10 Chei către… Cum învățăm (I)

how-we-learn-1Vă spuneam într-una din postările pe Facebook-ul CREER că mi-am dorit să primesc cadou trei cărți interesante, pe care vreau să le traduc pentru voi, prietenii CREER.

Ei bine, pachetul a sosit și am fost extrem de bucuroasă să încep să le parcurg.

Una din aceste cărți se intitulează ”Cum învățăm (How we learn) – Adevărul surprinzător despre când, unde și de ce se întâmplă” de Benedict Carey și a venit împreună cu un E-book pe care am îngăduința de a-l împărtăși cu voi. Iată mai jos traducerea primului fragment din acest E-book, intitulat Keys to How We Learn.

De la skateboarderi la muzicieni, la oameni obișnuiți: Zece perspective asupra învățării

Todd Wilmore

Introducere

Înainte de a discuta despre lucrurile din interiorul și exteriorul planificării clasei, design-ului (proiectării) unui training sau dezvoltării unui curriculum, putem să cădem de acord că structura tehnică, mecanică nu este nici pe departe așa de importantă pe cât credem?

De câte ori ați avut un plan de lecție și l-ați urmat literă cu literă?

Cât de des ați decis, la jumătatea unui workshop, să ajustați programul deoarece nu mergea așa cum vă propuseseți? Da, se întâmplă multora dintre noi.

Oamenii nu răspund nici măcar celor mai bune planuri de învățare în exact modul în care vrem noi. De fapt, cu cât încercăm mai din greu să forțăm indivizii să se potrivească unui program formal, cu atât mai mult vom întâmpina rezistență. La urma urmelor, chiar conceptul de învățare în spații formale, organizate și structurate este vechi de abia aproximativ un secol. Timp de secole înainte, oamenii învățau pe căi multiple, să creeze, construiască, proiecteze, crească și ridice lumea din jurul lor.

Așa că această carte nu este despre viziunea unui proces de învățare tehnic, orientat.

Nu vom explora cum să scriem obiective de învățare mai bune sau cum să structurăm o lectură mai bună. Ceea ce vom face este să ne uităm la învățare din perspectiva oamenilor obișnuiți, care nu sunt educatori, care au reușit în viață într-un grad sau altul și care au ceva de împărtășit din perspectivele lor. Este vorba despre un skateboarder și un aruncător de baseball, un regizor de film și un CEO (director executiv).

Și vei descoperi și o poveste ocazională de la o persoană nu atât de faimoasă, dar în mod egal de succes, care s-a oferit să-și împărtășească povestea cu mine, ca un mod de a contribui la înțelegerea noastră despre modurile în care învățăm.

authentic-learning

Cum învățăm?

Învățăm prin expunere. Învățăm prin stăpânirea fricii. Învățăm anticipând. Învățăm uitându-ne la modele. Învățăm punând întrebări. Învățăm distrându-ne. Învățăm din poveștile spuse. Învățăm din periodizare. Învățăm experimentând. Învățăm din eșecuri. Învățăm răzbătând.

baz-luhrmann-image

1. Învățăm prin expunere.

baz-luhrmannTatăl meu s-a asigurat că voi avea niște niveluri de educație – de la dansul de salon la pictură, training de comando, teatru, magie.

Baz Luhrmann

Baz Luhrmann este regizorul cel mai bine cunoscut datorită filmelor Romeo + Juliet (1996); Moulin Rouge! (2001); Australia (2008); și The Great Gatsby (2013).

Poate că datorită acestor multe niveluri ale lui de învățare și-a dezvoltat talentele creative.

În orice caz, s-a scris mult despre importanța expunerii oamenilor la un număr de resurse și niveluri de învățare pentru a le dezvolta abilitățile. De la Caffarella și Daffron (2013) la Guevara (2002) știm că oamenii cresc în abilitatea de a aplica noi abordări la probleme și situații vechi învățând în diferite locuri și prin subiecte noi.

Depinde de proiectanții de instruire și de instructori să creeze mediul și situațiile în care oamenii sunt expuși la mai mult decât lucrurile familiare și ușoare.

Depinde de individ să fie dornic să se plaseze pe sine în circumstanțe și arene noi, și să fie dornic să găsească căi pentru a adapta nefamiliarul cu familiarul.

Exemplu: Dacă ai o clasă de adulți, pune-i să se întâlnească într-o locație departe de clasă. Dă-le o însărcinare la care pot lucra împreună sau singuri și lasă-i singuri într-o grădină zoologică, într-o cafenea sau mall pentru a găsi noi conexiuni și moduri de gândire.

Dacă ești un individ, fă-ți o practică din a-ți schimba rutele, în a schimba rutine, din a vizita locuri în care altfel nu ai merge. Uită-te după posibilități.

kelly-speakinginsights_waldo

Povestea lui Kelly

Îmi amintesc momentul în care mi-am luat masteratul în management la Școala Superioară Navală (NSA) și cineva din clasa noastră a spus: ”Gradul nostru este la un pas de un MBA. Mai lipsește doar cursul de marketing.

Când mi-am început propria afacere, mi-aș fi dorit să am acel curs de marketing!

Cum am învățat să-mi promovez afacerea pe piață a fost prin expunerea la oamenii și programele cu Georgia Chapter de la National Speakers Association. Acolo erau câțiva vorbitori frumoși care au vorbit despre temele de marketing – posterele, blogging, social media, optimizarea motoarelor de căutare, mail direct, vorbire, scriere de articole și așa mai departe. Am învățat atât de mult încât am găsit asta copleșitor și greu de implementat (pus în practică). Până la urmă am început să le împart pe bucăți și să le iau una câte una și m-am întors spre colegi pe care i-am întâlnit la NSA pentru a căpăta îndrumare de-a lungul drumului.

E mai ușor acum, deși încă mai am multe de învățat.. mai mult decât m-ar putea învăța un curs de marketing de la un MBA!”

kelly-van(Kelly Vandever ajută liderii de business să obțină rezultatele pe care le doresc cu prezentările lor de afaceri. Ea oferă discursuri și sesiuni de conferințe; workshop-uri, webinarii (seminare online) și evenimente de training; dezvoltare de slide-uri, discuții tematice, evenimente de promovare prin social media și altele.

Kelly a petrecut mai mult de 11 ani studiind arta și știința vorbirii în public. Ea a fost numită antrenorul de top (coach) pentru statul Georgia de către Toastmasters International și selectată ca Toastmasters of the Year în Georgia.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.