Abordarea în perspectivă III – Model de plan de lecție

Mama pasăre găsește o sculptură – plan

Tipul activității – lecție ghidată

Timp – 60 minute (se poate lungi timpul, după ce se practică de mai multe ori)

Vârsta – grădiniță, Grupa 2

Gruparea – întregul grup și perechi

Concentrare pe matematică și judecată spațială – reprezentări 2D ale unei structuri 3D; abordarea în perspectivă.

cubes-7

Materiale

– Cartonaș cu vederea de sus a sculpturii pentru fiecare pereche de elevi

– Bol cu 30 cuburi/cubulețe de îmbinare (cu posibilități multiple de îmbinare, pe toate fețele) de aceeași culoare pentru fiecare pereche de elevi. Notă: este important să alegeți cuburi care au aceeași dimensiune cu pătrățelele de pe cartonaș pentru comparații ulterioare.

cubes-1

– Păpușă-pasăre sau altă jucărie-pasăre sau creatură care zboară (pentru ilustrarea povestirii)

– Plăci sau suprafețe pe care să lucreze elevii

– Bariere (făcute din cutii de carton sau alt material care poate sta singur în picioare ca să separați lucrările unui grup de celelalte). Alternativa, puneți copiii să se risipească în perechi în jurul camerei pentru a scăpa de necesitatea barierelor.

cubes-5

Prezentare generală

Această lecție începe cu o activitate de joc și discuții despre ce înseamnă, cum arată „vederea de sus”. Apoi copiii ascultă, stând pe covor, o poveste despre o mamă pasăre care zboară peste o sculptură făcută din cuburi și vede această structură doar când ajunge direct deasupra ei – o vede de deasupra. Întoarsă la cuib, ea le descrie puilor ei ce a văzut; copiii sunt rugați să-și utilizeze imaginația pentru a-și închipui sculptura, exact așa cum o fac puii păsării. Apoi copiii lucrează în perechi pentru a crea obiectul din cubulețele de construcție pe baza informațiilor despre vederea de susu a sculpturii. Apoi se regrupează pe covor pentru a discuta despre gândirea lor matematică. Apoi atenția copiilor este atrasă asupra felului în care structurile create de colegii lor sunt la fel sau diferite, chiar dacă vederea de sus (de pe cartonaș) a fiecărui grup a fost aceeași.

Limbajul matematic pe care să ne concentrăm

– vedere de sus, vedere laterală, vederea păsării, deasupra vârfului, cuburi de îmbinare (tip Lego) sau cuburi de construcție, etajare, înălțime, greutate, lărgime, numerele de la 1 la 30, sus, jos, pe o parte, perspectivă, unghi, turn, răsturnat, rotit, cu susul în jos, partea din dreapta sus, 2D (bi-dimensional, în două dimensiuni), 3D.

cubes-2

Secvențele lecției

1. Plasați câteva structuri identice făcute din cuburi de îmbinare pe podea sau pe covor. Fiți siguri că utilizați structuri simple, ca în Figura E.5. Invitați elevii să pretindă că sunt mici păsări care zboară deasupra covorului:

Pretindeți că sunteți niște păsărele și covorul este un parc peste care zburați. Vedeți aceste obiecte de deasupra. Hai să încercăm asta… (Copiii se scoală și ”zboară” deasupra obiectelor).

Apoi cereți copiilor să aterizeze pe pământ (să se așeze pe covor) și să spună colegului de lângă elice au văzut.

O dată ce copiii au spus ce au văzut, regrupați-i pe toți și cereți-le să vă spună ce văd:

Haideți să vorbim despre aceste blocuri împreună. Când vedem un obiect de deasupra, asta se numește ”vedere de sus”. Ce ai văzut din acea vedere de sus?

Pe măsură ce copiii descriu ce au văzut, ai putea desena vederea de sus, să o arăți cu ajutorul blocurilor (rotind structura astfel încât copii să o poată vedea din mai multe unghiuri) sau să le arăți fotografiile făcute anterior activității în care copiii au văzut de sus structurile (imagine de sus și din lateral).

2. Spuneți copiilor o poveste în continuare:

O mamă pasăre ducea puilor ei niște viermișori. Puișorii sunt flămânzi și așteaptă întoarcerea ei la cuib. În drumul ei spre cuib, pasărea mamă zboară deasupra unei sculpturi și în acel moment se uită în jos de unde este, sus în cer. (Utilizând o păpușă sau altă jucărie-pasăre arătați cum zboară pasărea). Când mama pasăre ajunge înapoi la cuibul ei, eqa le spune puilor despre sculptura pe care a văzut-o. Puișorii vor să știe mai mult. Cât de mare era sculptura? Cum arătau fața și părțile laterale? Ei bine, spune mama pasăre, știu că era înaltă și făcută din cuburi, dar nu sunt sigură cum arăta văzută din față sau din lateral pentru că eu am văzut-o doar când zburam deasupra ei. Ea le dă o fotografie a vederii de sus a structurii. Iată ce le arată ea.

