2017 poate fi pentru tine… Cel mai bun an!

În primul rând, sperăm că ați petrecut cu toții sărbători minunate, alături de familie și de prieteni și că vă pregătiți să întâmpinați cu bucurie un nou an calendaristic.

Optimiștii, așa… ca mine, speră întotdeauna că noul an le va aduce mai multe împliniri și fericire decât cel care se încheie.

Pesimiștii oftează, poate, la ideea că vor lua munca și necazurile de la capăt.

Dar și într-un caz și în altul, putem și noi face câte ceva pentru ca noul an să fie într-adevăr mai bun.

Așa cum vă spuneam înainte de Crăciun, vă invităm să participați la un exercițiu de planificare pentru Cel mai bun an.

cmba-1

Suntem siguri că mulți s-au întrebat deja ce înseamnă acest exercițiu. Și noi am învățat acest exercițiu din cartea cu același nume, scrisă de Jinny S. Ditzler (editată în limba română de Curtea Veche) și, de când am parcurs această carte facem exercițiul de planificare în fiecare an, învățând mereu să devenim mai buni în planificarea succesului în carieră, în viața personală, în familie și în organizație – pentru anul care începe. Sperăm că ne vom revedea în primele zile ale anului 2017 pentru a parcurge împreună acest proces. Nu uitați că așteptăm înscrierile celor interesați pe adresa de mail – creer_acord@yahoo.com

Pentru curioși, iată mai jos un scurt fragment din această carte.

cmba-3

***

Trei ore pentru a vă schimba viața

Principiile care stau la baza celui mai bun an.

Fixarea obiectivelor

Oamenii de afaceri care au succes își fixează obiective și își fac planuri pentru ceea ce va urma. Ei știu că pentru a realiza anumite schimbări importante și pentru a avea prosperitatea pe care și-o doresc trebuie să își identifice prioritățile în fiecare an, pentru ca apoi să canalizeze eforturile oamenilor lor spre atingerea acestor obiective. În această stă și secretul succesului în viața noastră – în fixarea obiectivelor și planificarea vieții cu un an înainte. Astfel și noi vom putea să ne ocupăm de problemele mai importante, să ne concentrăm asupra aspectelor care ne interesează și să facem acele schimbări pe care dorim cu adevărat să le facem.

Cu toții știm câte ceva despre obiective. Cine nu și-a fixat obiective și nu a avut succes realizând o parte din ele? Până la vârsta de 8 sau 10 ani ne facem deja o idee despre ceea ce ne dorim în viață. În mintea noastră începe să se contureze imaginea unei anumite poziții sociale, a unui serviciu, o casă, o mașină, o familie… și, pe măsură ce ne maturizăm, scopurile noastre devin tot mai clare. Curând, împlinim 25, 30 sau 35 de ani ți iată că deja am realizat unele obiective din copilărie, în timp ce alte obiective prind contur în mintea noastră.

Cu toate acestea, pe măsură ce viața merge înainte, fixarea obiectivelor devine un proces întâmplător și mai puțin specific – dorințele și aspirațiile pa să ne vină în minte și să se instaleze acolo de la sine, aproape înainte să ne dăm seama. De cele ma multe ori nu ne fixăm obiectivele pentru un an și rareori facem o alegere conștientă a acelor scopuri care sunt mai importante pentru noi. Ne trezim că urmărim anumite obiective înainte să ne fi gândit serios la ele, să chibzuim dacă merită efortul nostru sau să vedem ce este cu adevărat important pentru noi.

Poate că de obicei veniți acasă epuizați și dați drumul la televizor, în loc să luați masa cu cineva drag, să ascultați muzica preferată, să citiți cartea la care râvneați – sau să vă planificați următorul an al vieții voastre.

După avântul inițial, când creștem și devenim adulți, mulți dintre noi nu ne mai gândim cu aceeași seriozitate la idealurile noastre, ca atunci când ne făceam planuri legate legate de educație, carieră sau de o casă a noastră, separat de părinți. Începem să ne conducem după simțuri, reacționând în funcție de împrejurări și satisfăcându-ne necesitățile imediate precum și pe cele ale persoanelor din jur. Timpul trece și curând simțim că viața ne-a scăpat de sub control ți că nu putem face nimic în acest sens. Nu mai acordăm suficientă atenție lucrurilor care au cea mai mare importanță pentru noi, iar viața devine frustrantă. Simțim că nu mai putem face față.

