Alte jocuri care să-i ajute pe elevi să atingă standardele la Limba engleză sau Limba română – III

Iată alte trei jocuri amuzante și foarte eficiente propuse de Amanda Nehring pentru standardele de vorbire și ascultare.

Descrie oameni, locuri, lucruri și evenimente, cu detalii relevante, exprimând cu claritate idei și sentimente (standard de învățare SL.1.4.)

Iată o altă idee de a folosi un joc al copilăriei pentru a practica limba engleză (sau română) cu elevii tăi. Similar cu jocul 20 de întrebări, elevii pot juca Eu spionez (I-Spy – vă mai aduceți aminte că am pomenit de acet joc și în alt articol) pentru a descrie lumea din jurul lor în detaliu. Începeți jocul punând pe fiecare din elevii tăi (sau o echipă de 2-3 elevi) să se gândescă la un obiect sau persoană din jurul clasei și să scrie despre el/ea în acest formular* (I-Spy Planning Page) în așa fel încât nimeni altcineva să nu poată vedea ceea ce el/ea sau echipa a ales. După ce și-au ales substantivul (sau persoana) vor avea nevoie de un timp/ individual / în echipă pentru brainstroming pentru a face lista cu adjectivele care să descrie subiectul lor I-Spy. Eu vă recomand la început să-i puneți pe elevii voștri să-și selecteze subiectul și să vină deja cu adejctivele pregătite dinainte, deoarece asta reduce anxietatea care poate să apară dacă sunt puși să facă asta pe loc, fără a avea un timp adecvat de procesare (gândire și nici nu sunt obișnuiți cu acest tip de joc descriptiv).

SONY DSC

În momentul în care elevii au completat descrierile obiectului/ persoanei alese pentru I-Spy, puteți să începeți să jucați jocul. Puneți-i pe rând pe elevi să termine fraza cu care începe jocul “Eu spionez cu micul meu ochi ceva…..” completând fraza cu descrierile pregătite, în timp ce restul clasei încearcă să ghicească ce au ales ei ca subiect. Elevilor mei de le place foarte mult acest joc și eu am descoperit că este și un moment foarte bun pentru tranziție.

* https://www.scholastic.com/content/dam/teachers/blogs/amanda-nehring/2017/SentencePicture-I-Spy-Planning-Page.pdf

i-spy-one
Adaugă desene sau alte elemente vizuale la descrieri, atunci când este potrivit, pentru a clarifica ideile, gândurile și sentimentele (standard de învățare SL.1.5.)

Sunteți gata pentru jocul meu favorit pentru vorbire și ascultare? Jocul se numește Propoziție-Pictură și este un joc larg folosit nu numai în clasa mea ci și acasă la familia Nehring. Propoziție-Pictură este de fapt varianta scrisă/desenată a unui joc clasic, Telefonul, unde un grup de oameni se așază în cerc și transmit de la unul la altul un mesaj, șoptindu-l persoanei de lângă el pentru a vedea cum evoluează mesajul prin acest mod de transmitere.

5-writing-games-your-kids-will-love2

Pentru a-l juca aveți nevoie de o bucată de hârtie și un creion pentru fiecare persoană (puteți folosi acest model** pe care eu l-am creat). Primul pas este să puneți pe fiecare să scrie o propoziție completă în partea de sus a paginii. Apoi, spuneți-le tuturor elevilor să treacă hârtia persoanei din dreapta lor. Acea persoană va citi propoziția scrisă pe hârtie (nu cu voce tare) și apoi o va ilustra cu un desen în spațiul pentru „picture” de dedesubt. După ce termină de desenat ei trebuie să plieze hârtia peste propoziția de deasupra desenului, în așa fel încât să rămână vizibil doar desenul. În acest punct, ei trec mai departe hârtia persoanei din dreapta lor și acea persoană/elev se uită la desen și încearcă să scrie propoziția pe care cred că o reprezintă desenul, apoi trec mai departe hârtia. Jocul se continuă în această manieră până ce hârtiile trec de-a lungul întregului cerc și ajung înapoi la cel care a scris prima propoziție pe acea hârtie. Dacă aveți mai mulți jucători decât spațiul de lucru de pe model, sunteți liberi să faceți mai multe copii pe care să le treceți de-a lungul cercului, în așa fel încât fiecare să contribuie.

** https://www.scholastic.com/content/dam/teachers/blogs/amanda-nehring/2017/SentencePicture-Template.pdf

sentence-game-036

Când fiecare hârtie ajunge înapoi la „proprietarul” ei, elevii trebuie să se uite la transformările pe care le-a suferit propoziția lor de-a lungul jocului. Vă promit că este întotdeauna o cale hazlie de a practica adăugarea unor desene care să exprime înțelesul propozițiilor, împlinind de aceea acest standard de vorbire și ascultare.

circle-time-001

Să poată comleta o propoziție când asta este cerut de o temă sau o situație. (standard de învățare SL.1.6.)

Completarea unei propoziții poate fi dificilă pentru orice elev din primele clase elementare, dar este cu adevărat dificil pentru elevii care au încă de lucru la stăpânirea limbii engleze (sau oricărei alte limbi străiine). O activitatea amuzantă pe care o puteți practica în clasă este să creați o poveste colaborativă, cerând fiecărui elev să contribuie oral, pe rând, cu câte o propoziție. Ai putea începe fie furnizând tu o propoziție de început, fie cerând unui elev voluntar să facă asta. O dată ce prima persoană a terminat de spus propoziția, următorul elev trebuie să adauge o altă propoziție pentru a continua povestea. Fiecare copil spune o propoziție și întreaga clasă contribuie la o poveste colaborativă, în timp ce practică limba vorbită (engleză, română, altă limbă). Vă asigur că rezultatul va fi întotdeauna amuzant!

teaching-story

Standardele de vorbire și ascultare pot părea abstracte și dificil de incorporat într-un timp de predare și așa aglomerat, dar cu aceste jocuri și activități simple puteți fi siguri că elevilor voștri, în special celor începători la limba engleză (sau altă limbă străină, n.n.) li se va da oportunitatea de a stăpâni aceste standarde. Dacă încercați unul din aceste jocuri / activități, vă rugăm să ne spuneți și nouă cum s-a desfășurat lecția voastră. De asemenea, vă invităm să împărtășiți cu noi și colegii voștri din alte școli alte idei de activități care v-au ajutat să atingeți aceste standarde de vorbire și ascultare.

Sursa – https://www.scholastic.com/teachers/blog-posts/amanda-nehring/2017/Games-Help-ELLStudents-Meet-Speaking-and-Listening-Standards/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.