3. plasați în fața copiilor unul din cardurile cu vederea de sus, în așa fel încât toți elevii să o poată vedea.

4. Spuneți clasei: Mă întreb cum arată acea sculptură. Lucrând cu un coleg (partener), puteți voi să construiți ceva care să arate la fel când este privit de sus? Gândiți-vă cum ar putea arăta văzută din față și din lateral.

5. Grupați-i pe elevi în perechi și distribuiți fiecărei perechi un card cu vederea de sus, un bol cu 30 de cubulețe de îmbinare colorate la fel și o barieră (pe care să o pună în așa fel încât colegii lor să nu vadă ce fac). Spune-le:

Aveți aici un bol cu cubulețe pe care le puteți folosi pentru a face sculptura voastră. Nu trebuie să folosiți toate cuburile, dar vederea de susu a sculpturii voastre trebuie să arate la fel ca vederea de sus a mamei-pasăre. Tu și partenerul tău primiți de asemenea o barieră. Asta ca să păstrați ideea voastră ca o surpriză pe care să le-o arătați celorlalți la sfârșit. Haideți să ne petrecem următoarele minute construind.

(Dacă nu vreți ca elevii voștri să utilizeze bariere, perechile de elevi pot merge în locuri diferite din clasă pentru ca să se poată concentra pe propria sculptură fără să facă comparații cu ceea ce fac colegii).

cubes-8

6. Lăsați 10-15 minute perechilor ca să construiască. Circulați printre ei pentru a le reaminti să fie siguri că vederea de sus a sculpturii lor se potrivește cu imaginea de pe card. Le puteți de asemenea reaminti că ei nu trebuie să utilizeze toate cubulețele din bol. Copiii vor avea multe întrebări. Ajutați-i să se concentreze pe informațiile cheie:

– Ai vederea de sus, și ai niște cuburi de construit. Amintește-ți: încerci să faci o sculptură care crezi că va avea aceeași imagine privită de sus ca cea pe care a văzut=o mama pasăre.

Copiii ar putea întreba, de exemplu, despre înălțimea sculpturii. Explicați-le elevilor că mama pasăre nu știe cât de înaltă este sculptura pentru că a putut-o vedea doar de deasupra.

7. Odată ce copiii au terminat de construit sculptura, asigură-te că le ceri să verifice vederea de sus încă o dată.

8. Invită copiii să se plimbe pe lângă sculpturile pe care colegii lor le-au construit („gallery walk”) și apoi să se întoarcă pe covor pentru a împărtăși cu întregul grup;

Acum haideți să vorbim despre sculpturile pe care le-ați făcut.

Întrebări cheie

 • Care sunt lucrurile pe care le-ați remarcat la alte sculpturi?

 • Cum se aseamănă aceste structuri

 • Se potrivesc vederile de sus?

 • Cum sunt ele diferite?

 • Sunt toate vederile din față la fel?

 • Cum este posibil să avem structuri diferite?

Elevii vor realiza că pot fi multe structuri diferite care să aibă aceeași vedere de sus – structurile pot avea înălțimi diferite, de exemplu. Elevii pot observa că doar vederea de sus nu furnizează suficiente informații pentru ca toată lumea să fie capabilă să facă exact aceeași structură. Aceasta este o excelentă concluzie de tras. Parametrul principal al acestei însărcinări – copiii să utilizeze informația din vederea de sus pentru a face o sculptură – este ceea ce este cunoscut ca o ”constrângere care împuternicește”, o provocare care împinge copiii să gândească și de asemenea le permite să fie creativi și să exploreze.

Ca răspuns la întrebarea cheie Care sunt lucrurile pe care le-ați remarcat la alte sculpturi?, copiii din clasa 1 au dat răspunsuri ca acestea:

 • A noastră a fost foarte diferită”

 • Unii oameni au făcut unele lucruri pe care alți oameni nu le-au băgat de seamă”

 • Unii oameni au avut un plan diferit pentru sculptura lor”

 • Cu toții am avut sculpturi diferite în cap, dar de deasupra ele au avut aceeași imagine”.

  cubes-3

La ce ne uităm, ce ascultăm: Evaluarea continuă a învățării elevilor

Priviți gesturile și mișcările corpului. Copiii se mișcă cu tot corpul pentru a avea diferite perspective, cum sunt aplecare deasupra părții de susu a sculpturii, sau utilizează aplecările capului în timp ce își imaginează vederi diferite? Abordarea în perspectivă este provocatoare pentru copii, și privind strategiile lor în timp ce fac asta este interesant și informativ. Gesturile de arătare pot însemna că copilul se referă la o anumită parte / caracteristică a sculpturii, în timp ce gesturile cu întreaga mână înseamnă că ei se referă la întregul obiect. Toate acestea îi pot ajuta pe copii să-și imagineze vederi diferite ale sculpturii.

