10 Chei către… Cum învățăm (II)

Iată următoarele 3 Chei, ilustrate de poveștile unor persoane interesante și/sau influente, din diferite domenii sociale, care ne vorbesc despre cum învățăm.

2. Învățăm stăpânind frica

curt-schillingÎnainte de a mă arunca în orice joc, de la antrenamentul de primăvară până la Jocul 7 din World Series, sunt speriat de moarte”.

Curt Schilling

Curt Shilling este aruncător pentru echipa de baseball Red Sox din Boston, care se numără printre marile echipe ale Ligii Mari. A fost un actor important în câștigarea campionatului World Series din 2004. Puțini oameni ar putea crede că el a suferit de orice formă de anxietate sau frică înaintea jocului, dar el a suferit. Singurul lucru pe care el l-a făcut a fost să nu permită fricii să-l copleșească și să-l împiedice să se perfecționeze și să aibă succes.

În același fel, mulți oameni se tem să învețe ceva nou, să încerce ceva diferit, sau să eșueze dacă o fac.

Cu toate acestea, știm de asemenea că numai prin extindere ne realizăm capacitatea și potențialul.

Și, ca instructori și designeri instrucționali, noi trebuie întotdeauna să fim atenți la oportunități și să împingem oamenii dincolo de limitele confortabile pe care și le-au stabilit. Depinde de noi să înțelegem cum să-i angajăm pe cei care învață și să-i ghidăm în noi aventuri.

Exemplu: Selectați-i pe cei care sunt timizi când vine vorba de a vorbi în fața celorlalți oameni și dați-le o sarcină sigură care cere să vorbească în fața clasei, apoi stați de vorbă cu ei pentru a le da un feedback și o încurajare în particular. Ca individ, dacă ești sedentar, fă ceva fizic, cum ar fi o clasă de dans în linie (ex. Zumba dance). Dacă crezi că-ți lipsesc abilitățile practice, participă la un curs de împletituri, croșetat…

harry-caray

3. Învățăm anticipând

Fanii sunt cei care au nevoie de antrenamentul de primăvară. Trebuie să-i faci să fie interesați. Trezește-i și lasă-i să știe că vine sezonul lor, vin vremurile bune”.

Harry Caray

O figură proeminentă în lumea comentatorilor americani de baseball, la radio și televiziune, Harry Caray a înțeles că, pentru a-i face pe oameni interesați, să acorde atenție și să fie gata să urmărească jocul, trebuie să creezi excitare și anticipație.

scout-stem-1

Ca designeri și instructori noi de asemenea trebuie să creăm anticipare în cei care învață, anume că ei vor avea o experiență grozavă în învățare. Nu este suficient să lași întreaga motivație pe seama celui care învață. Și noi suntem responsabili să începem fiecare oră și fiecărui modul cu ceva interesant (o poveste), ceva dramatic (o statistică șocantă) muzică sau ceva surprinzător, senzațional, înfiorător… ”Spărgătoarele de gheață” sunt bune, dar numai dacă ele îi conduc pe cei care învață să anticipeze conexiunea cu materialul sau tema.

Exemplu: Deschideți lecția fără să vorbiți, pur și simplu puneți muzică la un Power Point cu imagini interesante legate de temă. Sau începeți fără nici o introducere, doar începând să spuneți o poveste legată de subiect – asigurați-vă că este practică și fiți dramatici. Nu subestimați niciodată un bun povestitor.

stem-u-pr-1

4. Învățăm uitându-ne la modele de oameni

lord_baden_powellSuccesul în formarea băieților depinde în mare măsură de exemplul personal al Comandantului echipei de Boy Scouts (Cercetași)”.

Robert Baden-Powell

În primii ani ai secolului XX, Robert Baden-Powell a fondat ceea ce cunoaștem astăzi sub numele de Boy Scouts (Cercetași). El a recunoscut în acea perioadă că oamenii învață cel mai bine atunci când au un model puternic și clar de la care să copieze abilitățile și comportamentele. El s-a asigurat că liderii scout demonstrează cele mai înalte principii și modelează abilitățile pe care le vor învăța cercetașii, de la aprinderea unui foc la organizarea unei tabere și la cercetașii care astăzi construiesc rachete și roboți.

merit badge midway

Ca și cercetașii, instructorii trebuie să modeleze abordarea comunicării, gândirea critică și entuziasmul pe care vor ca elevii/studenții să le adopte. Nu este suficient să stai lungit pe spate în mod stoic și să te aștepți ca o cameră plină de adulți (sau copii) să înțeleagă cum să se angajeze și interacționeze.

Exemplu: Să fii pur și simplu la timp și pregătit. Asta dă un exemplu a ceea ce tu aștepți de la elevi/ studenți. Furnizează-le tuturor feedback la însărcinări și fii răbdător cu elevii/studenții care pot să nu fie la cel mai înalt nivel pe care îl aștepți de la ei. Utilizează exerciții bine gândite de modelare pentru a deschide căi largi pentru a discuta comportamentele pe care tu încerci să le predai.

scouts-robotics-stem

Povestea Floridei

Crearea de rețele (networking) rămâne una din abilitățile personale cel mai greu de identificat. Chiar și azi! Importanța capacității de a te conecta cu o largă categorie de persoane pentru a construi discernământul dezvoltării profesionale este o cale sigură de a crește credibilitatea și încrederea…

florida-stark-1

Am fost introdusă într-o rețea la o vârstă tânără. Părinții mei m-au învățat importanța comunicării cu alții și a întâlnirii cu oameni noi! În multe feluri, eu le atribui lor abilitatea mea de a crea rețele cu succes. În timp ce eu eram în școala elementară, eu și sora mea eram responsabile cu vânzările pentru strângere de fonduri. Ne prezentam discursul în fața mamei și tatei, iar ei ne ajutau să-l rafinăm așa cum ne-am fi dorit. Când trebuia să mergem la biserică, la magazin sau în alt loc și să avem o bună oportunitate de a strânge fonduri pentru școală, părinții noștri ne încurajau să ne prezentăm potențialului client, să vorbim despre școala noastră și despre motivul pentru care strângeam fonduri și să încheiem vânzarea. Acesta a fost începutul învățării noastre despre cum să creăm rețele. Un act simplu de a întâlni noi oameni, de a împărtăși puțin despre tine și ceea ce faci – asta e tot ce trebuie.

Încă din copilărie, am avut un număr de mentori, lideri și prieteni care au influențat modul în care mă conectez la o rețea de oameni. Ca pentru un fost om de vânzări, networking-ul a fost o cheie de supraviețuire. Managerul de vânzări al afacerii mele a învățat importanța maximizării participării la Camera de Comerț și în alte întâlniri profesionale venind cu 10 minute mai devreme și plecând cu 10 minute mai târziu…

Networkingul poate fi tradus cu ușurință în Rețeaua Contează! Am spus destule, oricum dacă ai nevoie de mai mult ajutor în acest domeniu, contactează-mă pe LinkedIn pentru detalii”.

florida-stark(Florida Starks este o profesionistă în educația superioară, cu experiență în conducerea organizațiilor de formare profesională post-universitare. Cariera ei de lider include dezvoltarea de structuri de învățare, atingerea de obiective organizaționale și dezvoltarea de echipe de înaltă performanță. Ea este un instructor experimentat și manager de educație corporatistă cu peste 12.000 de ore centrate pe leadership, dezvoltarea de echipe și managementul organizațional performant.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.