“Nivelul de muncă cerut de la profesori nu îmbunătățește școala, dar distruge vieți”

Aceasta este ceea ce susține Colin Harris, fost profesor și director de școală primară din Anglia, care astăzi susține cauza profesorilor și directorilor din școli, în calitate de autor al unor numeroase articole publicate în TES – revista celei mai mari comunități online de profesori din lume.

De câțiva ani de zile, în diferitele reviste de specialitate și comunități online, experții în educație și psihologii discută problema supra-solicitării la care sunt supuși profesorii din SUA și multe țări europene, în contrast cu nivelul de salarizare din ce în ce mai scăzut.

Și iată că ieri am citit pe wall-ul meu de Facebook mai multe postări în care se vorbea despre suprasolicitarea profesorilor de la noi și despre faptul că în noul program de guvernare nu se vorbește deloc despre o latură importantă a educației – pregătirea inițială și continuă a cadrelor didactice – o dimensiune prin care s-ar mai putea corecta diferența enormă între nivelul de solicitare ridicat și nivelul de suport – de care profesorii de la noi nu prea beneficiază, din păcate.

workload-3

Supra-solicitarea este una din multiplele probleme cu care se confruntă și profesorii de la noi și care ar trebui mai profund analizată din perspectiva schimbărilor prin care trece societatea și așteptărilor din ce în ce mai mari ale angajatorilor față de „produsul” școlilor – o forță de muncă adecvată unei lumi care se schimbă din ce în ce mai rapid. Una din postările pe care le-am citit ieri datează încă din 2011 și vorbește despre suprasolicitarea profesorilor – http://liviumarianpop.blogspot.ro/2011/10/timpul-liber-al-unui-profesor.html?spref=fb

Și, puteți vedea că munca suplimentară cerută de faptul că la noi se impune integrarea copiilor cu cerințe speciale în clasele normale, nici măcar nu se pomenește în această estimare a timpului petrecut de profesori pentru pregătire și evaluare, dar vom reveni la această problemă într-un alt articol..

the_english_uk_teachers_conference_2015_01_steve_opening_conference

Sunt probleme care ar trebui dezbătute mult mai serios și la noi în țară, atât în cadrul unor întâlniri directe, interdisciplinare, cât și în articole scrise de specialiști, manageri de școli și profesori sau în întâlnirile de lucru cu reprezentanți ai instituțiilor implicate în dezvoltarea politicilor publice și în cercetarea efectelor aplicării acestora.

Dar iată ce spune Colin Harris despre profesorii și școlile din Anglia:

workload-2

Am ajuns la un punct în care nivelul fără precedent de angajare în muncă al profesorilor devine coroziv pentru sistemul nostru, spunea un lider în educație.

Unul din colegi mi-a spus că educația „a intrat într-un an fundamental”. El s-a făcut ecoul a sute de profesori din toată țara când a spus că nu a fost capabil să țină pasul cu încărcătura de muncă* așteptată de la el. El a spus că încă îi place să lucreze cu discipolii lui, dar acum este de-a dreptul pierdut cu restul.

*https://www.tes.com/news/school-news/breaking-views/if-government-does-not-act-teachers-will-walk-because-poor-pay-andDacă guvernul nu ia nici o măsură, profesorii vor pleca pentru că sunt prost plătiți. Dacă iei în considerare inflația, profesorii s-au confruntat cu o scădere a salariului de 2.237 lire sterline, față de 2010 – asta nu mai poate continua, scrie un lider de sindicat.

Supra-solicitarea (Workload**), în ciuda retoricii celor de la guvernare, a devenit mai gravă – e ceva ce știm cu toții. Acum vizitez cu regularitate o largă varietate de școli. Între ele sunt multe diferențe, dar au toate ceva în comun: personalul spune că ei nu mai pot continua așa***

** https://www.tes.com/news/school-news/workload

*** https://www.tes.com/news/school-news/breaking-views/there-a-culture-asks-too-much-teachers-who-turn-embrace-personal-0Este o cultură care cere prea mult de la profesori, care în schimb îmbrățișează un fel de sacrificiu personal al supra-epuizării (burn-out)

tps-conf

Un studiu recent (#1) făcut pe 4.000 de profesori susține acest punct de vedere. Aproape 82% din cei intervievați spun că încărcătura de muncă așteptată de la ei este greu de stăpânit. Un raport recent al EPI (#2) a găsit că profesorii din Anglia lucrează mai multe ore decât colegii lor din alte țări, cu 50% dintre profesori lucrând mai mult de 60 de ore pe săptămână (echivalentul celor 12 ore/zi x 5 zile calculate de Liviu Marian în postarea lui). Aceasta este ne-sustenabil.