Cum se descurcă copiii cu crearea structurii, cunoscând doar vederea de sus? În timp ce lucrează, sunt copiii reticenți în a schimba oricare din cuburi deoarece se gândesc că asta va schimba vederea de sus? Sunt unii copii care construiesc întreaga structură în așa fel încât fiecare nivel (strat) este exact la fel, sau ei variază organizarea cuburilor de la nivel la nivel în timp ce mențin o vedere de sus exactă? Sunt alții care construiesc vederea de sus ca pe o tăblie și apoi adaugă coloane, astfel că structura lor nu este solidă? Utilizarea aceleiași configurații pentru fiecare nivel este o strategie de fragmentare și stivuire, care este modul în care copiii mici înțeleg structurile complexe. Dacă elevii par să nu aibă nevoie de asta, ar putea avea un simț mai bun al întregii straturi fără să replice aceeași configurație la fiecare nivel.

Remarcați dacă unii copii leagă sculptura lor cu ceva familiar, cum ar fi un câine sau o masă. Când copiii relaționează structura lor cu un obiect familiar (câteodată numit ”gestalt” al desenului), aceasta poate reduce cererea de efort cognitiv a sarcinii. Relaționarea formei cu un obiect familiar este un mod de sintetizare a conținutului desenului, ajutând elevii să-și amintească și să replice un desen și să reducă povara de a se concentra la toate bucățelele de informație din care este compusă figura.

Luați notă dacă ambii membri ai fiecărei perechi contribuie egal la construire a structurii. Este un copil care conduce construcția în timp ce celălalt se uită? Această sarcină cere comunicații clare între parteneri pentru a construi sculptura. Dacă partenerii construiesc fără să discute, este posibil ca unul dintre ei să domine în timpul construcției sculpturii. Limbajul matematic și comunicarea îi vor ajuta de asemenea pe copii să fie mai preciși pe parcursul construcției; încurajați copiii să vorbească cu partenerii lor cât de mult posibil despre ceea ce fac, și să construiască împreună sculptura.

cubes-4

Susținerea învățăceilor

Copiii vor beneficia de experiența lor anterioară cu construirea structurii utilizând cubulețe de îmbinare. Aceste experiențe pot include construcția de structuri cu cubulețe de îmbinare din timpul jocului liber. Copiii ar putea avea de asemenea un ”tovarăș de perspectivă” cum ar fi un mic căluț ținut în mână sau pasăre care ”are puteri speciale”. Copiii pot manipula tovarășul de perspectivă pentru a naviga în jurul sculpturii pentru a se juca cu ideea diferitelor perspective.

După ce copiii și-au dezvoltat obișnuința cu materialele, îndeamnă-i să încerce să reproducă structuri gata făcute. Acest exercițiu este o bună pregătire pentru introducerea în constrângerile care împuternicesc care pun parametri asupra ceea ce copiii creează. De exemplu, ați putea cere copiilor să utilizeze 3 cuburi pentru a face construcții cu trei etaje; după ce au făcut asta, le puteți cere să aleagă 10 cuburi cu care să facă construcții cu trei etaje, adăugând dimensiuni mai mari acestor structuri, așa cum se vede în Figura E.9.

Copiii vor găsi de asemenea însărcinarea mai accesibilă dacă există unele activități anterioare sau discuții despre vederea de sus. O conexiune cu literatura este cartea cu ilustrată ”Așa cum zboară cioara: prima carte cu hărți” de Gail Hartman. În această poveste, caracterul principal este o cioară care zboară deasupra peisajului rural și orașelor; ilustrațiile din carte arată ce vede cioara din perspectiva ei (și explorează de asemenea ce utile sunt hărțile pentru creaturile asemenea ei). Faptul că nu toate imaginile sunt vederi de sus în această poveste poate stârni discuții interesante. Alte sarcini de antrenament și exploratorii în această abordare în perspectivă pot de asemenea susține copiii în accesarea provocării din această lecție ghidată.

