Idei pentru iarna 2017 – Să întâmpinăm iarna cu bucurie și curiozitate

În primul rând, vă dorim tuturor un An nou 2017 plin de bucurii și realizări frumoase.

Și, pentru că e iarnă și sper că ne amintim cu toții bucuria alunecatului pe zăpadă sau gheață – cu sania, schiuri, patinele sau pur și simplu pe talpa ghetelor 🙂 – sau bătăile cu bulgări din copilărie și adolescență.. haideți să vedem cum putem folosi această bucurie pentru a stârni interesul copiilor sau elevilor noștri față de știință sau pentru a-i stimula să citească sau să scrie.

avalansa-nemo-1În vizita făcută la Muzeul Nemo din Amsterdam – Muzeul științelor_ am avut ocazia să văd diferite modalități prin care poate fi stimulată și întreținută curiozitatea copiilor față de științe, cât de atrași sunt tinerii vizitatori ai muzeului de modul interactiv în care sunt expuse diferitele concepte științifice și am admirat faptul că există mai multe spații care încurajează colaborarea dintre părinți și copii în explorarea diferitelor aspecte ale lumii care ne înconjoară.

Trebuie să recunosc că m-am întrebat de unde și-au luat inspirația organizatorii acestui muzeu, dacă avem și în România astfel se spații (există în București unul, dar nu știu dacă și în alte orașe) și, de atunci, am căutat și eu surse de inspirație pentru voi – modele care pot fi aplicate fie în școli, la clasă, fie acasă, în timpul unor activități părinți – copii.

avalansa-nemo

Și am descoperit astfel de resurse, pe care vrem să le împărtășim cu voi – profesori și părinți.

O parte din aceste resurse ne-au fost puse la dispoziție de Matt Davis, de la Edutopia.

Ele pot fi folosite în zilele de iarnă și sunt grupate sub conceptul de Zile ale zăpezii.

Redăm mai jos un fragment din această listă de resurse gratuite, pe care vom încerca să le traducem pentru voi în zilele care urmează.

***

Zilele zăpezii: Resurse de împărtășit cu elevii și părinții

Prognoza vremii arată zăpadă? Iată aici câteva resurse captivante pentru științe, citire și scriere pe care le puteți împărtăși cu părinții (mai ales în cazul întreruperii școlii din cauza excesului de zăpadă, n.n.).

Iarna lui 2017 este aici și, pentru o parte a țării se anunță zăpadă. Deși majorității profesorilor le place câte puțină zăpadă din când în când, prea multă zăpadă poate cauza întreruperi ale orelor de școală și discontinuități în parcurgerea învățării și îi împiedică pe profesori să prezinte noul material din programă.

Așa că ce ar putea educatorii să facă? În afară de a trimite teme acasă elevilor, profesorii au multe proiecte captivante și interesante având ca temă iarna, activități și exerciții pe care le pot împărtăși cu elevii și părinții. De la propuneri pentru lectură și scriere și explorări științifice, aceste lecții și activități amuzante oferă o cale grozavă de a îi menține pe elevi angajați în timpul întreruperilor neașteptate (sau al vacanțelor, n.n.)

avalanche_main
Resurse de învățare amuzante și gratuite pentru Zilele zăpezii

I. Cum se formează avalanșele. Plan de lecție – Planul de lecție de la PBS LearningMedia oferă elevilor șansa de a explora cum și de ce se produce avalanșele. O scurtă lecție video* acompaniată de text furnizează o explicație clară a condițiilor în care apare zăpada instabilă. În plus, lecția despre avalanșe de la Discovery Education permite elevilor să simuleze o avalanșă, utilizând lucruri pe care le au în casă/ clasă și este o activitate de învățare amuzantă pentru o zi înzăpezită.

PS. – Poate fi organizată acasă sau în clasă

* http://wvia.pbslearningmedia.org/resource/ess05.sci.ess.watcyc.avalanche/how-do-avalanches-form/

avalansa-1
Plan de lecție – AVALANȘA!

Subiect – Știința apei

Clasele – 6 – 8

Durata – două perioade de clasă (2 ore)

Obiective

Elevii vor înțelege următoarele:

1. Fricțiunea dintre zăpadă și roci și stratul de bază care ține zăpada sau rocile pe loc pe o pantă, prevenind avalanșele sau alunecările de teren.

2. Pentru a se produce o avalanșă sau o alunecare de teren, fricțiunea trebuie depășită.

3. Substanțele care înving frecarea, cauzând avalanșe sau alunecări de teren, sunt denumite lubrefianți; ele includ apa, gheața și nisipul.

4. Lubrefianți fac suprafața de bază alunecoasă și creează o saltea peste care să se miște zăpada sau rocile.

5. Cu cât este mai neted sau mai rotund, în cazul lubrificanților uscați, cu atât mai alunecos face să fie stratul de bază.

avalansa-3

Materiale

Furnizați următoarele materiale fiecărui grup:

 • o carte veche

 • un sac de plastic

 • o bucată de lemn de jumătate de metru

 • riglă

 • ziar

 • bandă

 • pudră de talc

 • nisip

 • biluțe (sau bombonele CIP, n.n.)

 • bile

avalansa-marble

Proceduri

1. Cere-le elevilor tăi să definească termenii de avalanșă și alunecare de teren. Asigură-te că ei înțeleg că într-o avalanșă zăpada groasă care s-a așternut pe o pantă se desprinde de stratul de bază și se prăbușește pe pantă; alunecarea de teren este un fenomen similar, care implică pământ și roci în loc de zăpadă. Elevii trebuie să știe că amândouă sunt potențial distructive și periculoase.