Iată ce spunea Sogyal Rimpoche:

Dacă privim cu atenție, vom vedea limpede câte sarcini fără importanță, așa-zise „responsabilități”, se acumulează în viața noastră. Un maestru le compară cu menajul dintr-un vis. Spunem că vrem să ne petrecem timpul rezolvând lucrurile importante din viață, dar nu există niciodată timp.

cmba-6

Există anumite lucruri care trebuie făcute și simțim că nu avem de ales. Iar după ce terminăm cu ele, suntem prea obosiți ca să ne mai gândim și la altceva. Treptat, devenim cinici când e vorba de hotărârile luate de Anul Nou și obiectivele pentru viață. Ce atâta bătaie de cap!?

Simțim că cele mai frustrante situații și probleme ne scapă de sub control – nu putem face nimic pentru a schimba starea de lucruri, așa că renunțăm și încercăm să facem față situației cum putem. Pur și simplu nici nu ne mai trece prin minte gândul că realmente am putea face ceva pentru a înlătura cauzele frustrărilor noastre. Renunțăm ă mai construim o viață plină de sens și împliniri și ne împăcăm cu ceea ce avem. Renunțăm la noi și la capacitatea noastră de a pune lucrurile în practică.

Și totuși, există o parte din noi care nu este dispusă să se liniștească (resemneze) – cea care ne trezește la miezul nopții, făcându-ne să ne îngrijorăm și să ne frământăm pentru lucrurile care contează pentru noi:

Oare ce fac eu? Ce am realizat de fapt? De ce nu-mi folosesc mai bine timpul? Cum pot să fac să mă ocup mai bine de familie? Când o să vină și vremea mea? Cu siguranță mai sunt și alte lucruri în viață, nu doar grijile și problemele acestea. Altfel, ce sens ar avea?

Sau poate că, ascultând muzică sau privind o piesă de teatru ori un film, vă detașați de existența voastră agitată și vă amintiți cine sunteți de fapt și ce doriți pentru voi și pentru cei dragi. Dar atunci se luminează de ziuă sau se termină piesa și acele întrebări importante pe care vi le-ați pus se risipesc, alungate de temerile și grijile de zi cu zi. Se face ziuă, umbrele îndoielii dispar ca de obicei și nu mai stați să vă gândiți la ce doriți cu adevărat sau la ce ați putea face pentru a obține ceea ce vreți.

Cea mai puternică motivație pentru a începe Cel mai bun an este că veți descoperi acel mod de viață care să reflecte ceea ce contează cu adevărat pentru voi, pentru a vă deveni astfel fideli vouă înșivă.

cmba-4

….. Noi, oamenii, avem o capacitate fantastică de a ne reaminti eșecurile, în timp ce reușitele le dăm uitării. Amintirea neîmplinirilor ne îngustează perspectivele și ne diminuează încrederea în noi înșine. Problemele cu care ne confruntăm paralizează orice inițiativă și nu le mai putem face față. În timp ce în anumite domenii ale vieții noastre poate că suntem capabili, se pare că, în fața problemelor care ne afectează cel mai mult, forțele ne părăsesc…

Neîncrederea în noi se ridică în fața noastră ca un zid, împiedicându-ne să facem schimbări majore sau să ne fixăm obiective importante.

…. Și uite-așa, în timp ce nici nu ne dăm seama că ne urcăm într-o mașină despre care nu știm încotro ne duce, devenim simpli trecători prin propria noastră viață. Anii trec, dar niciodată nu ne dăm jos din mașină să vedem cum merge și încotro se îndreaptă. Ne mulțumim să stăm pe bancheta din spate, preocupați de viața noastră cât se poate de agitată, care trece prea repede pentru a ne da răgazul să oprim mașina, să ne facem plinul, să ne gândim la trasee alternative sau să schimbăm direcția – pe scurt, să trecem din nou pe locul șoferului!

***

One thought on “2017 poate fi pentru tine… Cel mai bun an!

  1. Pingback: Pentru a vă stabili obiectivele Noului an, puteți utiliza metoda SLIME | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.