Unii elevi ar putea avea nevoie să facă comparații directe a structurii lor cu vederea de sus. Pentru a face asta, ei pot plasa cardul cu vederea de sus deasupra structurii lor pentru a vedea dacă conturul se potrivește exact.

Similar, am observat elevi care au luat sculptura lor și au pus-o cu vraful în jos deasupra cardului cu fotografia pentru a verifica dacă conturul se potrivește exact. Fiți siguri că conturul vederii utilizează aceleași dimensiuni cu cubulețele pe care le utilizați. (Făcând copii ale Line Master E01 la 100% ele se vor potrivi cu cele mai comune cubulețe de 1 inch.)

Au copiii dificultăți în construirea unei sculpturi având doar informația vederii de sus? Această sarcină ar putea avea nevoie de un timp mai lung pentru a o prinde și ei vor avea nevoie de un timp de rezolvare în faza de lucru în perechi. Dacă un copil, sau copii nu pot înțelege vederea din zborul păsării, încercați activitatea 1. Ochelarii de cal (vezi în articolul anterior).

Dacă copiii sunt reticenți în a schimba oricare din cuburile lor deoarece sunt îngrijorați că, făcând asta, vor schimba vederea de sus, ai putea lipi etajul superior al construcției lor – vederea de sus – încurajându-i apoi să schimbe componentele de mai jos.

În final, dacă elevii nu contribuie egal și unul din elevi domină exercițiul de construcție, încurajează ambii parteneri să construiască împreună și să discute pe măsură ce lucrează. Dacă dinamica nu se schimbă, ia în considerare să le dai un alt bol cu cubulețe în așa fel încât fiecare din ei să poată construi o structură. Încurajați-i pe elevi să continue să discute cu partenerii, chiar dacă fiecare lucrează la propria sculptură.

cubes-6

Evaluarea pentru raportare

Lecția destul de detaliată cere ca copiii să se gândească la informațiile despre vederea de sus a unei sculpturi din cuburi, și de la acestea să creeze un obiect în 3D utilizând cuburile.

Când evaluăm copiii în timpul acestei sarcini, veți putea lua notă de trei stagii ale înțelegerii care cresc în profunzime și suprafață de la stagiul de început până la stagiul de stăpânire. Aceste observații vă vor ajuta să evaluați înțelegerea individuală a fiecărui copil din clasă, și să planificați extinderea activităților prezentate în această lecție. Câteva din declarațiile de mai jos pot fi utilizate pentru scopul raportării.

Stagiul de început

Copilul este capabil să compună structuri 3D utilizând cuburi de îmbinare dar poate fi confuz în legătură cu ideea de vedere de sus, sau, copilul este capabil să recunoască și chiar să reproducă vederea de sus dar are dificultăți în a relaționa această idee cu întreaga structură.

Copilul este doar la începutul înțelegerii că există diferite perspective (cum sunt vederea – de sus, din față, din lateral) ale unei aceleiași structuri. Copilul de asemenea începe să recunoască desenul integral al unei structuri și poate replica structura dată, dar se concentrează mai ales pe componentele individuale ale structurii sau pe bucăți. Când i se prezintă vederi diferite ale unei aceleiași structuri, acest copil poate duplica fiecare vedere și apoi încearcă să unească aceste structuri mai mici într-o singură structură. Copilul nu este încă capabil să îndeplinească criterii multiple simultan pentru o singură structură. (Așa cum sunt introduse în sarcinile în extensie, ar putea fi parametri suplimentari la vederea de sus dată, cum ar fi să facă o structură cu un anumit număr de etaje sau utilizând un număr stabilit de cuburi.)

Stagiul de dezvoltare

Copilul este capabil să compună structuri 3D utilizând cuburile de îmbinare și înțelege că există perspective diferite ale aceleiași structuri – vedere de sus, din față și din lateral printre acestea. Copilul este capabil să descris și să potrivească cel puțin una din perspective cu succes. Copilul poate combina informația despre diferitele vederi pentru a face o singură structură, dar ar putea exista omisiuni în designul lui. Copilul utilizează imaginea de ansamblu a unei structuri și o conectează cu obiecte familiare, făcând prin aceasta design-ul mai ușor de stăpânit pentru a putea lucra cu el. De exemplu, el ar putea remarca: ”Arată ca o masă”. Copilul este capabil să îndeplinească simultan mai multe criterii pentru o structură. (Așa cum sunt introduse în sarcinile în extensie, există parametri suplimentari au vederii de sus dată, cum ar fi să facă o structură cu un anumit număr de etaje sau utilizând un număr stabilit de cuburi.)

