Urme pe zăpadă – din seria Idei de activități pentru Zilele Zăpezii

Ce spun urmele din zăpadă?

Activitate-joc

Subiectul – Științele naturii și abilități de viață – orientare în teren / supraviețuire

nature-1558596_960_720

Pretextul activității joc

Haideți să ne imaginăm următoarea poveste – E iarnă. Ați plecat cu clasa/ prietenii în excursie și vă îndreptați spre cabana unde trebuie să ajungeți ca să participați la un concurs de sănii. La un moment dat, a început să se lase ceața, dar ție ți s-a părut că zărești printre copaci o căprioară și ai vrut să te apropii tiptil de ea, pentru a face o fotografie, dar te-ai depărtat prea mult de grup și te-ai rătăcit. N-ai mai izbutit să regăsești grupul sau cărarea și acum ești singur, afară în sălbăticia iernii, întrebându-te ce soartă te așteaptă. Vine seara și se lasă frigul din ce în ce. Ești speriat și poate începi să plângi sau să strigi în speranța că te va auzi cineva și te va salva. Dar nu te aude nimeni, grupul de excursioniști a mountain-lion-938474_960_720ajuns departe și nimeni nu a observat că lipsești… Și totuși, nu ești chiar singur… peste tot zăpada e presărată cu urme ale unor animale sau păsări care au trecut într-o parte sau alta, în căutarea hranei sau spre adăpost. Începi să te gândești că poate ar trebui să te uiți mai atent la aceste urme.. dacă prin preajmă este un animal mare și periculos, care acum e sigur supărat de zgomotele pe care le-ai făcut!? Unde o fi? Oare te va ataca și când?

Te uiți cu atenție în jur și descoperi că cele mai mari urme sunt cele ale ghetelor tale..ufff! Ce bine! Nu e nici un animal mare și periculos pe aproape, dar sigur-sigur va trebui să fii atent.

Apoi te gândești că, poate, unele urme ți-ar putea spune încotro să o iei… ți-ar putea arăta calea spre un curs de apă, spre o casă sau localitate. Poate printre urme descoperi animale sau păsări care se pot găsi aproape de casa omului. Iepurii cu siguranță vor căuta resturile de legume din grădini, neculese și îngropate acum sub zăpadă. Ahh.. iată, ai și descoperit urma unui iepure care te-a condus aproape de o cărare pe care se văd urme mari de pași de om. Urmele sunt mai mari decât ale tale, deci e un om mare..

road-on-snow-646x433

Urmezi cărarea în speranța că pașii te vor duce către o casă, către un adăpost, când.. te oprești încremenit cu ochii la niște adâncituri ciudate de pe marginea zăpezii – sunt mari și, la început te sperii, gândindu-te ce animal fioros le-o fi făcut..? Apoi, după ce ți-a trecut primul val de teamă, respiri ușurat recunoscând forma bine-cunoscută a îngerilor de zăpadă.. au fost niște copii, probabil. Și așa îți dai seama că te afli în apropierea unei case.. auzi curând și lătratul câinelui care te-a simțit de departe și, după o cotitură a drumului, vezi și cabana, din coșul căreia un fuior de fum se înalță lin spre cerul pe care se mai vede doar o fâșie caldă de lumină de la soarele care a apus nu de mult. De data asta, ai scăpat! Noroc că ai descoperit urma iepurelui și că ea te-a ajutat să ieși din necaz.

winter-1944954_960_720

Întrebările pentru activitatea-joc

  • Ce ziceți? Voi cum v-ați descurca într-o situație ca asta? Ce ați face în locul băiatului care s-a rătăcit, pentru a regăsi cărarea?

  • Voi puteți recunoaște după urme ce animale sau păsări și-au lăsat amprentele în zăpada de afară?

  • Care din aceste animale sunt sălbatice și care sunt domestice sau trăiesc mai aproape de casele oamenilor?