#1 – https://www.theguardian.com/teacher-network/2016/sep/16/is-this-the-solution-to-the-teacher-workload-crisis

#2 – https://www.tes.com/news/school-news/breaking-news/teachers-england-work-longer-hours-most-other-countries

Efectul asupra stării de bine a profesorului îl putem vedea cu toții, iar 73% dintre cei intervievați spun că sănătatea lor a fost afectată. Dar ce s-a întâmplat cu cercetarea privind echilibrul dintre muncă și viața de familie? (Această cercetare nici nu s-a făcut pentru profesori – nici în Anglia nici la noi sau alte țări europene!).

Scottish Government education summit

O muncă echitabilă

Recenta Cartă pentru muncă echitabilă (Fair Workload Charter” – #3) emisă de Consiliul pentru Îmbunătățirea Educației din Nottingham (Education Improvement Board) a sugerat că profesorii nu ar trebui să facă mai mult de două ore de timp planificat, iar directorii doar trei ore. Ei au sugerat de asemenea că trebuie să li se furnizeze scheme de lucru de înaltă calitate, pentru ca ei să nu mai piardă timpul fără sens în planificări. În plus față de aceste idei sensibile, Carta a venit cu sugestia unor politici clare asupra căror tipuri de lucrări ale elevilor trebuie să li se acorde sau nu calificative / note. Știu că în școlile secundare pe care le vizitez, profesorii vor fi în mod special de acord cu asta.

#3 – https://www.tes.com/news/school-news/breaking-news/teacher-workload-challenge-your-a-glance-guide-final-recommendations

În fine, ar trebui ca la sfârșitul fiecărui an școlar să se facă în fiecare unitate de învățământ o evaluare a politicilor și practicilor privind cantitatea de muncă a personalului.

Problema cu astfel de idei lăudabile este că ele nu par să fie extrase din situația de pe teren. Toată lumea este atât de preocupată de responsabilitate încât au uitat că toată această planificare și notare ar trebui să fie făcută de fapt în beneficiul copilului. Avem profesori care se gândesc că dacă ei nu corectează teme pentru note timp de trei ore pe noapte, nu fac o treabă bună. Asta trebuie să se oprească!

workload-1

Un angajament coroziv

Profesorii sunt pe cale să atingă – poate chiar au atins – un punct în care acest nivel de angajament în muncă devine coroziv. Copiii nu beneficiază de supra-încărcarea profesorilor. Aceste nivel de muncă nu îmbunătățește școlile, dar distruge vieți.

În acest an, din nou acest nivel de angajare nu s-a oglindit într-o creștere a salariilor pe măsura încărcăturii de muncă (#4).

Creșterea cu 1% va face ca profesorii să se simtă subevaluați.

Ei știu de asemenea că vor rămâne fără o voce care să-i reprezinte.

#4 – https://www.tes.com/news/school-news/breaking-views/if-teachers-were-paid-according-piece-work-rates-remuneration-would

Anul care va veni vom vedea din nou o înrăutățire a crizei recrutării. De ce? Ei bine, absolvenții vor vedea plata și condițiile de muncă și vor căuta alte alternative de angajare.

Vom vedea de asemenea școli care vor continua un regim de testare fără valoare și mai multe tăieri de buget care vor afecta toate ariile educației.

Așa că, acum începem un an fundamental: poate că acesta va fi anul în care micile crăpături din sistem se vor lărgi pentru a crea cutremurul pe care toți îl vedem venind.

Ce bine va face asta copiilor noștri?

Sursa: https://www.tes.com/news/school-news/breaking-views/level-workload-expected-teachers-not-improving-schools-it-wrecking

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.