Stagiul de stăpânire

Copilul este capabil să compună structuri 3D utilizând cuburile de îmbinare și înțelege cu claritate și articulat că aceeași structură are perspective diferite ale aceleiași structuri – vedere de sus, din față și din lateral). Copilul este capabil să descris și potrivească cu succes câteva vederi ale unei structuri. Copilul poate combina informații despre vederi diferite pentru a face o structură și a manipula structura și abordarea perspectivelor ei cu ușurință. În timp ce încă acordă atenție detaliilor, copilul utilizează design-ul general (aspectul sau gestalt) al structurii și face conexiuni cu obiecte familiare, făcând designul mai ușor de stăpânir pentru a lucra cu el. Copilul este capabil să îndeplinească cu ușurință și succes criterii multiple, simultan, pentru o structură. (Așa cum sunt introduse în sarcinile în extensie, există parametri suplimentari au vederii de sus dată, cum ar fi să facă o structură cu un anumit număr de etaje sau utilizând un număr stabilit de cuburi.)

Extensii și variații

O constrângere adițională

După ce discuția a avut loc și dacă copiii sunt încă angajați, continuați cu o poveste ca cea care urmează:

Mama pasăre a fost curioasă să vadă mai mult din sculptură, așa că atunci când toți puișorii au fost bine hrăniți și se odihneau, a zburat afară din cuib și a vizitat sculptura din nou. De data aceasta ea a zburat puțin mai jos și a făcut cercuri în jurul sculpturii. Ceea ce a văzut ea a fost o vedere din lateral a sculpturii.

Utilizați o păpușă pentru a arăta cum mama pasăre putea zbura în lungul unei părți a structurii, așa cum este arătat în figura E.10 (mai jos).

Mama pasăre s-a uitat la acea latură a sculpturii și a fost capabilă să socotească cât de înaltă era sculptura. Ea a descoperit că era înaltă de patru cuburi. Acum, întoarceți-vă la partenerul vostru și priviți la sculptura voastră. Fără să schimbați vederea de sus, puteți face sculptura voastră înaltă de patru cuburi?

Dați copiilor timp să determine cum vor face ei sculptura lor înaltă de 4 cuburi fără să schimbe vederea de sus. Discutați rezultatele.

Întrebări cheie

 • Ai fost capabil să menții vederea de susu și să faci sculptura înaltă de patru cuburi?

 • Avem cu toții aceeași sculptură acum? (Este probabil că încă vor fi multe variații ale sculpturii care îndeplinesc cele două criterii de înălțime și vedere de sus):

 • Ce ai de făcut ca să faci sculptura ta să fie înaltă de 4 cuburi?

Două constrângeri adiționale

Dacă copiii încă sunt angajați, și există încă timp, o altă extensie este să limitați numărul de cuburi care pot fi utilizate pentru a îndeplini totuși criteriile de înălțime și vedere de sus. Sau, asta poate fi făcut mai târziu, dacă sculpturile sunt păstrate intacte și etichetate cu numele copiilor. Pentru a introduce această provocare, explicați:

Acum mama pasăre s-a întors să se uite la sculptură pentru că puișorii ei tot continuu să-i pună întrebări. Puișorii chiar vroiau să știe câte cuburi erau în sculptură cu totul. De data asta, mama pasăre a zburat până la sculptură și a numărat toate cuburile. Erau doar 18 cuburi în sculptură! Priviți din nou la sculpturile voastre și încercați să o faceți mai asemănătoare cu aceea pe care a văzut-o mama pasăre. Puteți să o faceți din 18 cuburi în total – și să mențineți vederea de sus la fel, și să o mențineți înaltă de 4 etaje?

Copiii (și adulții) găsesc că asta este o sarcină foarte provocatoare deoarece de obicei ei au de înlăturat cuburi în mod strategic pentru a ajunge la numai 18, în timp ce mențin parametri unei vederi de sus identice și regula celor 4 etaje, ceea ce devine mult mai dificil.

Discutați diferitele soluții din sculpturile copiilor. Vor exista încă, probabil câteva variații corecte. Vezi figura E.11 pentru un model de soluție.

Întrebări cheie

 • Sculptura ta îndeplinește toate lucrurile pe care le-a văzut mama pasăre? Se potrivește vederea de sus? Este sculptura înaltă de 4 cuburi? Sunt acolo 18 cuburi?

 • Sculpturile tuturor sunt acum la fel?

 • Ce parte a acestei activități ai găsit că este mai pretențioasă?

PS. Noi considerăm că acest plan poate fi utilizat la noi și pentru clasa pregătitoare su clasele a I-a sau a II-a.

Sursa: http://assets.pearsonschool.com/asset_mgr/current/201623/takingshape_sample_chapter.pdf

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.