Cum să devii și să rămâi un Profesor Transformațional

Înainte de a vă prezenta articolul publicat în Edutopia de David Cutler, considerăm necesar să vă spunem câte ceva despre Profesorul transformațional.

transformational-3Ce-l definește?

– înțelegerea cognitivă a modului în care învață elevii

– pregătirea emoțională pentru a relaționa cu mulți elevi ale căror nevoie variate nu sunt întotdeauna evidente

– o cunoaștere profundă a conținutului materiei din care poate extrage moduri diferite de prezentare a unui concept

– abilitatea a a lua decizii de predare rapide și de a acționa conform acestora.

Care este diferența între metodele profesorilor tradiționali și cele ale profesorilor transformaționali?

  1. Profesorii tradiționali transmit: Ei consideră că ”rolul profesorului este să pregătească și să transmită informația celor care învață” iar ”rolul învățăceilor este să o recepționeze, să o memoreze și să acționeze în conformitate cu această informație”.

  2. Profesorii transformaționali transformă: Ei creează un mediu unde elevii sunt angajați activ în dezvoltarea cunoașterii și abilităților, a gândirii critice, a abilităților de ordin înalt, iar comunicarea este facilitată de instructor.

Profesorii transformaționali creează experiențe constructive.

transformational-1

Și acum, iată articolul lui David Cutler, tradus de noi.

Oricât ai fi de talentat, nimeni nu s-a născut profesor. Șlefuirea măiestriei necesită grijă și eforturi semnificative, nu doar din partea individului, dar și din partea școlii, în întregul ei.

Deși experiența contează, ea contează doar dacă profesorii – indiferent de cât de mult au fost, el sau ea, în clasă – sunt determinați să se dezvolte profesional continuu pentru a-și reface statutul de profesor transformațional. Urmând aceste linii, chiar și după o decadă petrecută la clasă, nu pretind că sunt dincolo de orice critică – nici pe departe. Cu toate acestea, aș dori să ofer unele sfaturi despre străduința continuă spre perfecțiune, oricât de problematic va rămâne întotdeauna acest scop.

transformational-5

Împărtășește constant cele mai bune practici

Ca prim pas, lucrează în direcția recunoașterii că, nu contează cât timp ai fost în clasă, va fi întotdeauna altcineva care este mai eficient la un anume aspect al predării. Când am fost profesor în primul an, un coleg veteran m-a întrebat cum am trezit un interes atât de puternic elevilor mei despre Revoluția Americană, ceva pe care el se chinuia să îl obțină. I-am împărtășit planul meu de lecție, care culmina cu o dezbatere formală despre întrebarea dacă coloniștii acționaseră just în a se ridica împotriva domniei britanice. Trecând mai departe, m-am simțit mai încrezător și confortabil în a-i cere acelui coleg ajutorul pentru a obține un feedback scris de calitate, domeniu în care acel coleg excela.

transformational-2

Găsește un mentor de încredere

Indiferent de cât de multă experiență ai, este crucial să-ți găsești și să te bazezi pe un confident de încredere. Ca nou profesor, mi-am petrecut nenumărate ore vorbind cu colegii despre cele mai bune practici și despre unde mă temeam că aș putea eșua. Nu o dată ei m-au judecat sau au sugerat că orice aș fi făcut (sau nu aș fi reușit să fac, după caz) nu mai poate fi reparat. În schimb, ei mi-au oferit sfaturi bine gândite despre cum aș putea face lucrurile diferit. Indiferent de subiect, apreciez perspective proaspete de la profesori noi și veterani despre cum să devin și mai bun în munca pe care o fac. Nimeni nu are monopolul ideilor bune.

