută de asemenea să vedem informația într-un mod diferit”.

constructivism-7

2. Instructorii transformaționali predau ca oameni de știință, artiști și eseiști

Profesorii transformaționali știu că predarea artistică fără știință este lipsită de eficacitate, iar predarea științifică fără latura estetică este lipsită de viziune. Dr. David Elkind, expert în psihologia copilului spune, ”Arta vine din personalitatea, experiența și talentul profesorului. Știința vine din cunoașterea dezvoltării copilului și a structurii curriculum-ului.” Arta și știința predării lucrează în armonie. Richard Bankert, profesor de științe pentru clasa a opta scrie, Cei mai buni profesori sunt artiști care cunosc știința predării.”

În contrast cu profesorii imaturi care umplu 90 de minute de clasă cu activități (și ignoră obiectivele țintă), un profesor transformațional tratează acele 90 de minute ca pe un eseu elocvent meșteșugit – cu un scop clar și un simț unic al stilului, un început și un sfârșit memorabil, o secvență logică, conținut important, tranziții sprintene și pasiune contagioasă. Împreună, aceste caracteristici conving elevii / studenții că învățarea conținutului și abilităților contează cu adevărat.

constructivism-8

3. Profesorii transformaționali modelează gândirea simfonică

Pentru a fi eficient în dezvoltarea continuă a potențialului uman, profesorii trebuie să manifeste ceea ce Daniel Pink numeștesymphonic thinking(gândirea simfonică) – analizarea/evaluarea critică și sintetizarea noilor idei. Cineva cu abilități de gândire simfonică (symphony thinking skills***) este capabil să facă următoarele:

 • Înțelege conexiunea logică dintre idei.

 • Identifică, construiește și evaluează argumente.

 • Detectează inconsitențele și greșelile comune de judecată.

 • Combină diferite idei pentru a forma un concept nou.

 • Identifică relevanța și importanța ideilor.

 • Reflectează asupra justificării credințelor și valorilor unui individ.

Nimeni nu spune ca aceste lucruri sunt ușoare. Dar când profesorii modelează (demonstrează) gândirea simfonică și elevii/ studenții o interiorizează, absolvenții sunt mai capabili să prospere în noua economie, în conformitate cu Pink.

*** https://sites.google.com/site/pinks6senses/symphony

https://www.youtube.com/watch?v=Yyah49_Oz78

constructivism-5

4. profesorii transformaționali facilitează strădaniile constructive

Este greu să nu-i salvezi pe copii când ei te imploră să-i ajuți. Dar un instinct altruist al instructorilor ar putea sta în calea învățării. Într-un articol din Wired Magazine, “Telling You the Answer Isn’t the Answer,” (Să le dai tu răspunsul nu este răspunsul) Rhett Allain explică de ce lăsându-i pe elevi /studenți să se angajeze în strădanii productive este o abordare, nepopulară și necesară a instruirii:

Dacă o persoană are probleme într-un exercițiu de haltere? În loc să-i dai alte exerciții, ai putea ajuta acea persoană să ridice haltera. Nu-i așa? Nu, asta nu ar fi de fapt util. Cu toate acestea, dacă eu împing picioarele acelei persoane doar puțin, ea se va strădui și va exersa în continuare.”

Avertisment: permițând să se petreacă strădanii constructive va consuma mai mult din timpul orei. Dar reținerea este subminată atunci când învățarea este fără dificultăți. Strădaniile intenționate de astăzi înseamnă mai puțină re-predare mâine!

Permițând să se petreacă strădanii productive, utilizând instruirea artistică și științifică, modelând gândirea simfonică și încurajând elevii/ studenții să pășească în rezolvarea constructivistă de probleme poate conduce la acel Holy Graal (potirul sfânt) al predării transformaționale: epifania (revelația).

Sperăm să ne povestești despre predarea transformațională pe care o aplici, în comentariile de mai jos sau pe pagina noastră de Facebook.

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/big-things-transformational-teachers-do-todd-finley

PhD Todd Blake Finley, este profesor titular de Limba Engleză la East Carolina University.

El a predat engleza la clasele elementare și la clasele 7-12 și a participat la dezvoltarea Tar River Writing Project. A fost selectat în 2014 și 2015 de Huffington Post printre primii 12 profesori din lume care publică articole pe teme legate de educație pe blogul propriu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.