20 de întrebări – Jocuri care să-i ajute pe elevi să atingă standardele la Limba engleză sau Limba română – II

Iată un joc amuzant și foarte eficient pentru cel de al treilea standard de vorbire și ascultare, propus de Amanda Nehring.

Elevul pune și răspunde la întrebări despre ceea ce spune vorbitorul pentru a strânge informații suplimentare, pentru a clarifica ceva care nu este înțeles (standard de învățare SL.1.3.)

Vă aduceți aminte de jocul 20 de întrebări pe care îl jucați cu familia când erați copii, în timpul călătoriilor? A fost întotdeauna jocul favorit în familia mea și îmi place să îl utilizez de asemenea în clasa mea ca practică pentru vorbire și ascultare pentru elevii mei de Limba engleză.

20-intrebari-1

Acest al treilea standard de vorbire și ascultare cere elevilor să fie capabili să participe în discuții unde ei trebuie să pună și să răspundă la întrebări pentru a se lămuri asupra a ceea ce nu înțeleg. Tocmai asta este și întreaga idee a jocului 20 de întrebări!

Pentru a juca jocul cu elevii tăi, pune un voluntar sau o echipă să se gândească la un substantiv (persoană, loc, animal, lucru, substanță) la alegerea lor. De aici, este la latitudinea minților cercetătoare ale elevilor tăi să pună întrebări de sondaj colegului lor (voluntarul sau echipa! care s-a gândit la acel substantiv) pentru a putea strânge mai multe informații despre substantivul secret. Elevilor tăi le va plăcea să joace acest joc atât de mult încât ei vor realiza cu greu că ei practică în același timp abilitățile de limbaj și îndeplinesc standardul de învățare pe care tu îl ai ca obiectiv.

20-intrebari-5

NB – Deoarece acest joc nu este practicat la noi, iată mai jos instrucțiunile jocului și un link către o întreagă listă de subiecte și modele de întrebări. Seamănă puțin cu jocul Spânzurătoarea, doar că nu se referă la litere, ci la cuvinte.

Jocul 20 de întrebări este un joc care se poate juca la o petrecere a copiilor/ tinerilor sau într-o familie/ grup pentru a-ți omorî timpul într-o călătorie lungă, atunci când peisajul este monoton și nu sunt lucruri prea interesante de văzut în jur. Nu cere vreo tablă sau piese, nici hârtie sau creion. Tot ceea ce cere sunt cel puțin două persoane care comunică. Poate fi jucat de asemenea și online.

În acest joc, o persoană din grup se gândește la un obiect, loc, persoană, substanță etc., iar ceilalți îi pun întrebări la care el răspunde prin Da sa Nu, până când determină despre ce e vorba. Partea amuzantă constă în străduința de a încerca să ghicești despre ce lucru este vorba în cât mai puține întrebări posibile (mai puțin de 20) și parte a amuzamentului este și faptul că jocul conduce inevitabil către situații absurde.

Jocul are doar două reguli fundamentale – una pentru Q (cei care pun întrebările) și una pentru A (cel care propune cuvântul și răspunde la întrebări)

  • Regula No. 1: Q poate pune numai întrebări la care se poate răspunde cu Da sau Nu.

  • Regula No. 2: A poate răspunde doar cu Da sau Nu, oricare din răspunsuri îl poate ajuta mai mult pe cel care întrebă.

În mod ideal, aceste două reguli vor susține un joc complet și competitiv, dar idealul este rareori întâlnit, în special atunci când jucătorii sunt începători. De aceea la acest joc se pot adăuga și alte reguli, care să corespundă unor situații excepționale, întâlnite inerent. Cu timpul, situațiile excepționale o dată recunoscute și categorisite, se pot conveni reguli pentru ele. Este dreptul vostru inalienabil de a modifica sau aboli aceste reguli, după cum considerați. Atâta timp cât toată lumea înțelege și este de acord cu aceste reguli, ele pot fi așa cum vreți voi să fie.

20-intrebari-4

În special Regula No. 2 nu este posibil întotdeauna să o urmezi tot timpul.

Iată două răspunsuri excepționale acceptabile pentru aceste situații, pe care A și Q ar trebui să le păstreze în minte în timpul jocului:

Nu știu. Câteodată cel care răspunde pur și simplu nu cunoaște răspunsul chiar dacă, în situația în care l-ar ști, ar putea să răspundă cu da sau nu.

(Ca exemplu la această situație, dacă A a ales Stânca Gibraltar ca subiect iar Q întreabă „Este mai aproape de Londra sau de Svalbard?”, dacă A nu știe nu ar trebui doar să răspundă pe ghicite, deoarece dacă Q – cel care a pus întrebarea știe, un răspuns incorect l-ar putea deruta).

Nu pot să răspund. Câteodată cel care răspunde (A), va determina în mod corect că nu poate răspunde la o întrebare cu un da sau nu definitiv, chiar dacă cunoaște faptele corect. În asemenea cazuri, răspunde cu propoziția generică: „Nu pot să răspund”.

(Ca exemplu, dacă obiectul ales este o minge de golf și întrebarea este, „Este mai mare decât o minge de golf?”, atunci A – cel care răspunde nu poate spune nici da nici nu, pentru că l-ar induce în eroare Q – pe cel care întreabă. De aceea el poate declara simplu – Nu pot să răspund.)

http://barelybad.com/20_questions.htm20 Questions game

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.