2. Cere elevilor să se gândească la cauzele posibile ale unei avalanșei a unei alunecări de teren. Începe prin a le cere să-și imagineze o pantă de munte golașă acoperită cu zăpadă. Timp de săptămâni, zăpada rămâne pe panta muntelui fără să se miște. Apoi, într-o bună zi, se petrece o avalanșă. Ceva trebuie să se fi schimbat, din moment ce lucrurile care sau statice nu încep să se miște fără nici un motiv. Ce schimbări au cauzat avalanșa?

avalansa-2

3. Spune-le elevilor tăi că ei vor face un experiment care i-ar putea ajuta să răspundă la întrebare sau să confirme răspunsurile pe care ei le-au formulat. Apoi împarte clasa în grupuri care să desfășoare experimentul.

4. Distribuie materialele fiecărui grup.

5. Pune-i pe elevi să desfacă ziarul și să îl lipească cu banda de podea pentru a prinde orice material căzut.

6. Instruiește-i să plaseze bucata plată de lemn pe podea, deasupra ziarului, apoi să pună în picioare rigla, cu cifra 0 în jos, la capătul plăcii de lemn.

7. Apoi, elevii trebuie să plaseze cartea pe placa de lemn la capătul de lângă riglă.

8. Un elev din grup trebuie să ridice încet capătul plăcii pe care se află cartea (imaginând o pantă), până în momentul în care cartea începe să alunece pe placă.

9. Un alt elev din grup trebuie să noteze înălțimea plăcii (arătată pe riglă) în momentul în care cartea a început să alunece pe panta formată de placă.

10. Pune-i pe elevi să repete experimentul după ce au pus sub carte pudră de talc, apoi nisip, apoi pietriș, apoi biluțe, de fiecare dată înregistrând înălțimea la care se afla placa (arătată de riglă) în momentul în care cartea începe să alunece.

11. Discută cu clasa rezultatele experimentului. Pot elevii să explice de ce cartea a început să alunece la un nivel mai jos când au fost adăugate sub carte pudra de talc și celelalte substanțe?

12. Explică-le că fricțiunea dintre placă și carte ține cartea la locul ei. Substanțele adăugate acționează ca niște lubrefianți, reducând frecarea.

13. Pune pe fiecare elev să scrie un paragraf în care să speculeze ce anume reprezintă în natură fiecare din lubrefianții utilizați în experiment. Dacă lubrefianții ar fi fost apă sau gheață? Cum s-ar fi acumulat apa sub un strat gros de zăpadă de pe munte? Ei trebuie să-și încheie paragrafele spunând ce cred că a cauzat avalanșa pe care și-au imaginat-o înainte de desfășurarea experimentului.

alunecare-teren-1

Adaptări

Adaptări pentru elevii mai mari:

Pune-i pe elevi să cerceteze cauzele avalanșelor și cum pot fi anticipate avalanșele.

Teme pentru dezbatere

1. Creați un argument convingător pentru construirea cel puțin a unui punct de salvare în caz de avalanșe în orașul vostru (sau într-un oraș de munte – dacă locuiți la câmpie,n.n.). Imaginați-vă că cel mai simplu plan va costa orașul cel puțin un milion de Euro și că nu există bani prevăzuți pentru un proiect de asemenea anvergură (deci argumentele trebuie să fie foarte convingătoare!! – n.n.).

2. Dezvoltați un plan al modului în care orașul va finanța construcția centrului de salvare și împărtășiți-l cu grupul .

3. Decideți cine va plăti pentru salvatori, în afară de administrația centrală.

4. După discuții atente, formulați un master plan care pare corect și de care beneficiază majoritatea locuitorilor.

5. Comparați cele trei tipuri de avalanșe de zăpadă.

6. Faceți un brainstorming (furtună de idei) și împărtășiți modurile posibile prin care oamenii se pot proteja de avalanșe și alunecări de teren.

avalanche-3

Evaluare

Îi puteți evalua pe elevii voștri pe baza rapoartelor lor, utilizând următoarea grilă de puncte:

 • trei puncte: arată o raționare atentă; paragrafele sunt bine organizate și fără erori
 • două puncte: o raționare adecvată; paragraful are carențe de organizare și există și unele erori
 • un punct: lipsă de grijă în raționamente; paragraful are carențe de organizare și există și numeroase erori

Le poți cere elevilor să contribuie la rubrica de evaluare, determinând criterii pentru argumentele persuasive de la punctul 1.

Extensii

Schiază în munții noștri, în cel mai sigur mod

Pune-i pe elevi să-și imagineze că ei conduc o stațiune de schi, unde au fost construite recent bariere contra avalanșelor în jurul cabanelor. Tema lor este să creeze o broșură ilustrată care să sublinieze siguranța pe care o oferă stațiunea pentru potențialii schiori.


avalanche-stoppersConstruiește un baraj

Pune-i pe elevii tăi să facă propriile bariere pentru avalanșe sau alunecări de teren. Vor avea nevoie de o piesă de lemn sau o bucată de carton gros pentru a reprezenta panta, bucăți subțiri de lemn care să desemneze barierele și o pereche de zaruri sau piese care să reprezinte clădirile. Instruiește-i pe elevi să cerceteze despre barierele de avalanșe pe internet și apoi să-și creeze propriile bariere. Ei trebuie să plaseze zarurile la jumătatea pantei fără să le lipească cu bandă sau lipici; apoi să lipească diferite tipuri de bariere pe pantă, deasupra zarurilor. Pune-i pe elevi să toarne nisip din vârful pantei și să observe efectul barierelor, reîntărindu-le dacă e necesar. Elevii trebuie să-și evalueze design-ul propriilor bariere, identificând care a mers cel mai bine și apoi să le compare cu ale celorlalți pentru a alege cel mai bun design dintre toate.

Sursa: http://www.discoveryeducation.com/teachers/free-lesson-plans/avalanche.cfm#mat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.