transformational-7

Fă observații în alte clase

Fac tot ce pot mai bine pentru a-i observa pe alți profesori în acțiune. Anul acesta am beneficiat din urmărirea unui coleg care injecta umor în orele lui de Limba engleză pentru a cultiva un mediu de învățare mai relaxat dar eficient. La rândul meu, am încercat să ating un echilibru similar în clasa mea de istorie, ceea ce a ajutat elevii să se simtă mai puțin speriați de a-și împărtăși ideile și de a învăța din greșeli. Sunt de asemenea la fel de recunoscător că mi-am putu observa colega care îi învață franceza pe elevii pe care îi instruiesc și eu. E posedă o fermitate blândă la care învățăceii răspund, dar și mai important, elevii știu că ei îi pasă de ei – și ei nu vor să o lase pe profesoara lor să fie dezamăgită sau ca ei să se lase pe tânjală.

transformative-educationppt-st11-8-638

Schimbă lucrurile

Am observat de asemenea alți profesori pentru a vedea dacă ei schimbă lucrurile, mai ales când ajung să mă simt prea confortabil într-o rutină. Cu siguranță este mai ușor să predai după aceleași cărți și același conținut în fiecare an, dar este de asemenea incredibil de plictisitor, iar asta te poate duce la burnout (epuizare nervoasă). Vara aceasta am lucrat la restructurarea curriculum-ului de Istorie Americană pentru a se potrivi mai bine cu ceea ce elevii mei învață și fac la clasa de Literatură Americană. De exemplu, când juniorii învață despre Războiul Rece în clasa mea, ei vor citi Watchmen, de Alan Moore la clasa de engleză – o nuvelă care a câștigat un premiu pentru literatură – care evidențiază multe din fricile și tensiunile Războiului Rece. Pentru amândouă clasele, elevii vor completa un proiect (pe care îl vom determina împreună) pentru a-și etala înțelegerea.

transformational-9

Modelează utilitatea a ceea ce predai

În conformitate cu schimbarea lucrurilor, mă uit întotdeauna la noi căi pentru a modela utilitatea a ceea ce predau. Mai mult decât oricând, elevii vor să știe cum pot aplica în lumea reală ceea ce învață în clase. În Istoria Americană, eu continui să mut accentul de la memorizarea brută, favorizând activitățile care cer o gândire clară, analitică – o unealtă esențială pentru orice traseu pe care elevii mei îl vor urma în universitate sau în carieră. În majoritatea evaluărilor, eu permit elevilor să-și aducă caietul de notițe. Este mai puțin important în era Google să evaluezi ceea ce știu (pe de rost) elevii. În schimb, sunt mai semnificativ interesat de cât de mult pot înțelege din toată această informație care stă la dispoziția lor și le mai spun clar că, arta de a știi să scrii bine joacă un rol semnificativ în succesul lor viitor.

transformational-8

Să-ți pese dincolo de ceea ce predai

Pentru a-mi motiva elevii spre succs, mp străduiesc să le arăt că-mi pasă de ei dincolo de clasă. Fac tot posibilul să-i însoțesc în excursii, la evenimente sportive și să vin la piesele or de teatru sau alt fel de producții. Vă sfătuiesc să urmați the Model United Nations Club*, care îmi permite să-mi împărtășesc pasiunea pentru diplomație și stimularea schimbării. De asemenea, ca antrenor (coach), merg de-a lungul țării pentru a ajuta elevii să vadă că prețuiesc un corp sănătos la fel de mult ca și dezvoltarea unei minți curioase. Cei mai buni profesori transformaționali pe care îi cunosc au o profundă înțelegere a modului în care rolul lor transcende mult dincolo de orice subiect pe care ei îl predau. Astefle de profesori au imăactul cel mai durabil asupra elevilor lor, mut după absolvire.

* http://bestdelegate.com/what-is-model-united-nations/

Cum altfel poate cineva deveni un profesor transformațional? Ne-ar face plăcere să auzim ce gândiți în comentariile voastre de aici sau de pa pagina noastră de Facebook.

David Cutler este profesor la Brimmer and May în Chestnut Hill, Massachusetts, unde predă Istoria SUA și jurnalismul. El coordonează de asemenea Centrul de scriere unde lucrează ca volunntari elevii. Este mândru să lucreze ca Teacher of the Future pentru National Association of Independent Schools, și ca PBS Digital Innovator.

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/become-and-remain-transformational-teacher-david-cutler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.