  • Care sunt obiceiurile de iarnă ale acestor animale sau păsări?

urme-animale-3Materiale necesare

– Planșe cu desenul urmelor pe care îl lasă animalele și păsările despre care ați învățat și cele ale unor animale / păsări domestice.

– Carnețele / hârtie și creioane pentru fiecare participant sau grup

Organizare

Așa cum v-am spus în articolul trecut, activitatea-joc se poate desfășura cu clasa sau acasă (împreună cu părinții sau alt adult) și presupune ieșirea în natură, într-un loc în care se pot vedea urme proaspete de animale sau păsări (la marginea localității, într-un parc sau grădină mai mare) – preferabil după 1-2 zile de la o ninsoare proaspătă. Puteți pregăti și voi puțin terenul, pentru a fi siguri că elevii / copiii vor putea să vadă 2-3 feluri de urme pe zăpadă (câine, pisică, iepure, păsări – chiar din cele sălbatice, atrase cu ceva grăunțe.. sau chiar urme artificiale sau pictate cu vopsea pe zăpadă..)

Activitatea-joc se poate organiza și în clasă/ casă (mai ales pentru copiii mai mici), utilizând coli de hârtie albă care să imagineze zăpada și urme de animale desenate cu vopsea.

După ce le citiți (sau îi puneți pe ei să citească) scurta poveste – pretext, arătați-le planșele cu urme de animale și păsări și apoi organizați ieșirea în natură sau utilizați planșele de hârtie gata desenate cu urme amestecate.

                  urma-1urma-2               urma-3urma-4

Jocul se poate desfășura individual sau în grupuri de câte doi. Fiecare copil sau grup trebuie să scrie numele animalelor sau păsărilor ale căror urme le-au recunoscut, alături de desenul urmei făcut de ei.

Elevul, copilul sau grupul care recunoaște corect cât mai multe urme din cele găsite pe zăpadă sau pe planșă, primește titlul de cercetaș-junior.

Cu elevii din clasele de gimnaziu, se poate organiza și o discuție despre obiceiurile de hrănire ale animalelor iarna, despre dificultățile pe care le întâmpină aceste animale și despre modalitățile în care ei le pot ajuta să supraviețuiască, mai ales în iernile mai aspre.

tracksCe urme de animale sau păsări ați putea utiliza

Probabil că copiii sau elevii voștri au văzut deja cum arată urmele de câine sau pisică domestică, sau urmele de găini, rațe, vrăbiuțe, porumbei sau alte animale care trăiesc pe lângă casă – fie acasă, fie poate la bunicii sau rudele care au gospodării în mediul rural.

Dar alte urme, mai ale cele de animale sălbatice probabil că nu le sunt cunoscute. Urmele pot fi deosebite prin dimensiune, formă și așa putem recunoaște cine le-a lăsat.

Dar ele ne pot spune multe și despre ce făcea animalul care le-a lăsat. Urmele animalelor care aleargă sunt diferite de cele ale animalelor care merg încet sau se furișează, iar un bun cercetaș trebuie să știe să vadă și ce făceau animalele ale căror urme le descifrează.

De asemenea, urmele unor animale trasează pe zăpadă anumite modele, deoarece nu toate animalele pășesc la fel – unele pășesc mai șerpuit, altele sar cu picioarele din spate (iepurii), distanțele între urmele picioarelor din față și din spate sunt diferite…

Le puteți arăta urme ale unor animale sălbatice precum pisica sălbatică (și le cereți să facă comparația cu urmele de pisică domestică), urme de lup (comparați cu urmele de câine domestic), de iepure, veveriță, căprioară, vulpe, marmotă, viezure, cioară, porumbel etc.

Vă garantez că această activitate îi va distra pe copii și le va deschide apetitul să afle mai multe despre animalele pe care le-au vânat cu hârtia și creionul în mână sau, de ce nu?, cu aparatul de fotografiat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.